Stávka ostravských řidičů pokračuje i v pátek, kompromis není možný

Ostrava - Stávku řidičů ostravské městské hromadné dopravy provází silné emoce. Na stávkokazy létaly vejce i nadávky, vedení dopravního podniku chce přijmout nabídku konkurenčních dopravců, informovali ve čtvrtek zástupci města a podniku na tiskové konferenci.

Omezení v městské hromadné dopravě pro cestující Ostravou nekončí. Odbory se s vedením podniku nedokáží dohodnout. "Kompromis neexistuje. Odbory nechtějí slevit ze svých požadavků a dopravní podnik na navýšení platů nemá peníze," řekl agentuře Mediafax ředitel Dopravního podniku Ostrava (DPO) Roman Kadlučka.Další kolo kolektivního jednání vedení podniku neplánuje. "Nyní řešíme nátlak na řidiče, kteří nestávkují a nabídku konkurenčních dopravců, kteří by pomohli pokrýt dopravu tam, kde autobusy nyní nejezdí. Emoce na všech stranách nás nutí vydat apel na cestující, aby nám pomohli odhalit jakékoliv perzekuce řidičů. Házení vajec, plivání a urážky tolerovat nelze," řekl ředitel DPO.DPO podle něj za každý stávkový den ztrácí 700 tisíc korun na tržbách. Za každý nevypravený spoj podniku navíc kraj, město nebo obce může stanovit pokutu 5000 korun."Při vzrůstu nákladů na naftu máme už nyní nedostatek minus 25 milionů. DPO disponuje s rozpočtem 1,5 miliardy, kdy jedna miliarda je kompenzace ze strany města, 500 milionů jsou příjmy z tržeb a současně na mzdy jde 800 milionů, což se blíží dvou třetinám rozpočtu," upřesnil ředitel.Vedení města podle resortního náměstka Aleše Boháče odborům nabízí více než 50 milionů korun. "Nabídli jsme 1,5 procenta pro letošní rok i zpětně, ne až od data podpisu kolektivní smlouvy. Včetně ztráty za nárůst nafty jde o částku přes 50 milionů korun. Kdybychom to nabídli jakékoliv jiné společnosti, které přispíváme, utrhli by nám ruce," poznamenal Boháč.Díry na trhu se snaží využít okolní dopraní společnosti. "Veolie a ČSAD nám chtějí poskytovat dopravní obslužnost v rámci města a my nabídku od pátku přijmeme," dodal ředitel.MHD od středy jezdí v režimu nedělního provozu. DPO posílil páteřní linky a přednostně nasazuje kloubové a vysokokapacitní vozy. Trolejbusy jezdí bez omezení. Jízdní řády cestující najdou na www.dpo.cz.Odboráři dopravního podniku stávkují za vyšší mzdy. Nepřijali kompromisní návrh zaměstnavatele a zástupce vlastníka, statutárního města Ostravy, který navrhoval navýšení tarifní mzdy zaměstnanců o 1,5 procenta, a požadují navýšení o pět procent.

Stávku podporuje i Asociace samostatných odborů (ASO). Podle jejich předsedy Bohumíra Dufka je stávka spravedlivá a měly by se do ní zapojit všechny odborové svazy. "ASO je připravena v případě potřeby jejich úsilí podpořit také svými akcemi na území republiky," uvedl Dufek. Odboráři se domnívají, že policie by neměla stávkující blokovat ani zadržovat, ale naopak chránit.

Související

Více souvisejících

stávka mhd

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy