Armáda ČR nakoupila bible v maskáčovém obalu, cena je skandální

Praha - Armáda bez otevřené soutěže nakoupila od České biblické společnosti za 1,8 milionu korun 4000 výtisků bible. Bible se dá běžně sehnat už za 300 korun, vojáci ale kvůli speciálním úpravám zaplatili za každou publikaci o 150 korun víc, uvedly dnes Lidové noviny (LN).

Zakázku podle nich prodražily různé požadavky na provedení, armáda chtěla obal z hrubého plátna v maskáčovém provedení v pískovém odstínu a s obrázkem české vlajky, kapesní formát a suchý zip, aby se kniha neotvírala. "Staré bible již došly," řekla deníku k nákupu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Dalších pět let se prý už zase nebudou kupovat. Dříve si podle LN vojáci vystačili se základní variantou bible. V roce 2008 ministerstvo pořídilo u stejného výrobce 6000 biblí.

Resort publikace zakoupil přímo od České biblické společnosti bez klasické soutěže. "Přestože byl osloven jeden subjekt, porovnávali jsme nabídkové ceny biblí v podobném designu a provedení," obhajuje v LN podmínky zakázky Růžičková. Ředitel biblické společnosti Pavel Novák připustil, že jeden výtisk lze v běžnějším provedení pořídit i laciněji.

Za posledních 50 let se na celém světě prodalo téměř 4 miliardy kopií Bible. Což ji bezkonkurenčně řadí na první příčku nejčtenějších knih světa.

Spisovatel James Chapman vytvořil seznam nejčtenějších knih na světě na základě počtu kopií každé knihy prodané za posledních 50 let. Zjistil, že Bible daleko předčila všechny ostatní knihy, s neuvěřitelnými 3,9 miliardami prodanými výtisky během posledních 50 let. Citáty z díla Mao Tse-tunga skončily druhé s 820 miliony kopiemi a knihy o Harry Potterovi obsadily třetí místo s 400 miliony prodanými výtisky, uvedly Literarky.cz.

James Chapman, který žebříček vytvořil, se narodil v roce 1955. A od roku 1978 žije v New Yorku a k dnešnímu dni mu vyšlo deset románů.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Bible

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy