Proč zvýšení minimální mzdy není peklo? Z platu by měli lidé žít. Ne živořit!

Komentář Petra Šulky – Dnes vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy na 13 350 korun. Je to vzrůst o plných 1150 a je největším nárůstem v dějinách minimální mzdy. Odbory a zaměstnanci jásají. Zaměstnavatelé žehrají. Neměli by!

Jednou z výkladních skříní vyspělosti ekonomiky, je vedle produktů průmyslu i výše mezd, kterou zajišťuje lidem v ní pracující. A řekněme si pravdu, v tomto směru na tom nejsme vůbec dobře. Zatímco podle statistik dosahují naši zaměstnanci 70 % výkonu Německa, jejich mzdy jsou na úrovni 30 % německých mezd. A to i přesto, že si mnozí investoři libují v tom, že jsou Češi vzdělaní, pracovití a odborníci v oboru.

Pokud tedy nejsou zaměstnavatelé ochotni přidat lidem u nich pracujícím, musí zasáhnout stát. Dobře zaplacení, a tudíž i spokojenější zaměstnanci, jsou totiž i v jejich zájmu. V první řadě se rozumná vláda snaží udržet sociální smír. Nespokojení lidé totiž mají větší tendenci volit extrémisty a chodit do ulic. Ptají se: „K čemu je nám růst HDP a ekonomických ukazatelů, když z toho nic nemáme?“

Babiš se evidentně poučil z osudu českých pravicových vlád, které se tak dlouho bránily zvyšování minimálních mezd a platů státních zaměstnanců, že je to spolu s jejich kauzami poslalo až na práh existence. Navíc současnou ekonomiku táhne spotřeba. Sice je to představa pro mnohé zvrhlá, ale pokud lidé více utratí pomůže to i státnímu rozpočtu.  

Zvyšování minimální mzdy je důležitý pro sociální systém. Ulehčí mu na výdajích. Oficiálně u nás minimálně mzdu pobírá 150 000 lidí. Ale je zde odporný a ostudný termín pro každou společnost – pracující chudoba. To jsou lidé, kteří se v příjmech přibližují minimální mzdě, ale s platem prostě celý měsíc nepřežijí. Pokud jdou na pracovní úřad a požádají o sociální dávky, dostanou je. Kolik takových lidí u nás je? Až jeden milion! Čím více lidí se dostane z této nelichotivé kategorie, ve které lidi nežijí, ale přežívají, tím lépe nejen pro ně ale i stát a i zaměstnavatele.

I když je samozřejmě povinnosti zaměstnavatelů žehrat na toto rozhodnutí, nejde zvyšování minimální mzdy ani proti jejich zájmům. Ano, bude to pro ně znamenat více nákladů a budou muset zvýšit platy i lidem s vyššími příjmy. V současné době je to ovšem více než žádoucí. Ekonomika se dostala do situace v kapitalismu naprosto nestandardní. Je více volných pracovních míst než zájemců o ně. Pokud si chtějí udržet kvalitní pracovníky, neexistuje jiná možnost než lidem přidat a udržet si je.

Pokusy o náhradu českých pracovníků hromadným náborem pracovních sil v zahraničí totiž zatím naprosto selhaly. Pracovníci z Rumunska, Polska nebo zemí Balkánu v Plzni, Rychnově nad Kněžnou nebo Libáni spíše, než aby pracovali, dělají problémy. A mnoho firem se pokorně vrací k dražší ale daleko více kvalitní české pracovní síle. Její kvalitu si navíc uvědomili i náboráři z Německa a Rakouska a českém rybníčku čím dál častěji loví. Jak jinak než platy a benefity s nimi mohou tuzemští zaměstnavatelé bojovat?

Překvapivě to přináší další veliký bonus zaměstnavatelům. Už Baťa věděl, že spokojení zaměstnanci se nebouří a nestávkují. Vyšší minimální mzda fakticky oslabuje radikálnost odborů. Nemusí se obávat radikálních požadavků odborů, ani toho, že se do jejich čela dostane někdo ostřejší a tvrdší, než je jejich současný předseda Josef Středula, který by dokázal zradikalizovat a vzbouřit širokou masu zaměstnanců.  

Na druhou stranu by vláda pomalu měla začít uvažovat o tom, jak zaměstnavatelům zvyšování minimální mzdy osladit. V první řadě se samozřejmě nabízí snížení povinných obvodů na zaměstnance. Bohužel ve zdanění práce je ČR jedním z přeborníků v rámci celé Evropské unie. Zároveň by to bylo i dobré preventivní opatření pro případ krize. Levnější práce by v ČR mohla udržet investory a pracovní místa, která by jinak byla zrušena.

Minimální mzda a její zvyšování není zlo. Je to nutnost. Bohužel jsou u nás stále zaměstnavatelé, kteří by rádi od zaměstnanců vybírali vstupné za přístup na pracoviště. Pokud jsou u nás lidé, kteří i přesto, že pracují osm hodin denně pět dní v týdnů, nežijí a jen přežívají, je u nás něco špatně. Pokud to neřeší zaměstnavatelé, musí se zapojit stát a odbory. I přes odpor firem. Ve výsledku, i přes reptání, jsou to i zaměstnavatelé, kteří mají z vyšší minimální mzdy prospěch.  Už jen vyšší kupní síla obyvatel a vyšší obrat mnoha podnikatelům náklady na vyšší minimální mzdu mnohonásobně vynahradí.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Minimální mzda Sociální dávky Josef Středula Odbory zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy