Počet migrantů v ČR roste. Něco se ale mění

Praha - Od pátku do pondělního rána zjistila cizinecká policie v rámci celého území České republiky dalších 152 případů nelegálních migrantů. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové ale sílící migrační vlna mění své trendy, přibývají totiž velké skupiny a ženy s dětmi.

Policie upozornila, že pouze za včerejší den a noc bylo zajištěno 80 běženců. Od začátku opatření vyhlášených ministrem vnitra Milanem Chovancem dne 17. června 2015 se počet zajištěných běženců vyšplhal na 1 519. Za uplynulý týden jich policisté odhalili 314 a denní průměr se tak zvýšil na 44 migrantů.

Policie navíc zaznamenává dvě zásadní změny trendu tranzitní nelegální migrace. "První je cestování početných skupin cizinců, už není výjimkou záchyt třiceti až padesáti členných skupin běženců. Oproti minulosti jde jednoznačně o velkou změnu, kdy běžně cestovaly malé, pěti až osmi členné skupiny," uvedla cizinecká policie.

Další změnou je složení těchto skupin. "Zatímco na začátku opatření migrovali přes naše území téměř výhradně muži, dnes jsou běžnou součástí skupin běženců ženy a velký počet dětí," píše Rendlová.

Pouze za uplynulý víkend bylo ze 152 zajištěných cizinců 22 žen a 40 dětí. V Jižních Čechách se navíc několikrát objevily případy samotných cestujících žen s dětmi, bez mužů, což je i s ohledem na jejich náboženské vyznání nezvyklé.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu policie

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy