Na policii vydáváme příliš mnoho, soudí člen NERVu

Praha - Policistů je v České republice příliš mnoho, veřejné zakázky jsou předražené a datové schránky jsou "stupidní opatření" bez jakéhokoli efektu. Na diskusi se studenty Vysoké školy ekonomické (VŠE) to řekl docent ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE a člen Ekonomické rady vlády (NERV) Jiří Schwarz.

"Na Novém Zélandu mi změřil rychlost jeden policista, který jel autem v protisměru. Ihned mi dal všechny důkazy spolu s formulářem, na kterém jsem měl napsáno, jakou pokutu zaplatím a za co. U nás jezdí policisté dva, jeden druhému ještě něco dokazuje a v konečné fázi nedokáží nic. To je přece obrovské plýtvání," řekl Schwarz.

Další úspory vidí Schwarz v oblasti veřejné správy. "Sice zavádíme elektronizaci státní správy, ale stále jsou tam ti samí úředníci, navíc zmnoženi o odborníky na výpočetní techniku," řekl Schwarz a dodal, že tím vzniká stále větší a větší zátěž na daňové poplatníky.

"Naprosto stupidní jsou datové schránky. Efekt je naprosto negativní a akorát to vedlo k obrovským nákladům," dodal Schwarz na adresu elektronizace státní správy, kterou zahájil někdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Jeho stanovisko podpořil i další člen NERV, ekonom z České spořitelny Petr Zahradník. Možné snížení administrativy spatřuje v odstranění duplicit mezi pravomocemi centrální vlády a krajů. "V roce 2000 byly zavedeny kraje a mnohé pravomoci na ně měly přejít, ale k tomu nedošlo," řekl Zahradník.

Zahradník dále navrhl redukci mandatorních, tedy povinných výdajů. Určitá revize systému sociálních dávek by podle něj přineslo úspory tří až čtyř procent celkových výdajů státu. "Vždyť 20 procent populace pobírá nějakou sociální dávku, vyjma důchodů," poznamenal Zahradník.

Dále stejně jako Schwarz vidí možnou úsporu na předražených veřejných zakázkách. "Myslím, že 1,5 až dvě procenta výdajů se takto dají buď uspořit, nebo za ně zvýšit rozsah zakázky," řekl Zahradník.Studenti se obou ekonomů ptali zejména na konkurenceschopnost České republiky a na schopnost vlády vysvětlil občanům reformní kroky. Schwarz sdělil, že cestu k udržení konkurenceschopnosti spatřuje v posílení vzdělání a ve zvýšení jeho kvality.

"Udržení konkurenceschopnosti velmi spojujeme s investicemi do vzdělání," řekl Schwarz. "Je tu bohužel špatná úroveň základního i středního školství a nedělejme si iluze o tom vysokém. Stále více studentů totiž neumí shodu podmětu s přísudkem," dodal Schwarz.

Související

Více souvisejících

policie nerv

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy