Pražská policie má problém. Chybí jí strážníci

Praha - Městská policie v Praze přišla mezi lety 2010 až 2014 o zhruba stovku zaměstnanců. Vlnu odchodů zažili strážníci v roce 2011 poté, co kriminalisté zatkli jejich bývalého šéfa Vladimíra Kotrouše za korupci. Policie zůstala poté více než rok bez ředitele, teprve loni v lednu se postu ujal Eduard Šuster, který při svém nástupu slíbil, že omezí počet úřednických míst a navýší počet strážníků v ulicích.

V roce 2010 pracovalo u městské policie 2573 lidí, v dalším roce jejich počet ještě stoupal. Následovalo však zatčení a později i odsouzení tehdejšího ředitele strážníků Kotrouše za to, že si vzal úplatek 350.000 korun.

Podle bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS) tehdy začalo pro městskou policii těžké období, úplatkářská kauza velmi vážným způsobem poškodila pověst pražských strážníků. Od roku 2011 také městské policii klesal rozpočet. Loni počet zaměstnanců městské policie klesl na 2467.

Od začátku září proto spustili strážníci novou kampaň. "Naší prioritou do budoucna je nábor. Městská policie musí být atraktivní zaměstnavatel. Proto jsme po mnoha letech navýšili mzdy a nabízíme nové benefity. Jenom za srpen se nám přihlásilo osm bývalých strážníků, kteří se chtějí vrátit," řekl ČTK Šuster.

Zároveň v posledních dvou letech ušetřila městská policie podle jejího ředitele téměř 60 milionů korun. Zefektivnila prý výběrová řízení a došlo ke změnám uvnitř městské policie. Za exředitele Kotrouše bývala v médiích městská policie kritizována za nákup tří drahých vozů značky Hammer nebo vznášedla.

Ročně strážníci řeší statisíce přestupků, například letos udělili zhruba 105.000 blokových pokut za celkových 34,7 milionu korun. Rozpočet městské policie je ročně zhruba 1,5 miliardy korun.

Zvýšil se počet pokut, které strážníci udělili. Například loni rozdali zhruba 148.000 pokut, jen za osm měsíců letošního roku to je asi 105.000 pokut za necelých 35 milionů korun. Peníze vybrané na pokutách se však stále snižují. Ze zhruba 89 milionů v roce 2011 klesly na 54,2 milionu v roce 2013.

Související

Více souvisejících

Policie ČR Praha policie

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael zaútočil na Bejrút, Hizballáh předtím vypálil přes sto raket. Napětí překonává únosnou mez

Izraelská armáda potvrdila cílený útok na libanonské hlavní město Bejrút. Dostupné informace hovoří o destrukci v ulici přímo mezi výškovými obytnými budovami.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy