Jsem znechucen. Donašeč z hnutí ANO? V kauze reorganizace policie bují další spor

Praha - Vyšetřovací komise k reorganizaci policie postupně vyslýchá policejní i justiční aktéry a k dispozici má i zprávu bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Člen komise Bohuslav Chalupa (ANO) sice prosazoval, aby se dokument zveřejnil, ale neuspěl. Přesto je prý některými považován za práskače.

Chalupa v pořadu Interview ČT tvrdí, že původně chtěl plukovník Robert Šlachta donést zprávu na výbor pro bezpečnost, což je jednání otevřené. Poté byla ale zpráva předána panu státnímu zástupci Ištvánovi a ten ji předal komisi. "V této fázi už zpráva není právně v té podobě, v jaké měla jít do výboru pro bezpečnost, ale v mnohem více neveřejném režimu. To znamená, že už s ní nejde nakládat tak, jak by s ní pravděpodobně šlo nakládat ve výboru pro bezpečnost," podotkl.

Podle něj jde o soubor různých podkladů a informací. "Když je s tím člověk seznamován, tak to rozhodně není nic pozitivního. Jsem velmi rozladěn a znechucen některými věcmi. Ať už je to, jak je, tak celý ten obsah říká, že něco není v pořádku," dodal.

Vyšetřování prý může trvat teoreticky třeba rok, otázka ale je, jestli to vůbec k něčemu je. "Reorganizace je v běhu. Nikdo už ji nezastaví, žádná zpráva naší komise. Jediné, co si z toho můžu vzít, je, že vidím, jaká situace je, a ve zbytku volebního období s některými věcmi něco dělat prostřednictvím práce ve výborech," dodal.

Informace ze zprávy Roberta Šlachty popisuje deník Mladá fronta DNES patřící šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Chalupa ale podotkl, že poslanec hnutí ANO nemá možnost volat redaktorům Mladé fronty a něco tam prosadit. "Mladá fronta nás neoslovuje. Rozhodně nám nejde nijak na ruku, alespoň z mé zkušenosti," vysvětluje.

Přesto nemůže vyloučit, že by informace vypouštěl někdo z okruhu hnutí. "Jsem zvyklý držet slovo a není na mě vyvíjen žádný nátlak z vedení hnutí ANO, abych nějak jednal. Někdo asi jedná nefér, ale já to nejsem. S materiály jsem se seznámil až jako poslední. Objevily se náznaky, že někteří kolegové mě označili jako toho, kdo vynáší, protože kdo jiný než někdo z ANO. Nikdo si mi to netroufl říci do očí. Považuji to za vyřešenou záležitost," tvrdí.

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Policie ČR Hnutí ANO Robert Šlachta

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy