Nizozemí nabízí novou zábavu pro turisty. Nic příjemného ale nečekejte

Vyzbrojena rybářskými sítěmi a rukavicemi se pod žhnoucím sluncem lopotí malá skupina osob na jedné z mnoha loděk, které křižují slavné amsterodamské kanály. Tito cestující mají jediný cíl.

Nasbírat co nejvíce odpadků během dvouhodinové jízdy loďkou na jedné z hlavních turistických atrakcí města, jehož jedna část je zanesena na seznamu světového dědictví UNESCO, napsala agentura AFP.

V době rozkvětu ekoturistiky zažívají tyto plavby nového typu nizozemské společnosti Plastic Whale rostoucí úspěch. Loni se jich zúčastnilo téměř 12.000 lidí a letos to bude ještě více, tvrdí zakladatel Plastic Whale Marius Smit. Ten založil svou společnost před osmi lety s cílem zbavit vodu všech odpadků a nasbíraný odpad zužitkovat.

Plastové lahve jsou oddělovány od ostatního odpadu a slouží jako surovina k výrobě kancelářského nábytku a loděk, které se pak využívají na lov v kanálech. "Je to jiný způsob, jak poznávat Amsterodam. Jste v malebných amsterodamských kanálech na pěkné loďce, ale zároveň přinášíte cosi pozitivního kanálům i městu, protože je činíte čistšími," říká Smit.

Tyto plavby se sice pořádají pouze v Amsterodamu a v Rotterdamu, iniciativy Plastic Whale si ale získávají ohlas v zahraničí.

Princ Harry, který se zasazuje za ochranu životního prostředí, měl společnost začátkem navštívit května, ale návštěvu byl nucen zrušit kvůli narození syna.

Onoho jitra se na malé zelené loďce patřící Plastic Whale tísní sedm lidí. Australanka Angela Katzová, která žije v Amsterodamu přes rok, se účastní plavby už podruhé. Dozvěděla se o nich na facebooku. "Je to hrozné, kolik je ve všech kanálech odpadků," říká.

Použité dětské pleny, boty, lyžařské rukavice, lahve a dokonce i celý ananas... v kanálech se skutečně najde ledacos. "To je překvapivé, protože Nizozemsko je pověstné svou angažovaností v ochraně životního prostředí," soudí Andela Katzová, která s manželem pozvala přítele s jejich třemi dětmi na návštěvu Amsterodamu.

Guy O'Loughnane z Kanady nevychází z údivu, kolik je tu věcí, které ani nebyly použity: mnohé lahve mají ještě zátku.

Loni Plastic Whale nasbírala díky turistům 46.000 plastových lahví a mnoho dalších odpadků. "Na každý pytel s plastovými lahvemi, které vytáhneme z kanálů, připadají dva až tři pytle dalších věcí," říká Smit.

Přesné množství plastů ve vodách kanálů je ale těžké odhadnout, do moře se ročně vyhodí miliony tun plastového odpadu. "Někteří turisté jsou bezohlední," povzdychne si Katzová.

Smit ale říká, že za odpad nemohou jen turisté. Znečištění kanálů je i dílem některých lhostejných obyvatel. "Působí zde mnoho faktorů," upozorňuje Smit.

Kvůli turistům se odpadkové koše plní velmi rychle. "V ulicích je brzy mnoho odpadků. Pak začne třeba pršet nebo foukat vítr a všechno skončí v kanálech," vysvětluje Smit.

Dagelijks vaart @theplasticwhale door de Amsterdamse grachten om daar plastic afval uit te vissen. Het verzamelde afval wordt gebruikt om onder andere sloepen en kantoormeubilair van te maken. Helemaal #circulair dus! Marius vertelt: https://t.co/VTrovVYgDD #plastichub pic.twitter.com/anhUmeQjvd

— Port of Amsterdam (@PortofAmsterdam) June 24, 2019

Nizozemská metropole je obětí svého vlastního úspěchu: loni Amsterodam navštívilo zhruba 18 milionů lidí, tedy více, než činí počet obyvatel Nizozemska.

Plavby Plastic Whale jsou zařazeny do katalogu, který nedávno vydala radnice. Ta sestavila seznam originálních aktivit v naději, že jí to umožní regulovat příliv turistů zaplavujících hlavní památky. I když se turisté o tento lov plastů zajímají stále více, tvoří jen menšinu účastníků plaveb společnosti. Většina pochází z Nizozemska, z podniků nebo škol.

"Zájem o životní prostředí mezi nizozemskou společnosti prudce roste," dodává Smit.

Související

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Více souvisejících

Nizozemí plasty Turisté dovolená Amsterdam (The Netherlands) Pet láhve

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy