Podepsáno. Irák odkoupí zakonzervované letouny L-159. Za kolik?

Praha - Irák koupí zhruba za čtyři miliardy korun 12 zakonzervovaných letounů L-159 Alca. Jsou to letadla české armády, společnost Aero Vodochody je v obchodě prostředníkem. Podepsání smlouvy ČTK potvrdil Martin Danko, mluvčí firmy Penta Investments, která Aero vlastní. Server Lidovky.cz píše, že zástupci iráckého ministerstva obrany se s firmou Aero dohodli v neděli, stroje by se prý měly do Iráku dostat nejpozději letos v září.

Podle dnešního vyjádření ministerstva obrany by měla být tento měsíc podepsána smlouva o prodeji L-159 americké firmě Draken International. Loni v listopadu tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek oznámil, že armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných L-159 této firmě. Společnost měla zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři na náhradní díly.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek dnes ČTK řekl, že smlouva s Američany by měla být podepsána v dubnu, koupit by měli 12 plně zprovozněných letadel a dvě ve stavu, v jakém jsou uložena, tato dvě by sloužila zřejmě na náhradní díly. O ceně kontraktu s Drakenem Pejšek spekulovat nechtěl, podle informací ČTK by z něj ale ministerstvo obrany mohlo získat zhruba 200 až 300 milionů korun. Až bude uzavřen tento obchod, může se podle mluvčího s Drakenem jednat o opci na případný nákup dalších L-159.

Podle Pejška platí, že z 36 zakonzervovaných letadel je 26 ve stavu, který umožňuje dodat je eventuálnímu kupci relativně rychle. "Ty ostatní, tam už je to s otazníkem, kolik by to stálo (uvést je do odpovídajícího stavu)," dodal mluvčí.

Zájem o koupi nových bitevníků české výroby projevil Irák v roce 2012. Tehdy mělo jít o 28 letadel zhruba za 19,2 miliardy korun. Nakonec se však Irák rozhodl pro korejské stroje. Server IHNED.cz ale v březnu napsal, že korejská firma není schopna dodržet datum dodávky, proto se Bagdád opět obrátil na Prahu.

Letoun je vybaven pro bojovou činnost proti pozemním i vzdušným cílům a je schopen plnění bojových úkolů ve dne, v noci a za ztížených povětrnostních podmínek. Hlavním určením letounu je přímá letecká podpora. Je rovněž schopen vedení taktického vzdušného průzkumu a vzdušného boje na krátkou vzdálenost. Druhotným určením letounu je plnění výcvikových úloh při přechodu na plnohodnotné bojové letouny (tzv. lead-in-fighter training) a rovněž výcvik v použití zbraňově-navigačního kompletu a samotných zbraní.

Bezpečnost pilota v nouzové situaci zajišťuje vystřelovací sedadlo VS 2-C kategorie 0-0, další ze špičkových produktů českého leteckého průmyslu. Překryt kabiny se v závislosti na rychlosti letu buď odhazuje nebo se tříští jeho skleněná výplň pomocí malých detonačních náloží.

Kabina pilota je moderní "skleněné" koncepce, založená na primárním přístroji HUD a dvojicí barevných MFD. Záložní přístroje jsou elektro-mechanické či tlakové ADI, HSI, rychloměr/machmetr a výškoměr, doplněné záložním umělým horizontem a variometrem. Sestavu doplňují palubní hodiny, kapalinový kompas, ukazatel přetížení a signalizátor úhlu náběhu. Kabina je z velké míry kompatibilní s brýlemi nočního vidění (NVG), které však zatím nejsou standardně Vzdušnými silami AČR používány.

Související

Armáda

Bitevníky L-159 Alca by mohly ve výzbroji armády po skončení životnosti nahradit drony

Bitevníky L-159 Alca by mohly ve výzbroji armády po skončení jejich technické životnosti v budoucnu nahradit bezpilotní prostředky. ČTK to řekl vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jiří Táborský. Pokud si Česká republika ze Spojených států zakoupí dvě letky nadzvukových letounů F-35, sníží se podle něj počet strojů L-159 o jednu letku.

Více souvisejících

L159 Alca ministerstvo obrany Irák

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 9 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy