Písek: Město zlata, královského hradu a nejstaršího dochovaného kamenného mostu

Vábení zlatavého písku na dně řeky Otavy přilákalo do těchto končin obyvatele již v pravěku. Doklady osídlení mluví mimo jiné o Keltech. Základy dnešního města ovšem spadají až do období vrcholného středověku, kdy zlatonosná řeka přilákala též královský majestát. Král Přemysl Otakar II. zde nechal založit město i královský hrad.

Archeologické nálezy v blízkém okolí přinesly doklady osídlení již z období pravěku. Počátky dnešního města mají ovšem své kořeny nejspíše ve 12. století, kdy sem přišli první lidé za bohatými nalezišti zlata, které se dalo rýžovat ze zlatonosné řeky Otavy. Pro toto období se hovoří o staré osadě, z níž se později vyvinula tržní osada. Zdejší hlavní nerostné bohatství s ní bylo navždy spojeno a proniklo i do jejího názvu.

Dnešní město založil v blízkosti staré osady v polovině 13. století král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Lokace samotného města mohla proběhnout již v závěru vlády Václava I., ale k samotnému zahájení výstavby došlo až v roce 1254. Tehdy zde na břehu řeky vzniká hrazené královské město, které kontrolovalo jak důležité naleziště zlata, tak také obchodní stezky, které se zde křižovaly, především tzv. Zlatou Stezku.

V 50. až 70. letech 13. století zde dle královské vůle vznikly další městské dominanty, především královský hrad a kamenný most. Byť most nejspíše skutečně pamatuje krále Přemysla Otakara II., první písemné záznamy o mostu pocházejí až z roku 1348, kdy se o něm zmiňuje Karel IV., který nařídil, že pokuty vybírané ve městě musí být používány na jeho údržbu. Zajímavostí je, že byl stavěn na suchu. Až po jeho dostavbě byla řeka uměle převedena do nového koryta, které vedlo pod ním. Most je dlouhý téměř 110 metrů včetně zdí na levém předmostí a široký před 6 metrů. Stojí na šesti pilířích a je tvořen sedmi oblouky. Právě oblouky mostu byly často poškozovány povodněmi a do dnešního dne se zachovalo šest středověkých. Původní most míval na svých koncích dvě mostní věže, které se do současnosti nedochovaly. První se zřítila roku 1768 během povodně i s hlásným a druhá byla úmyslně stržena kvůli nárokům na dopravu roku 1825.

Oficiálně se most jmenuje „Kamenný most v Písku“, ale říká se mu též „Jelení most“. Podle pověsti je tomu proto, že ve středověku bylo rozhodnuto, že se bude jmenovat podle prvního, kdo přes něj přejde na druhý břeh Otavy. Stalo se ale něco, co nikdo nečekal a prvním chodcem se stal jelen z blízkých lesů. Proto se mu začalo říkat Jelení, byť většina místních mu dnes říká „starý most“. Jedná se o druhý nejstarší doložený kamenný most u nás a o dodnes nejstarší dochovaný most v České republice.

Nedaleko mostu se vypíná majestátní komplex budov, jejichž podstatnou část tvoří původní královský hrad. Ten zde byl vybudován písecko-zvíkovskou stavební hutí. Hrad vznikl v rámci městského opevnění, do kterého byl vsazen, přičemž částečně využil obvodové městské hradby. Typologicky se řadí mezi tzv. středoevropské kastely, pro něž je typický pravidelný, často čtvercový půdorys s nárožními věžemi.

Hrad byl hlavní dominantou města. Každý, kdo sem přicházel, musel projít kolem hradu, na nějž se následně přenesl menší soudní úřad, tzv. cúdy, který měl právo na urovnávání sporů. Na hradě též sídlil purkrabí. Jako poslední panovník zde pobýval král Václav IV. Později se hrad dostal do majetku šlechty a města, které ho využívalo částečně jako skladiště. Velký požár města v roce 1532 poničil i hrad, který je následně uváděný jako pustý.  

Samotné město však po celou dobu vzkvétalo. Za vlády Karla IV. byla v Písku založena solnice a sklad obilí, tehdy největší v Čechách. V období husitských válek sice husité vyplenili písecký klášter a krátce nato dobyli i město, následně se však Písek stal důležitým centrem hnutí a vyhnula se mu větší zkáza. Konec zlaté éry přichází v 16. století, kdy upadají zdejší zlatonosné výnosy. Za třicetileté války, v letech 1619 až 1620, bylo město dobyto a obyvatel města značně ubylo. Město tehdy opět připadlo ke královské komoře. Lepší časy přišly během 18. století, kdy se Písek opět stal střediskem Prácheňského kraje.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie jižní čechy města písek hrady a zámky

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy