Pozdvižení v Německu: Na Merkelovou "zaútočil" dron, ochranka zaspala

Berlín - Drážďanský předvolební mítink německé kancléřky Angely Merkelové poznamenal neobvyklý bezpečnostní incident. K nejmocnější ženě světa zamířil kamerový dron, s jehož pomocí chtěl podle policie 23letý muž pořídit exkluzivní fotografie šéfky křesťanských demokratů (CDU). K vypuštění letadélka se přihlásila Pirátská strana Německa.

Chvilky zděšení si při nedělním mítinku prožil především německý ministr obrany, který stál na stejném pódiu. Zkamenělý výraz v jeho obličeji prozrazoval, že dálkově ovládaný letící objekt nebere na lehkou váhu. Naopak Merkelová dění celou dobu sledovala s uvolněným úsměvem.

I bulvární list Bild si klade otázku, co by se stalo, kdyby někdo podobné zařízení použil ke spáchání atentátu a napěchoval ho výbušninou.

Na předvolební mítink CDU na drážďanském náměstí Neumarkt přišlo více než 4000 lidí. Během řečnění se před pódiem začalo vznášet modro-červené letadélko a mířilo ke kancléřce. V tu chvíli upoutalo všechny pohledy.

Policie muže s dálkovým ovládáním v ruce v davu rychle našla a jeho počínání rázně ukončila. To vedlo ke zřícení dronu.

"Muž (23) z Drážďan chtěl pořídit několik úžasných fotografií kancléřky a prodat je novinám," vysvětlil policejní mluvčí Heiko Perlebach. Policie mladého muže brzy opět propustila bez postihu.

Ministerstvo vnitra však vzkázalo, že kriminální policie o incidentu ví a "vyvodí z něj veškeré důsledky". "Kancléřka plně spoléhá na to, že pro zajištění její bezpečnosti se dělá vše nezbytné," řekl k tomu mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

K vypuštění malého dronu se přihlásila Pirátská strana Německa. "Cílem této akce bylo umožnit kancléřce a ministru obrany Thomasi de Maizièreovi poznat, jaké to je, když je člověk pozorován z dronu," vysvětlil místopředseda německých Pirátů Markus Barenhoff na webu strany.Civilní využití létajících robotů je v Německu na vzestupu. Některé drony jsou malé jako kolibříci, jiné jsou velkými bezpilotními letouny.

Merkelové se rozpadá koalice 

V neděli zveřejněné výsledky průzkumů agentur INSA a Emnid shodně předpovídají konzervativnímu bloku CDU/CSU vedenému Merkelovou zisk méně než 40 procent hlasů. 

Závažný problém má koaliční partner Merkelové, liberální FDP. Ta by podle výzkumu dokonce vypadla ze Spolkového sněmu. Další sondáže přisuzují FDP zisk okolo pěti procent hlasů, tedy minima pro vstup do dolní komory německého parlamentu.

Strany německé středopravé koalice tak týden před volbami ztratily několik procentních bodů, které jim před nedávnem dávaly reálnou naději na pokračování ve společném vládnutí.

Naděje si stále může dělat nová eurokritická strana AfD, která se ve třech průzkumech z tohoto týdne vyšvihla na čtyři procenta, píše server iHned.cz. "Jako strana zaměřená čistě jen proti euru neměla šanci. Teď ale AfD nabízí i pravicově-populistický potenciál, který v Německu vždycky byl. To jí může pomoci dostat se přes pět procent," komentoval vyhlídky AfD v nedělníku Bild am Sonntag šéf institutu Forsa Manfred Güllner.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 31 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy