Kdo brzdí vyšetřování zakázek v armádě? Prověří to žalobci

Praha - Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula v pondělí prohlásil, že alarmující obvinění o podezřelých nákupech na ministerstvu obrany budou prověřena a vyšetřena, ať už se jedná o kohokoliv. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání státních zástupců s policií.

Vrchní státní zástupce podle svých slov zřídil zvláštní pracovní skupinu, která má zajistit podklady pro koordinaci postupu v konkrétních věcech a analýzy učiněných zjištění. "Proto jsem již vyvolal, s ohledem na vysokou společenskou nebezpečnost a v návaznosti na mezinárodní souvislosti těchto případů, jednání s náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie Viktorem Čechem a ředitelem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Liborem Vrbou," uvedl Rampula.

Konkrétně měl na mysli údajnou korupci při nákupu minometů na ministerstvu obrany. Tento případ podle něj dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. "V brzké době budou pravděpodobně známy výsledky šetření, zahájeny kroky v trestním řízení již byly," dodal Rampula.

Na otázku vyšetřování podezřelého pronájmu nadzvukových stíhaček Jas 39 - Gripen odpovídal náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek. "Co mohu skutečně slíbit, že tato kauza určitě nebude zametena pod koberec, neboť nejvyšší státní zástupkyně po jednání se zahraničím podepsala dohodu o vzájemné spolupráci na vyšetřování," přislíbil Grygárek.

Na tiskové konferenci se představitelé státního zastupitelství věnovali také nákupu obrněných transportérů Pandur, které pro českou armádu ministerstvo nakoupilo mnohem dráž, než jiné státy. "Již nyní máme důvodné podezření, že určitým osobám na ministerstvu obrany či v poradenských firmách měly být vyplaceny odměny, přičemž žádná z nich neměla příslušné oprávnění k jednání o nákupu," uvedla Marcela Kratochvílová, ředitelka Odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ).

Přítomní představitelé VSZ jednohlasně přislíbili, že i přes časovou náročnost vyšetřování, jež se v tuto chvíli nedá konkretizovat, bude veřejnost s výsledky vyšetřování obeznámena. "Samozřejmě, že veškeré výsledky šetření s ohledem na bezpečnost státu sdělit nelze, avšak některé z nich uvolníme," dodal Rampula.

Související

Více souvisejících

Armáda krimi

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy