Slovenští poslanci se v noci servali, došlo i na pěsti. Byli namol?

Bratislava - Ve slovenském parlamentu se v noci na dnešek odehrála potyčka mezi poslanci vládní levicové strany Směr-SD premiéra Roberta Fica a zástupci opozice, kteří navrhli vyslovení nedůvěry Ficovi. Opozice, která nemá k odvolání premiéra dostatek hlasů, přišla s návrhem kvůli údajně nevýhodnému nákupu akcií slovenských plynáren SPP, který schválila vláda. Mimořádná schůze byla ráno přerušena a bude pokračovat dnes večer.

Důvodem k potyčce byla papírová figurína premiéra Fica, kterou před řečnický pultík ve sněmovně postavili opoziční poslanci v úterý večer poté, co Fico a celá vláda z parlamentu odešli, neboť se nechtěli debaty o SPP a odvolávání účastnit.

Když se někteří z poslanců Směru-SD do sněmovny vrátili, snažili se figurínu zobrazující Fica ve fotbalovém dresu s nápisem "Usvědčený, daroval Slovensko zbohatlíkům" odnést.

Několik zástupců opozice se jim v tom vydalo zabránit a na chodbě se strhla bitka, v níž podle serveru sme.sk padaly rány pěstí. "Byl jsem na vyšetření u lékaře, mám 1,5centimetrovou tržnou ránu na ústech," řekl dnes sme.sk poslanec opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič.

Vládní poslanci Valocký a Varga v písemném prohlášení popřeli, že opozičního zákonodárce napadli. "Nevylučujeme, že při vzájemné roztržce mohlo dojít z naší strany k fyzickému kontaktu. Odmítáme, že bychom fyzicky napadli poslance," uvedli zákonodárci zastupující ve sněmovně Ficovu stranu. Sdělili také, že incidentu předcházel konflikt, při kterém Viskupičův kolega Igor Matovič prý napadl Vargu. Strkanici obou poslanců zachytily i televizní kamery.

Důvodem návrhu vyslovit Ficovu kabinetu nedůvěru je záměr vlády odkoupit od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) jeho podíl v mateřské společnosti slovenských plynáren SPP. To je podle opozice pro stát nevýhodné kvůli ztrátám SPP při prodeji plynu.

Bitka v prostorách slovenského parlamentu má ještě zajímavé pokračování. Členové opoziční strany Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti totiž objevili v kontejneru před Národní radou více než sto lahví od alkoholu. Jednalo o whisky, rum a víno. Prázdné lahve prý do kontejneru vyhodila uklízečka, která je posbírala v poslaneckém klubu strany Směr. Právě členy Směru opozice po noční bitce osočila z toho, že měli popito.

Fico není jako expremiér Nečas

Fico má i jiný průšvih. Jeho "přistižení" při víc než přátelském rozloučení s jeho asistentkou Janou Halászovou slovenskému premiérovi problematizuje jeho cestu za prezidentským křeslem. Slováci mluví o opakování aféry Nečas - Nagyová, informuje iDnes.cz.

Slovensko je v mnoha směrech podobně liberální zemí, jakou je Česko. I kdyby to, co slovenský deník Plus jednoho dne nafotil (a zveřejnil začátkem září), skutečně bylo důkazem nevěry (což tak úplně není), na premiérské popularitě Roberta Fica a jeho strany Směr by se to asi nepodepsalo. "Volby prezidenta jsou však jiné a na hlavu státu jsou kladeny v jistém slova smyslu vyšší morální nároky než na předsedu vlády", upozorňuje slovenský politolog Grigorij Mesežnikov.

"Není možné si představit, že by slečna Halászová premiéra nějakým způsobem ovlivňovala, či dokonce za něj rozhodovala, tak jako se to stalo u Nečase", uvádí Mesežnikov.

Také Ficova pozice uvnitř strany je jiné než byla u Nečase. Ve Směru sice existuje několik křídel, ale Fico je nadále dominantní osobností strany. I kdyby se rozhodl kandidovat na prezidenta (a velmi pravděpodobně by za dnešní konstelace kandidátů i přes "milostný" skandál vyhrál), lze očekávat, že vedení Směru by převzal někdo z jeho přátel.

Související

Více souvisejících

Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy