Soud zamítl stížnost ve sporu kolem D1, Děti Země chtěly chránit křečky polní

Olomouc - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost organizace Děti Země napadající udělení výjimky ministerstvem životního prostředí na stavbu dálnice D1 z Říkovic do Přerova. ČTK to dnes potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová. Ve sporu šlo o výjimku ze zákona k zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů, které se v místě plánované stavby dálnice vyskytují. NSS se ztotožnil se závěry krajského soudu, který žalobu aktivistů zamítl na konci února.

Rozhodnutí soudu přivítali zástupci Přerova, pro které je dostavba dálnice prioritou. "Primátora Přerova Vladimíra Puchalského zastihla tato informace před začátkem zastupitelstva a velmi ho potěšila. K Dětem Země se podrobněji vyjádří i na čtvrteční tiskové konferenci k dopravním stavbám, kam jsme pozvali i předsedu dětí Země Miroslava Patrika, ale účast odmítl," řekla ČTK mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Puchalský kasační stížnost považuje za nedůvodnou. "Mimo jiné jsem soudu napsal, že skutečným důvodem podání kasační stížnosti není snaha Dětí Země o ochranu životního prostředí před škodlivými zásahy ze strany investora dálnice D1 0136, ale o maximální možné oddalování zahájení stavby tohoto prioritního dopravního záměru," doplnil primátor. Reakci předsedy organizace Děti Země Miroslava Patrika ČTK zjišťuje.

Výjimku ze zákona k zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů, jako je batolec červený, křeček polní či skokan štíhlý, kteří by mohli stavbou podle aktivistů trpět, povolil olomoucký krajský úřad a pak ministerstvo životního prostředí, které odkázalo na převahu veřejného zájmu. Ve stížnosti aktivisté opět upozorňovali, že ve výjimce chybí přesné označení vegetačního období a hnízdění ptáků, kritizovali i údajně chybějící údaje u dosadby dřevin a náhradní výsadby. Existují podle nich varianty dálničního obchvatu Přerova, které mohou mít menší škodlivý vliv na cenné biotopy a navíc se vyhnou zastavěnému území Dluhonic.

Podle rozhodnutí soudu však kasační stížnost není důvodná. NSS neshledal pochybení v rozhodnutí krajského soudu, která se týkala podaných námitek a ztotožnil se s hodnocením soudu, stojí v rozhodnutí.

Spor má dopad i na samotnou stavbu. Kvůli žalobě podané u krajského soudu nemohlo Ředitelství silnic a dálnic ČR do verdiktu soudu získat změnu územního rozhodnutí a stavební povolení. Zamítavé rozhodnutí krajského soudu nabylo právní moci na konci března, vzápětí poté přerovský stavební úřad po tříměsíční přestávce mohl pokračovat v územním řízení. O přiznání odkladného účinku požádali aktivisté i NSS. Ten však rozhodl ve věci bez zbytečného odkladu, o žádosti o přiznání odkladného účinku, která by stavbu opět do rozhodnutí soudu zastavila, tak soud nerozhodoval.

Související

Více souvisejících

Dálnice D1 Děti Země Nejvyšší správní soud Dálnice Přerov

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 45 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy