Muž štěstěny: Dvakrát zrušil let v malajsijském letadle, to mu zachránilo život

Oldenzaal - Nizozemský cyklista Maarten de Jonge je mužem štěstěny. Už podruhé totiž na poslední chvíli stornoval "let smrti" malajsijských aerolinií. V březnu si přerezervoval místo z letu MH370, teď si přeobjednal místo z letu MH17. Tedy z dvou malajsijských "letadel smrti".

Už podruhé si mohl pořádně oddechnout. Nizozemský profesionální cyklista Maarten de Jonge totiž znovu nenastoupil do "letadla smrti". Na poslední chvíli si totiž změnil den odletu do Kuala Lumpuru. Místo čtvrtečního letu MH17, který byl sestřelen nad Ukrajinou, by měl letět dnes (v neděli).

"Je strašné, co se stalo. Je to hrozná věc. Tolik obětí," uvedl De Jonge v prohlášení na svém webu. Zároveň ale dodal, že na jeho příběhu není nic zajímavého. "Nemyslím si, že je vhodné vyprávět svůj příběh. Pozornost by neměla být věnována mně, ale obětem a pozůstalým. Všem, kteří byli ovlivněny touto katastrofou, přeji hodně síly," prohlásil.

Smrti se de Jonge vyhnul už podruhé. Něco podobného se mu totiž stalo už v březnu. Tehdy měl být v letu Malajsijských aerolinií MH370, který se bez jakýchkoliv stop ztratil. Ačkoliv se už objevilo spousty konspiračních teorií, že letadlo přistálo na nějakém ostrově a všichni lidé z letu jsou v pořádku, není to příliš pravděpodobné a všichni už jsou nejspíš po smrti.

De Jonge závodí za malajsijský Terengganu Cycling Team, proto Malajsijskými aerolinkami létá tak často. I po těchto dvou událostech nemá strach a s aerolinkami bude létat dál. "Měl jsem štěstí dvakrát, potřetí to bude stejně," říká.

Při letu MH17 v letadle, které bylo sestřeleno nad východní Ukrajinou, zemřelo 298 lidí na palubě. V letu MH370, který za nejasných okolností zmizel nad Indickým oceánem, bylo 239 lidí na palubě.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Boeing 777 Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy