Policii někdo úkoloval víc, než by měl? Červíček kritizuje manévry při čínské návštěvě

Praha – Ještě před začátkem mimořádné schůze Poslanecké sněmovny na téma policejních zásahů při návštěvě čínského prezidenta Si Tin-pchinga, vystoupil před novináře bývalý policejní prezident a kandidát ODS pro podzimní krajské volby Martin Červíček. Ten byl k zásahům svých někdejších podřízených poměrně kritický.

Policii zřejmě během návštěvy čínského prezidenta někdo mluvil do bezpečnostních opatření víc, než by měl, uvedl Červíček. Počínání policie rozdělil do tří oblastí. V případě postupu na pražské FAMU, kterou kvůli vyvěšení tibetské vlajky navštívili policisté, souhlasil s vysvětlením policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Ten před několika dny uvedl, že šlo o zbytečnou služební horlivost. Poměrně smířlivý byl Červíček i v případě uzavírek.

V případě uzavření Hradčanského náměstí, na které se nedostali účastníci oznámeného shromáždění na podporu Tibetu se stala podle něj chyba hlavně v komunikaci.

Problémy však vidí ve třetí oblasti, tedy mimořádné události v ulicích hlavního města. „Já z toho mám takový pocit, že policii do těch bezpečnostních opatření někdo mluvil víc, než by měl. Někdo možná měl větší zájem na tom, aby spokojenost představitelů Číny byla větší, než by se hodilo na taková bezpečnostní opatření," myslí si někdejší policejní prezident.

Domnívá se také, že policie měla mít o chystaných událostech větší přehled. „Když chcete mít v ulicích například vítače, tak by policie měla být o těchto aktivitách víc seznámena, aby tam nepřijela pět minut po dvanácté, ale aby byla včas schopná reagovat na různé skupinky lidí, kteří vytvářely situace, kdy se někdo někde napadal a podobně," řekl.

„Policie čelila náročnému úkolu, který zvládla. Přesto došlo k několika incidentům, které musí být vyšetřeny. Pokud by se ukázalo, že policisté nebyli jen příliš horliví, jednalo by se o závažné pochybení, které nemůže zůstat bez odezvy," uvedl bývalý policejní prezident a kandidát ODS na hejtmana v Královéhradeckém kraji Červíček.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek novinářům řekl, že na úkor svobod a ústavních práv se toho stalo příliš mnoho, aby se s tím mohl smířit. Proto má dnes postup policie vysvětlit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Dneškem ty dotazy pro nás nekončí. Motivem je udělat vše pro to, aby se něco takového nikdy neopakovalo," uvedl.

„V posledních dnech jsme svědky řady protichůdných informací z nejrůznějších zdrojů. Myslíme si, že toto téma si bezesporu zaslouží přesné a odborně strukturované odpovědi ze strany vlády. Proto jsme chtěli na řádném jednání Sněmovny zařadit bod k tématu, vláda však tento návrh zablokovala, proto jsme přistoupili k mimořádné schůzi. Zametání těchto otázek pod koberec by podkopalo nejen pověst policie, ale zejména by otřáslo důvěrou v nestrannost a politickou nezávislost policie ze strany občanů – na to jsou z historických důvodů občané této země oprávněně velmi citliví. Většina z nás si ještě dobře pamatuje dobu před 25 lety, kdy policie byla nástrojem státní represe," vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

„V právním státě, kde je každému garantováno právo na svobodný projev, není možné, aby policie kohokoliv vyšetřovala jenom proto, že vyvěsil tibetskou vlajku, nebo jinak pokojně vyjádřil svůj názor. Otázkou také zůstává, proč policie zakázala demonstrantům vstoupit na Hradčanské náměstí. Musíme se i ptát, jakým právem policisté vtrhli na akademickou půdu do budovy FAMU, kde vyšetřovali vyvěšení tibetských vlajek. Pokud by se potvrdila výpověď studenta gymnázia, který vyslovil svůj názor na postup policie a následně byl předveden na stanici a fyzicky napaden, jednalo by se o závažné pochybení," upozornil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle TOP 09 a ODS policisté během návštěvy hlavy čínského státu bezdůvodně omezovali práva části obyvatel. Kritici hovoří zejména o šikaně některých odpůrců čínského prezidenta, kteří svůj postoj dávali najevo například vyvěšováním tibetských vlajek. Chovanec i vedení policie ale odmítlo, že by policisté stranili Číňanům.

Související

Jan Hamáček

Hamáček nemá informace o uzavírce dalších okresů

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Vláda by se podle něj měla v pondělí zřejmě zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje. Hamáček to dnes řekl v České televizi.
Jan Hamáček

Hejtmani požádají vládu o čtrnáctidenní nouzový stav

Všichni hejtmani se dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Na twitteru to uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že hejtmani požádají o nouzový stav na 14 dní. Prioritou bude návrat dětí do škol, změny opatření bude vláda s kraji konzultovat. "Je to (nouzový stav) v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi," uvedl Vondrák.

Více souvisejících

Martin Červíček návštěva činského prezidenta v ČR Policie ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 1 hodinou

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy