Na Dny NATO do Mošnova zavítaly desetitisíce lidí

Mošnov (Novojičínsko) - Na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které dnes začaly na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy, přijely desetitisíce lidí. Sledují akční ukázky na zemi i dynamické kousky letadel ve vzduchu. K nejatraktivnějším patřily slavnostní průlet mapující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let nebo průlet Leteckého útvaru Ministerstva vnitra Slovenské republiky. V okolí letiště jsou od rána kolony, ve kterých lidé čekají i dvě hodiny.

Operátor speciální policejní linky Michal Tichý ČTK řekl, že kolony se tvoří na příjezdových silnicích ze všech stran. Jsou dlouhé kolem čtyř pěti kilometrů a hýbou se velmi pomalu.

Program na letišti začal v 09:00. Mezi lidmi vyhrávala do pochodu dechová hudba Vzdušných sil Armády Spojených států amerických v Evropě. Na nebi už lidé viděli řadu dynamických ukázek, například letouny F-16 Fighting Falcon nebo Eurofighter Typhoon. Na zemi pak mohli sledovat společnou ukázku českých, amerických a německých pozemních sil nebo třeba zásah celníků proti nebezpečným pachatelům.

Po 11:00 pak nad letištěm proletěly historické i současné letouny československé či české armády. Historická i nejmodernější technika současně je na akci k vidění mimořádně, protože je letošní ročník věnovaný 100 letům od vzniku Československa. Pak se na obloze objevil průzkumný letoun Bronco, který shodil do okolí areálu 200.000 papírových vlčích máků na památku všech padlých vojáků od vzniku republiky až po dnešek. Na závěr vytvořil vrtulník na nebi trikoloru.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují vojenské, záchranářské i bezpečnostní jednotky z 20 zemí, poprvé je mezi nimi Chorvatsko. Lidé mohou opět vidět strategický bombardér B-52 Statofortress nebo tankovací letoun KC-135 Stratotanker. Premiéru má americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom.

Připraveno je přes 60 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Speciální partnerskou zemí akce jsou v tomto roce Spojené státy americké, které letos poprvé předvádějí i pozemní obrněnou techniku.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Dny NATO vyvrcholily, letos je navštívilo 185 tisíc lidí

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračovaly Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí, dnes přišlo dalších 85 tisíc návštěvníků. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Více souvisejících

Dny NATO

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 35 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy