Milost dostala i vražedkyně dítěte, úchylkář a známá prezidentovy ženy. Koho omilostnil Havel a Klaus?

Praha - Prezident Zeman včera oznámil, že omilostní doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Ohlášená milost vzbudila rozporuplné reakce. Zemanovi předchůdci v prezidentském úřadě mají na kontě také několik milostí, které vzbudily pochyby.

Miloš Zeman včera v TV Barrandov prozradil, že po návratu z Číny udělí milost dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Ten si odpykal už 23 let ze svého doživotního trestu. Milost pro Kajínka už okomentovala Unii státních zástupců. "Doufáme, že prezident Zeman bude v případě dalších vícenásobných vrahů při využívání svých pravomocí zdrženlivější," uvedla unie na svém facebookovém profilu.

Prezident Zeman udělil ve svém úřadě zatím pouhých 7 milostí. To je výrazně méně, než za své působení dali prezidenti Václav Klaus a Václav Havel. Václav Klaus udělil za 10 let celkem 412 milostí, za stejné období udělil jeho předchůdce Václav Havel 1247 milostí. Které milosti vzbudily nejrozporuplnější reakce?

1. Havlovo omilostnění dvojnásobného vraha Růžičky

O co šlo - Prezident Václav Havel udělil v roce 2000 milost 37letému Zdeňku Růžičkovi. Toho poslal soud za mříže na 17 let za brutální dvojnásobnou vraždu manželského páru. Jako vražedné nástroje mu posloužily nůž a lopata. Milostí byli nepříjemně překvapeni také policisté, který případ vyšetřovali, ale i ministerstvo spravedlnosti. Růžička svou vinu vždy odmítal.

2. Klausovo omilostnění "vážně nemocného" Steingera

O co šlo - Prezident Václav Klaus uděloval milosti převážně v případech daňových podvodů či krádeží. V roce 2004 omilostnil Karla Steingera, který byl poslán do žaláře za daňové podvody v případech lehkých topných olejů. Steinger nikdy do vězení nenastoupil, oháněl se lékařskými posudky, které tvrdily, že má rakovinu. Státní žalobkyně posudek zpochybnila, i přesto mu Klaus milost udělil. Steinger byl mimo jiné obchodním partnerem nejvýraznější figury českého podsvětí, Františka Mrázka.

3. Havlovo omilostnění vražedkyně 17měsíčního dítěte

O co šlo - V roce 1999 udělil Havel milost vražedkyni Petře Teclové, která měla spáchat vraždu svého 17měsíčního syna. Za to si měla odpykat 13 let ve vězení. Vražedkyně se k činu nikdy nepřiznala, vinu kladla otci dítěte. Teclová syna brutálně bila pěstmi a kopala do něj. To mu způsobilo těžká vnitřní zranění a krvácení. Dítě údajně umíralo několik hodin bez pomoci.

4. Klausova milost známé jeho ženy Livie

O co šlo - Klaus v roce 2012 omilostnil zakladatelku Metropolitní univerzity Annu Benešovou. Té byla uložena dvouletá podmínka za podplácení a zpronevěru. Benešová umožnila studium na soukromé univerzitě několika úředníkům zcela zdarma. Škola tak přišla o 6 milionů korun. Milost vzbudila kontroverze zejména proto, že omilostněná se znala s Klausovou manželkou Livií. Ta se účastnila slavnostního zprovoznění nového výtahu na univerzitě právě po boku Benešové, s ní se měla setkat také na charitativní akci "Mosty". Klaus milost odůvodnil tím, že se Benešová musí starat o svého těžce nemocného manžela.

5. Havlova milost pro úchylkáře Rangla

O co šlo - V roce 1994 Havel udělil milost Zdeňku Ranglovi. Násilník byl postrachem i svých spoluvězňů. Vyžíval se v jejich napadání a ubližování, dle psychiatrů to byl jistý druh úchylky. Ministerstvo spravedlnosti nedoporučilo udělit tomuto muži milost. Po propuštění z vězení pobýval krátce v psychiatrické léčebně, následně spáchal několik loupeží a v roce 1997 v Německu zavraždil tamního občana. Dostal další trest, v base má celkem strávit 24 let.

Související

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval 35 nových soudců, obhajoval milost pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 35 nových soudců. Popřál jim, aby nepodléhali mediálním a jiným tlakům a řídili se vlastními názory. Vysvětloval jim také, jak se rozhoduje při udílení milostí. Hájil své rozhodnutí omilostnit odsouzeného vraha Jiřího Kajínka a uvedl, že milost by nikdy nedal tunelářům.

Více souvisejících

Jiří Kajínek Miloš Zeman Věznice trest Václav Klaus Václav Havel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy