Důchody: Víte, na jaký jednou dosáhnete?

Praha - K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového penzijního spoření? Mapujeme blížící se změny v takzvaném třetím pilíři důchodového systému.

Na konci tohoto týdne skončí marketingové orgie vázané na poslední šanci sjednat si penzijní připojištění se starými podmínkami. Před Vánoci vám pak stáří budou tradičně připomínat jen reklamy na kloubní preparáty a pomocníky s pamětí – a než si vydechnete, bude tu leden a pohrnou se na vás ze všech stran reklamy na druhý pilíř důchodového systému. Penzijní společnosti do něj totiž musí sehnat poměrně rychle dost oveček. Penzijní připojištění, respektive jeho nástupce – bude se jmenovat doplňkové penzijní spoření, budou tedy zřejmě poněkud upozaděni. I když není pochyb, že penzijní společnosti budou stát i o klienty do renovovaného třetího pilíře. V čem bude nový produkt jiný než stávající připojištění?

Za pozornost stojí především transformace stávajících penzijních fondů, vznik účastnických fondů s možností volby z několika investičních strategií, změna výpočtu státního příspěvku a podmínek pro daňovou úlevu. V rámci seriálu článků o novinkách, které se v příštím roce dotknou našich peněženek, se na všechny změny takzvaného třetího pilíře důchodového systému podíváme blíž.Změna výpočtu státního příspěvku

Příští rok začnou platit nová pravidla pro výpočet státního příspěvku ve třetím pilíři. Změna se bude týkat jak účastnických, tak i transformovaných fondů. Dojde sice k zpřísnění podmínek pro nárok na státní příspěvek, zároveň však bude možné od státu získat víc než doteď. V roce 2012 měl na státní příspěvek nárok účastník penzijního připojištění, který si měsíčně do fondu posílal alespoň 100 korun, od ledna se tato hranice posune na 300 korun. Minimální státní příspěvek se pak zvyšuje z 50 na 90 korun. Pro ty, kteří měsíčně posílají do fondu méně než 600 korun, bude nový výpočet státního příspěvku nevýhodnější, pokud investujete víc než šest stovek, tak si v roce 2013 polepšíte. Maximálně vám stát tímto způsobem každý měsíc přidá 230 korun, a to v případě, že do fondu pošlete tisícovku měsíčně.Zajímá vás, na jakou penzi jednou dosáhnete, připravili jsme pro vásunikátní kalkulačkuZměna v daňovém odpočtu

Spoření v transformovaných a účastnických fondech třetího pilíře může být výhodné i z hlediska daňových úlev. Ročně si díky penzijnímu připojištění totiž můžete od daňového základu odečíst až 12 000 korun. Má to však jeden háček. Odečítat je možné jen peníze, na které se nevztahuje státní příspěvek. Ten se letos vyplácel do výše měsíční úložky 500 korun. Abyste si tak za penzijní připojištění mohli ze základu daně odepsat maximální možnou částku, museli jste za celý rok do svého penzijního fondu poslat alespoň 18 000 Kč. Se změnou výpočtu státního příspěvku pro rok 2013 se zároveň mění i pravidla daňového odpočtu. Jelikož se státní příspěvek bude vyplácet až do výše 1000 Kč, pro odečtení 12 000 Kč ze základu daně byste během příštího roku do fondu museli poslat alespoň 24 000 Kč. Maximální možné daňové úspory tak nově dosáhnete při měsíční úložce 2000 Kč.Jak využít změny ve svůj prospěch?

Aby se vám podařilo využít změn v třetím pilíři důchodového systému ve svůj prospěch, musíte správně vyhodnotit svou aktuální situaci. Možnost přechodu z transformovaného do účastnického fondu bude vždycky, takže se s tímto krokem zbytečně neunáhlujte. Pak už totiž není cesty zpět. Nejprve se tedy soustřeďte na to, abyste měli nárok na zajímavou státní podporu. K tomu je potřeba měsíční úložka alespoň 300 korun, v ideálním případě pak tisícovka. Pokud se vás týká optimalizace daňové zátěže, můžete k tomu využít i třetí pilíř. Měsíčně si ale musíte spořit alespoň 1100 korun, pro získání maximální možné daňové úspory jsou to dokonce dva tisíce. Jestliže máte v plánu odejít do předdůchodu a postupně čerpat peníze naspořené v penzijních fondech, budete muset přestoupit do účastnických fondů. Stejné řešení se vám nabízí i v případě, pokud jste nespokojení s ultrakonzervativním hospodařením transformovaných fondů a máte chuť a nervy na to risknout investování napříč účastnickými fondy.Celý článek na Penize.cz

Související

Senioři, ilustrační fotografie. Komentář

Pokud Češi chtějí důchody, jsou změny nutné. Dokonce by mohly být rychlejší a jasnější

Většina z vás, laskavých čtenářů, mi dá jistě za pravdu, když řeknu, že opozice v parlamentu je tu hlavně od toho, aby kritizovala vládnoucí sestavu. Děj se, co děj. No, budiž. Když se ale člověk zamyslí nad tím, co ti lidé dneska většinou vládě vyčítají, rychle zjistí, že po ní chtějí perpetuum mobile. A to přece neexistuje. Opozice totiž kritizuje vládu za to, že nepřidává penzistům, jindy jí ale zase peskuje za to, že nedělá nic s dluhy (přitom chce přidávat ještě více na důchodech) a pak kritizuje za to, že se vláda prý jen asociálně snaží napravit víc než špatnou pověst země po desetiletém působení hradní partičky Miloše Zemana s osmiletým vystupováním populisty Babiše v politice, kteří se oba snažili, spíše než o spolupráci s demokratickými zeměmi Euroatlantického regionu, vlézt do náruče totalitářům a válečným zločincům a vrahům. 
Důchody, ilustrační fotografie.

Lidí se spořením na penzi mírně ubylo, uvedlo ministerstvo

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, letos mírně klesá. Na konci prvního pololetí si takto spořilo 4,425 milionu lidí, o 16.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí (MF), které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní připojištění CZK

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy