Masakr v Moskvě: Student (15) střílel ve škole, měl spadeno na zeměpisáře. VIDEO

Moskva - Dva mrtvé a jednoho těžce zraněného si dnes na severovýchodě Moskvy vyžádal útok ozbrojeného studenta, který pronikl do jedné z místních škol. V učebně biologie držel jako rukojmí dvacet svých spolužáků, než se policistům vzdal. Podle agentury Interfax je útočník živ a vyšetřuje ho policie. Motivem činu byl údajně spor s učitelem.

Mladík, vyzbrojený malorážkou a loveckou puškou svého otce, pronikl do budovy školy číslo 263 ve čtvrti Otradnoje přes odpor ochranky. Hlídač ale stačil nouzovým tlačítkem přivolat policii. Pomoc byla na místě do čtyř minut.

Gordějev odešel do učebny biologie, kde zrovna seděli žáci 10. třídy. Podle svědků beze slova zastřelil učitele zeměpisu. Z okna pak mladík střílel na zasahující policisty. Zranil nejméně dva z nich, jednoho smrtelně. Celkem padlo 11 výstřelů.

Policii na místo přivolali také někteří z rodičů. Matka jedné ze studentek médiím přečetla SMS zprávu, kterou dívka napsala během střelby: „Mami, zachraň mě. Gordějev má zbraň. Jsme ve škole a on střílí. Mami, pomoc, není to vtip. Zavolej policii, ale nechoď sem, je to děsivé."

Chlapci uteklo první místo

Chlapec byl údajně s učitelem zeměpisu Andrejem Kirillovem ve sporu, právě on byl příčinou jeho pomsty. Podle zprávy listu Kommersant střílející mladík loni v prosinci vyhrál školní kolo soutěže nazvané "Dvacet let právního státu v Rusku". Vinou učitele zeměpisu, který zkušební komisi předsedal, mu údajně první místo uniklo.

Podle agentury ITAR-TASS patřil útočník, jehož jméno policie nezveřejnila, mezi žáky s vynikajícím prospěchem. Školáci mladíka označili za samotáře a podivína.

Mladistvý střelec může být podle ruských zákonů odsouzen maximálně k deseti letům vězení. Podle agentury Interfax policisté po výslechu doporučili, aby útočník byl podroben zevrubnému psychatrickému vyšetření.

Nervozitu v Moskvě dnes zvýšil nález mrtvé ženy v předměstské obci Vatutinki. Devětačtyřicetiletá zástupkyně ředitele místní školy byla podle policejní zprávy ubodána. Okolnosti vraždy vyšetřuje policie.

Násilné útoky se smrtelnými následky nejsou v ruských školách obvyklé. Moskevská radnice bezprostředně po dnešním incidentu nařídila bezpečnostní prověrku všech školních budov ve městě.

Související

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

Více souvisejících

Policie Rusko střelba Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy