Ukrajina na pokraji války! Janukovyč povolá armádu, tvrdí opozice

Kyjev/Praha - Ukrajinský parlament dnes začal druhý den mimořádné schůze, na níž má schválit další ústupky opozici. Zároveň se poprvé sešla ukrajinská vláda v demisi. Odstupující ministerský předseda Nikolaj Azarov, který odmítl prozatímní vládu řídit, předal podle agentury Interfax vedení kabinetu dosavadnímu vicepremiérovi Sergeji Arbuzovovi.

Nový premiér v demisi Arbuzov dnes řekl, že vláda bude pokračovat v dialogu s opozicí při hledání východiska z krize a je "připravena zajistit nezbytné podmínky pro stabilizaci země". Mimo jiné také sdělil, že země počítá s brzkým získáním dalších dvou miliard dolarů (kolem 60 miliard korun) z úvěru ve výši 15 miliard dolarů, který loni Moskva slíbila Kyjevu za odstoupení od podpisu asociační dohody s EU. Doposud Ukrajina obdržela tři miliardy.

V ukrajinské metropoli zatím panuje napjatý klid. Podle ukrajinských médií vládu v demisi u jejího sídla od rána "střeží" dvě vodní děla a dva obrněné transportéry. Účastníci protestů, které trvají více než dva měsíce, ale v klidu setrvávají v centru města. Čekají na to, až zákonodárný sbor dnes splní další z jejich požadavků a schválí zákon o amnestování zadržených demonstrantů.

Nicméně opozice už dala najevo, že se s tím nemíní spokojit. Hodlá trvat i na vypsání předčasných voleb, jak parlamentních, tak prezidentských.

Tak jednoduché to nebude

Jednání parlamentu o amnestii zřejmě nebude tak jednoduché, jak někteří očekávali po úterní demisi premiéra a jeho kabinetu a po zrušení balíku nedemokratických zákonů. Ve sněmovně se objevil alternativní návrh zákona, který amnestii podmiňuje uvolněním budov některých úřadů a prostranství, které demonstranti obsadili.

Napjatou atmosféru dokumentují informace některých ukrajinských médií, podle nichž se vláda připravuje, že nakonec proti demonstracím přece jen zasáhne silou. Jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk v noci na dnešek prohlásil, že trvá nebezpečí vyhlášení výjimečného stavu. Podle něj kolují informace o tom, že prezident Viktor Janukovyč poslal vojákům prohlášení, v němž poukazuje na nutnost obnovit ústavní pořádek. Prohlášení je "jinými slovy o tom, aby armáda podpořila současného prezidenta", dodal Jaceňuk.Kromě toho list Kommersant-Ukrajina tvrdí, že má k dispozici vládní návrh zákona, který rozšiřuje pravomoci příslušníků zásahových sil. Mimo jiné jim prý "dává právo použít střelné zbraně k likvidaci masových nepokojů a nelegálních polovojenských formací".

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle nicméně v České televizi prohlásil, že úterní vývoj v Kyjevě je dobré vykročení. 

Poblíž stanového městečka vládní Strany regionů se téměř do krve hádají dva lidé z východu a západu Ukrajiny. Žena středního věku je přesvědčená, že proevropské demonstranty dole na náměstí nezávislosti platí, krmí a obléká boxer Vitalij Kličko, šéf opoziční strany Úder. Muž ze západu svatosvatě přísahá, že mu za celou dobu protestů nikdo nedal ani groš, píše rozhlas.cz.

„Je tam plno špíny a odpadků a tady u nás je čisto," triumfuje v porovnání obou táborů nakonec žena z východu. Na pomoc jí přichází další stoupenec prezidenta Janukovyče, který muže nazývá příživníkem:

„A vy si myslíte, že já nepracuju?" odporuje mu protistrana.

„Ano, vy jenom rozvracíte naši zemi," trvá na svém nově příchozí.

„Oni už ji rozvrátili dávno, copak to nevidíte? Rozbili a rozkradli."

Poslední desetiletí bylo na Ukrajině ohraničeno hned dvěma silnými odpory veřejnosti. Ta pokaždé ve svých očích vnímala politiku vládních představitelů jako prakticky zkorumpovaný mocenský pakt politiků s bohatými oligarchy. V současné krizi, trvající od druhé poloviny listopadu, přitom pohled společnosti dlouho nebyl jednoznačný. Zjednodušené rozdělení na prounijní západ a proruský východ už ale v současnosti neplatí. Stále více se totiž na stranu opozice kloní i lidé z východu, dosud loajální k prezidentu a spatřující výhody spíše v podrůčí Moskvy, uvedl web CT24.

"Mně připadá, že tady došlo hned k dvojímu selhání elit," říká Lubomír Zaorálek. Podle něj také nelze srovnávat účast nynější opozice s dobou tzv. oranžové revoluce z roku 2004.

"Juščenko s Tymošenkovou mnohem lépe ovládali opozici, než se to dnes daří současným lídrům," dodal v Událostech, komentářích na ČT. Právě nejednotnost vládních kritiků je jedním z průvodních znaků posledních týdnů. Samotní lídři Vitalij Kličko, Oleh Ťahnybok i Arsenij Jaceňuk mají o své roli odlišné představy. V ulicích navíc dál působí mladí radikálové, jejichž ztrátu kontroly už vedení opozice v minulých dnech otevřeně přiznalo. Podobnými excesy ale začínají trpět také prorežimní pořádkové síly.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy