Kokořín není jen hrad z písničky. Skrývá tajemnou jeskyni i masivní pevnost

S přicházejícím jarem opět nastává příznivé počasí pro celodenní toulky a poznávání krásných zákoutí naši země. K těm nejkrásnějším jistě patří i Kokořínsko, vzdálené jen chvíli od Mělníka v severní části Středočeského kraje. Zdejší oblast, sousedící na severu s Máchovým krajem, nabízí snad vše, co by si mohl turista přát. Najdeme tu jak historické památky, tak přírodní krásy. Tomu všemu pak vévodí romantický hrad Kokořín.

Asi nejznámější památkou zdejšího kraje je hrad Kokořín, vystavěný na skalním soklu nad údolím potoka Pšovka. Zdejšímu hradu předcházelo starší sídlo v podobě tvrze, která stávala jižně od dnešního hradu nad skalními srázy západní části Kokořínského dolu. Toto sídlo zde stávalo již od druhé poloviny 13. století.

Pověst hovoří, že „hrad Kokořín kdysi dávno založil rytíř Okoř z rodu pánů z Dubé. Jeho syn se zasnoubil s dcerou rytíře Ctibora, majitele tvrze ve Vidimi. Po smrti Okoře se jeho syn zamiloval do dcery pána z Housky a rovněž si jí vzal za ženu. Ctibor mu tuto zradu nemohl zapomenout a choval k němu nepřátelství. Následně ho donutil, aby i se svou ženou Kokořín opustil a nikdy se sem již nevrátil.“

Podle první písemné zmínky z roku 1320 se ukazuje, že hrad vznikl někdy ve 2. čtvrtině 14. století. Zdejší oblast tehdy tvořila skutečně okrajovou část panství pánů z Dubé, ovšem zakladatelem hradu byl spíše než bájný Okoř nejvyšší pražský purkrabí Hynek Berka z Dubé. Hrad byl následně obýván asi do poloviny 16. století. V dobách husitských válek byl husity dobyt, ovšem přetrval. Osudnou se mu stala jeho poloha a špatný přístup. Péče a zájem o něj začala upadat a hrad tak během 16. století začal značně chátrat, až zpustl natolik, že již nebyl způsobilý k bydlení.  Již v této době se o něm psalo jako o pustém. Kolem roku 1530 byla asi dva kilometry od hradu Kokořína rodem Běřkovských ze Šebířova ve vsi postavena tvrz, která se později proměnila v barokní zámek.

V období romantismu se zřícenina Kokořína se svým okolím stala inspirací mnohým našim umělcům. V roce 1894 koupil celou oblast, včetně zříceniny, velkostatkář Václav Špaček, který si zakoupil i šlechtický titul s přídomkem „ze Starburgu“. Rozhodl se, že v okolí Kokořína vybuduje zařízení pro rekreaci a turistiku. Proto v letech před první světovou válkou začal opravovat a přestavovat hrad a v údolí začal stavět rekreační zařízení, koupaliště a tenisové kurty. Zemřel v roce 1912 a na dílo svého otce navázal jeho syn Jan. V letech 1911 až 1919 tak hrad Kokořín získal svou současnou, romantickou podobu. Hrad tak byl zachráněn před zkázou, nicméně přišel o část své historické hodnoty.

Novodobí majitelé měli hrad v majetku až do roku 1950, kdy jej převzal stát. Dědicové Špačků se znovu majetku ujali až v roce 2006, kdy jim byl hrad navrácen. Významná památka je tak v rukou tradičních majitelů a nadále zůstává otevřená veřejnosti. Nabízí dva prohlídkové okruhy a krásné výhledy z téměř 38 metrů vysoké věže.

Kromě hradu Kokořín nabízí okolí i další památky, například tajuplný hrad Houska s údajnou bránou do pekel či královský majestát v podobě hradu Bezdězu. Nedaleko samotného Kokořína se pak nachází pozůstatky skalního hradu Nedamy, případně za zastávku stojí i zámek v Mělníku, stejně jako celé město.

Velmi zajímavou lokalitu představuje i slovanské hradiště zvané Hradsko. Jedná se o hradiště obývané od 8. do 12. století, které se nachází na náhorní plošině obklopené strmými svahy s pískovcovými skalami, přístupné jen po 70 metrů široké šíji, chráněné původně dvěma valy. Byly zde odkryty základy obydlí i velmožského dvorce a také pohřebiště. Někteří badatelé právě sem situují dávný hrad Canburg, který v roce 805 neúspěšně dobývalo vojsko franckého krále Karla Velikého. Jestli tomu tak doopravdy je, se nedá říct. Dnes tato lokalita každopádně pojí mystiku historie s nádherou přírody.

Právě přírodními krásami zdejší kraj oplývá. Jsou tu především malebná údolí, kaňony, doly, skalní zdi, věže, sloupy a další nejrůznější útvary. Za zmínku jistě stojí tzv. Pokličky. Jedná se o sloupy z pískovce zakryté poklopy o výšce až dvanáct metrů. Známé jsou též Čertovy hlavy v podobě pískovcových soch od sochaře Václava Levého, které pocházejí už z druhé poloviny 19. století.

Nachází se zde také nepřeberné množství skalních uliček, bludišť a jeskyní. Za zmínku jistě stojí například Sluneční jeskyně, Barcalína či Partyzánská jeskyně, která byla uměle vyhloubena v roce 1944 a sloužila jako úkryt.

Související

Více souvisejících

cestování hrady a zámky Příroda hrad kokořín kokořínsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy