V kauze úniku informací od policie je návrh na osmou vazbu, celkem je obviněno 18 lidí

Brno - V kauze úniku informací z policejních databází a trestních řízení navrhli žalobci vazbu pro osmého obviněného, řekl dnes ČTK státní zástupce Petr Šereda. Městský soud v Brně vyhověl předchozím sedmi návrhům na vazbu, více už jich není. Celkem je obviněno 18 lidí. Vyšetřování, které vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, se týká bývalých elitních policistů a podnikatelů.

U všech lidí, kteří skončili ve vazbě, žalobci navrhovali koluzní důvod vazby. Hrozilo tedy podle nich nebezpečí, že by dotyční mohli mařit objasnění trestní věci či ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné. Osmého člověka, u něhož navrhují vazbu, se podařilo zadržet v sobotu, protože předtím pobýval v zahraničí. "Soudce si chce věc nastudovat a dle posledních informací by měl o vazbě rozhodovat v úterý," uvedla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.

V tiskové zprávě dnes Vrchní státní zastupitelství v Olomouci uvedlo, že obvinění padla za podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a nadržování.

Podle České televize do vazby zamířili bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, bývalí policisté Jakub Sloup, Alexandr Jedlička, Jakub Patloka, advokátní koncipient Václav Kvíčala a podnikatelé Radek Moric a Samán Talabání. Kdo je osmým navrženým do vazby, není zřejmé, Šereda jméno nesdělil.

"Úkony provedenými v posledních dnech skončila operativní fáze trestního řízení vedeného a rozpracovaného původně Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu. Kvůli loňské reorganizaci celorepublikových útvarů Policie ČR bylo nutné věc přikázat k dalšímu řízení Národní protidrogové centrále. Tato trestní věc nesouvisí s případem označovaným jako Beretta," uvedlo zastupitelství v tiskové zprávě. I ve zmíněné kauze jde o úniky a vynášení informací.

Mezi stíhanými v aktuální kauze je podle ČT také Radim Jüttner, šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) či někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán. Stíhání majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka vyvolalo reakce i na politické scéně. Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO). V sobotu Rusňák oznámil, že členství v hnutí ukončil.

Proti zatažení do kauzy se dnes v tiskové zprávě ohradila skupina DRFG. "Byli jsme bezdůvodně zataženi do předvolební kampaně. Nepropojujeme svět byznysu s veřejnou správou a politikou, podnikáme výhradně v soukromé sféře," uvedla dnes firma. Zdůraznila, že Rusňák nevyužívá rodinných vazeb k získávání výhod pro svoje podnikání.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v nedělním pořadu Partie televize Prima řekl, že setrvání Schillerové na pozici náměstkyně vnímá jako vážný problém, který by se měl řešit po doznění vládní krize. Uvedl to v souvislosti s tím, že zetě Schillerové, podnikatele a nyní už bývalého člena ANO Rusňáka, obvinila policie v případu úniku informací z policejních databází. "Ten důvod je podle mě v tom, že zatčení nebo vazba a obvinění pana Davida Rusňáka v Brně je pro mě docela zajímavý důvod k přemýšlení," uvedl Zaorálek. Schillerová na Zaorálkova slova reagovala vyjádřením, že zvažuje právní kroky. Výroky označila za bezprecedentní lež a trestně žalovatelné pomluvy.

Související

Více souvisejících

kauza úniků z policejních spisů Michal Ratajský (expolicista) David Rusňák (DRFG) vazba Brno GIBS

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy