Tajuplný hrad Zvíkov ukrývá tajemství, které v Česku nemá obdoby

Zcela právem je hrad Zvíkov označován za jeden ze skvostů gotické hradní architektury u nás. Byť se z jeho středověké pýchy dochovala jen část, dodnes skrývá mnohé zajímavosti a krásy, které vypovídají o životě, myšlení a bydlení ve středověkém světě. I přes regotizaci v 19. století, která přinesla kdysi strohému královskému sídlu novou, romantickou tvář, si hrad uchoval příjemnou středověkou atmosféru, která dýchne na každého, kdo sem zavítá.

Jediný vstup na hrad dnes vede směrem od jihu po úzké šíji skalnaté ostrožny, která se kdysi vypínala vysoko nad údolím řek Otavy a Vltavy, které se za opyší ostrohu stékají. Dnes je hluboké údolí zatopeno vodami orlické přehrady a nevyniká tolik strategická a obranná poloha hradu, jako v dobách, kdy zde byl někdy na počátku 13. století založen. Přesto se zbytky jeho monumentality zrcadlí ve vodách přehrady a dovolují člověku opět pocítit kouzlo daného místa, které si i přes romantické úpravy 19. století uchovalo svoje genius loci. Není to jen dlouhá historie a význam daného místa, ale také nejrůznější zajímavosti a záhady.

Na rozdíl od drtivé většiny českých hradů je totiž pravdou, že se dodnes přesně neví, kdy a kým byl hrad založen. Je pravděpodobné, že s jeho výstavbou započal již Přemysl Otakar I., který roku 1226 vyměnil tzv. oujezd Oslovský, patřící do majetku kláštera v Doksanech, za šest jiných vesnic. Získal tak do vlastnictví i skalnatý ostroh, na kterém byl hrad vybudován. Jedná se tak o jeden z nejstarších kamenných hradů u nás.

Plány na výstavbu, či již částečně rozestavěné dílo, převzal po svém otci jeho syn, král Václav I., který v budování pokračoval již prokazatelně ve 30. letech 13. století. V roce 1234 musel být hrad z větší části dostavěn, jelikož se poprvé zmiňuje zdejší purkrabí Konrád z Janovic. V dalších letech je na hradě doložen častý pobyt krále Václava, který si Zvíkov oblíbil. Hrad mu též jako jeden z mála zůstal věrný, když se proti němu vzbouřila odbojná šlechta v čele s jeho synem Přemyslem Otakarem II. Stárnoucí král Václav však neposlušnému synovi ukázal, že vládnout stále umí a jeho odboj zlomil. Právě na Zvíkově následně představitele odbojné šlechty i kralevice zajal a uvěznil.

Když byl později Přemysl Otakar II. propuštěn, s otcem se usmířil a nad Zvíkovem nezanevřel, ba naopak velkoryse pokračoval v jeho budování. Právě z jeho časů se na hradě dodnes dochovalo nejvíce stop, například Písecká brána či dominantní věž Hláska s pověstným břitem, která stojíc v čele, chránila celý areál hradu. Stala se nejspíše inspirací pro obrannou věž na hradě Strakonice. Vše ukazuje již na progresivní způsob obrany, ale též komfort, který se na hradě projevuje z časů Přemysla v podobě čtyř výstavních paláců.

Během staletí hrad prodělal několik změn. Nejdříve rostl a krásněl, později po obléhání v roce 1622 se stal ruinou a chátral, aby se opět stal romantickou kulisou Schwarzenbergů v 19. století. Právě oni hradní zříceniny ze značné části obnovili, například i vnitřní nástěnnou výzdobu z 15. a 16. století, kterou však značně přikrášlil secesní lesk. Spíše než rekonstrukce se tak jednalo o novotvary a novostavby. Některé architektonické prvky byly zachráněny, jiné ztratily původní vazbu, další byly navždy ztraceny. Například hradní palác byl v 19. století téměř celý v ruinách, stály jen dolní arkády a části prvního patra. Během přestavby se arkády s kružbami přemístily z přízemí do prvního patra, kde dodnes z nepůvodního místa zdobí hradní nádvoří.

Během přestaveb a parkových úprav celého areálu také zanikly možné poslední stopy po původním hradě z časů Přemysla Otakara I. a Václava I. Hrad byl v těch dobách nejspíše průchozí, tzn. že měl dvě hlavní vstupní brány, jednu směrem od jihu, druhou od severu, kde na široké opyši vzniklo předhradí s malou osadou i kostelíkem. Dnes o této středověké osadě málo kdo ví, jelikož skončila pod hladinou.

Slavná Hlízová věž, známá též jako Markomanka, byla dlouhou dobu považována za původní a nejstarší část hradu. Tvoří ji bosované kvádry, tzv. hlízy s tajemnými znaky, které dávní badatelé považovali za runové písmo a výstavbu věže spojovali už s dávnými Germány ve 2. století. Ony znaky jsou však značky kameníků, kteří podle odvedené práce dostávali plat, což je typický postup v dobách vrcholného středověku a dál. Novější architektonické analýzy zjistily, že tento styl staveb je u nás typický v dobách Přemysla Otakara II., který se inspiroval u císařského dvora. Věž tedy nebyla součástí původního hradu a vzniká až po roce 1250. I tak se jedná o jednu z nejstarších dochovaných staveb tohoto královského hradu.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie hrady a zámky Přemyslovci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy