psychologie

Pavouk, ilustrační fotografie.

Bojíte se pavouků? Zcela zbytečně, shodují se vědci. Proč vzniká arachnofobie ale zatím neví

Ekolog z italského Národního výzkumného ústavu Stefano Mammola považuje paniku okolo pavouků za přehnanou. „Regionální událost, kdy pavouk kousne farmáře v malé vesnici uprostřed Austrálie, dokáže vyvolat velký ohlas. Brzy jsou takové zprávy ve všech světových médiích,“ popsal pro americké noviny The New York Times. Podle něj mezi lidmi chybí dobrá informovanost o chování pavouků.
Jan Lašek Komentář

KOMENTÁŘ Jana Laška: Dva roky od pandemie. Úzkosti z neznámého a strach ze smrti vystřídala agrese, děti zvládly frustraci lépe

Koronavirová pandemie, která přesně před dvěma lety udeřila na Českou republiku, vstoupila velmi razantně do našich životů ve všech jeho detailech, a to celospolečensky i velmi intimně. Nedělní datum 1. března 2020, kdy se kolem 16. hodiny potvrdila první nákaza virem SARS-CoV-2 u tří pacientů, se stal historickým předělem. Nikdo z nás neměl s podobnou situací zkušenost a znalosti několika málo skutečných odborníků jsme na jedné straně hltali, na druhé jsme téměř ukřižovali epidemiologa a pozdějšího ministra zdravotnictví profesora Romana Prymulu, když hovořil o tom, že to bude trvat nejméně dva roky. Raději jsme věřili zprávě o tom, že „do Vánoc je po všem.“ Ale nebylo, ani po dvou letech nemůžeme říci, že jsme za covidem napsali tečku. Co ale národ nejvíce zasáhlo, byla úzkost z neznámého a strachu ze smrti, který později vystřídala agrese. Děti způsobenou frustraci zvládly lépe.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Psychologové v obcích poničených tornádem pomáhají lidem zvládat demolici domů

Lidem v jihomoravských obcích zasažených tornádem denně pomáhá šest psychologů a krizových interventů Diecézní charity Brno. Odborníci v Mikulčicích, Lužicích a Pánově navazují na práci krizových specialistů hasičů a nyní vyhledávají lidi, kteří přihlížejí demolici svého domu. Průběžně také vytipovávají jednotlivce, kteří potřebují dlouhodobější psychologickou péči, uvedl v tiskové zprávě ředitel charity Oldřich Haičman.
Jan Lašek

Účinek extrémního stresu po tornádu se projeví později. Na lidi zapůsobí i ztráta rodinných fotografií, říká psycholog

ROZHOVOR – Psycholog Jan Lašek tvrdí, že na lidech, kterým čtvrteční tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku vzalo blízké i domovy, se účinek extrémního stresu projeví později. „Ale myslím, že nejtěžší chvíle už z nich má většina za sebou, protože přežili. Bohužel ne každý měl takové štěstí a někteří přišli o své rodinné příslušníky. Soucit je jistě na místě, ale důraz by měl být spíše kladen na věci, které přijdou; ty, které se staly, již nejde nijak měnit,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Lašek.
Očkování, ilustrační fotografie

Psychika může ovlivnit očkování proti koronaviru, upozorňuje deník

Dobře spěte. Udělejte si čas na odpočinek. Buďte v kontaktu s přáteli a rodinou. Podobné věci jsou doporučeníhodné v jakoukoli dobu, ale v následujících měsících možná budou ještě důležitější. Podle sílícího objemu zjištěných dat může náš psychický stav ovlivnit reakci imunitního systému na novou vakcínu - včetně vytvoření ochranných protilátek, které nám pomohou infekci odrazit, napsal zpravodajský server The Guardian.
Ilustrační foto

Studenti během pandemie více vyhledávají pomoc psychologů

Se ztrátou motivace, ale také úzkostmi a depresemi se v době nekončící pandemie koronaviru vypořádávají vysokoškolští studenti. Poptávka po psychologické pomoci se v poradenském centru Mendelovy univerzity v Brně ve druhé polovině roku 2020 zdvojnásobila, informovala škola v tiskové zprávě. Jde o důsledek dlouhotrvajících restrikcí i nedostatku sociálních kontaktů. Studenti a obecně mladí lidé podle řady studií představují v době pandemie ohroženou skupinu z hlediska duševního zdraví.
Demokracie, ilustrační foto Komentář

Kulhající demokracie, aneb občanská výchova z USA v přímém přenosu

KOMENTÁŘ MARTINY KLICPEROVÉ - V současné době se výuka odehrává hlavně zprostředkovaně. Poutavou politickou lekci uspořádal i americký prezident Trump a jeho skalní příznivci. Pokusili se násilím opravit výsledky voleb - zkusili provést státní převrat. Násilné dobytí a zneuctění amerického svatostánku prožívali skuteční američtí patrioti tak citlivě jako my, když se u nás málem zvracelo na korunovační klenoty.
Vladislav Chvála Rozhovor

Vakcína s čipem je nesmysl. Potřebujeme očkovat 100 tisíc lidí denně, říká pro EZ lékař

ROZHOVOR - Už přes rok se lidstvo potýká s pandemií nového typu koronaviru SARS-CoV-2. Vakcínu proti nemoci covid-19 již máme, zároveň se ale vyrojilo mnoho konspirátorů a odpůrců očkování. Šíří například blud, že nás kdosi pomocí čipu ve vakcíně bude sledovat. „Populace dávno fatálně závislá na moderních technologiích se najednou bojí, že bude na někom závislá!?“ podivuje se v rozhovoru pro EuroZprávy.cz MUDr. Vladislav Chvála, vedoucí Střediska komplexní terapie psychosomatických poruch v Liberci. Rodinný terapeut a expert na psychosomatickou medicínu.
Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Dopady pandemie na psychiku budou lidé pociťovat roky, obává se expert

Pandemie koronaviru a s ní spojené společenské restrikce jsou největší hrozbou pro psychické zdraví širokých vrstev obyvatelstva od druhé světové války. Dopady krize na své mentální rozpoložení budou lidé pociťovat ještě roky poté, co se samotný virus podaří dostat pod kontrolu.
Ilustrační fotografie Analýza

Jak mluvit s blízkými, kteří propadli konspiračním teoriím

Závěr roku je zpravidla časem setkávání s rodinou a přáteli a i přes pandemii covidu-19 tomu tak zřejmě do velké míry bude i letos. Vánoční či novoroční sešlosti mohou přinést i nepříjemné okamžiky, například když se ukáže, že někdo z účastníků propadl jisté konspirační teorii a snaží se ji vnutit ostatním. Rady o tom, jak čelit popíračům koronaviru či stoupencům hnutí QAnon, přinesla před letošním obdobím svátků řada médií.
Ilustrační fotka

V Česku vystupňoval problém s nedostatkem psychoterapeutů

V Česku je nedostatek odborníků, kteří mohou poskytovat lidem psychoterapii. Dlouhodobý problém se podle odborníků vystupňoval letos s koronavirovou epidemií, během které se více lidí potýká s psychickými obtížemi. Problému si je vědomo i ministerstvo zdravotnictví. Jak tento stav změnit má řešit pracovní skupina, která na ministerstvu vznikla, sdělila ČTK mluvčí resortu Barbora Peterová.
Jan Lašek Rozhovor

Rok od ostravské tragédie. Člověk chystající masovou vraždu dopředu nic neavizuje, říká psycholog Lašek

ROZHOVOR – Z jeho hlasu je patrné, jak hluboce s ním otřásla masová vražda, kterou přesně před rokem spáchal střelec Ctirad Vitásek. V čekárně traumatologické ambulance Fakultní nemocnice Ostrava usmrtil nelegálně drženou zbraní CZ 75, ráže 9 mm, sedm lidí, pacienty i personál. Renomovaný psycholog Jan Lašek nedovede říci, co přesně mohlo pachatele dohnat k tragédii. „Člověk chystající se na masovou vraždu se obvykle nahlas nepřizná, k čemu se chystá. Nic neavizuje. A bohužel ani my odborníci do jeho myšlení nedokážeme vstoupit, abychom vytušili, co plánuje,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Lašek.
Ilustrační foto

Podivný fenomén. Proč máme sny o rozbitém mobilu?

Dokonce i v noci je spáč připoután ke svému mobilnímu telefonu. Až do chvíle, kdy se přístroj roztříští na tisíc kousků. Dospělý člověk se denně podívá na svůj telefon dvěstějedenadvacetkrát. V posteli, ve vlaku, na pláži a dokonce i tam, kde bychom to nečekali: v náručí Morfeově.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy