Česmad Bohemia kritizuje nečinnost státní správy před začátkem zimy

Praha - Sdružení automobilových dopravců, Česmad Bohemia, kritizuje nečinnost státní správy před začátkem zimních měsíců. Česmad Bohemia o tom informoval ve středu.

Začátkem roku 2010 inicioval Česmad Bohemia zřízení poradní skupiny při ministerstvu dopravy, která by zamezila dopravním kolapsům v době zimních kalamit.„Státní správě jsme představili tři požadavky, které máme. Jedná se například o rozmrazovací postřiky na Pražském okruhu. Přesto, že stavba stála 23 miliard korun, postřiky zde stále chybí,“ řekl agentuře Mediafax Martin Felix ze Sdružení Česmad Bohemia.Vinou absence rozmrazovacího zařízení na mostech a v tunelech zde dochází k jeho kolapsu již při teplotách okolo nula stupňů celsia.„Dále se jedná o lepší využití světelných informačních tabulí a krátkodobé odstavování vozidel, během kterého dálniční údržba zprovozní postižený úsek a předejde jeho úplnému zablokování,“ doplnil Felix.Především krátkodobé uzavírky dálničních úseků při kalamitních situacích podle Felixe vyžadují náročnou součinnost dopravní policie, údržby, dopravního zpravodajství a samozřejmě samotných řidičů.„Poradní skupina ministerstva dopravy se však sešla pouze jednou, a to začátkem jara. Možná je to vinou měnících se ministrů,“ dodal Felix. Podle něj zatím nebyly učiněny žádné kroky k vylepšení stávající situace.„Není pravdou, že ministerstvo dopravy v této věci nic nekoná. Jednání s Česmadem navíc probíhají pravidelně, poslední schůzky s nimi se v úterý zúčastnil pan náměstek Toman. Letos od nás například i Česmad dostal 300 milionů korun na nové pneumatiky,“ okomentovala Květa Kočová, tisková mluvčí ministerstva dopravy.Podle Kočové ministerstvo dopravy ve spolupráci s Česmad Bohemia připravilo a zrealizovalo dotační "Program zvyšování efektivity a bezpečnosti silničního provozu" v rámci kterého si mohli dopravci vybavit vozový park pneumatikami vhodnými pro zimní období.

„Nemůžeme souhlasit s tím, že by státní správa zastoupená v této věci ministerstvem dopravy nekonala kroky ke zkvalitňování zimní údržby a všech souvisejících otázek,“ dodala Kočová.„Oproti loňské sezóně došlo mimo jiné také na zvýšení kapacit skladovacích prostor pro posypový materiál, aby ani v případě dlouhodobějších nepříznivých klimatických podmínek nebylo ohroženo zásobování posypovým materiálem.

Související

lesy

Kůrovcová kalamita bude pokračovat, varuje firma Lesy města Český Krumlov

Firma Lesy města Český Krumlov vytěžila loni 10.000 metrů krychlových dřeva. Z toho bylo 5713 metrů krychlových kůrovcového dřeva, meziročně téměř o 80 procent víc. Letos čeká podnik ještě horší dopad kůrovcové kalamity. Firma dostává za dříví méně peněz a platí více za sazenice, protože holin, jež je nutné zalesnit, přibývá. ČTK to dnes po valné hromadě firmy řekl její jednatel Miroslav Štoll. Společnost obhospodařuje 1329 hektarů lesů.
Ilustrační foto

V Ústeckém kraji stále bojují se sněhem. Komplikuje dopravu

Vytrvalé sněžení už třetí den komplikuje dopravu v Ústeckém kraji. Silničáři mají v terénu veškerou techniku, frézami se snaží zprůjezdnit cesty v Krušných horách. Až metrové závěje jsou na Moldavě, která vyhlásila kalamitu. Osobní auta už se do obce dostanou, běžkařům se doporučuje, aby na hřebeny o víkendu nevyjížděli.

Více souvisejících

kalamita doprava

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 46 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy