Poprask na úřadech práce: Hrozí kolaps, MPSV čeká právní bitvu

Praha - Systémem pro vyplácení dávek se budou zabývat soudci. Na Krajský soud v Brně se obrátila společnost Fujitsu Technology Solutions, která část programů pro úřady práce do konce roku 2013 zajišťovala. Žádá o odklad zákazu jejich používání. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Ministr práce v demisi František Koníček právní bitvy a spory kvůli systému očekává. Podle šéfa poslanců ČSSD a kandidáta na šéfa resortu práce Romana Sklenáka by lidé, kteří za nynější situaci mohou, měli nést odpovědnost.

Nový systém měly úřady práce od roku 2012. Ministerstvo práce pod vedením svého někdejšího šéfa Jaromíra Drábka ho pořídilo bez tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách. Před dvěma týdny definitivně zakázal programy používat, a to k 28. prosinci. O zákazu používání, ale do pěti měsíců po nabytí právní moci, rozhodl nepravomocně už loni v únoru. Proti verdiktu se ale ministerstva odvolávala.

Podle Sedláčkové společnost Fujitsu žádá o odkladný účinek. V případě schválení to může teoreticky znamenat odložení platnosti rozhodnutí ÚOHS. Odkladný účinek soud schvaluje pouze ve výjimečných případech. Žaloba firmy je čerstvá, soud ji obdržel 29. prosince loňského roku.

Společnost Fujitsu se u soudu brání proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Žádá o odklad zákazu používat systém do doby, než soud rozhodne. Odkladný účinek soud schvaluje pouze ve výjimečných případech. Žalobu od firmy obdržel 29. prosince.

"Ta právní bitva nebo spory nějaké budou. Dneska předjímat, nakolik a přesně čeho se budou týkat, je předčasné," řekl na tiskové konferenci Koníček. Podotkl, že smlouvu na systém, smluvní dodatky k ní i námitky různých institucí jsou "dědictví", které úřad musí řešit. Nepředpokládá, že by to byla otázka jen týdnů nebo měsíců. Připomněl i trestní podání a vyšetřování.

Generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková dnes oznámila, že kvůli změně systémů budou úřady nejspíš muset omezit úřední dobu pro klienty. Pracovníci totiž budou muset urychleně přepsat údaje lidí do staronových systémů.

Podle Koníčka je teď situace vážná, panuje totiž "bezesmluvní vztah" mezi firmou Fujitsu a vnitrem, a tedy ministerstvem práce. To o dalším zajištění provozu systému dál jedná. Ministr v demisi řekl, že se rozhodne do dnešního večera či do pátku.

Podle exministryně Ludmily Müllerové (TOP 09), která vystřídala Drábka, se resort do nynějších potíží nemusel dostat. "Měli jsme připraveno řešení situace již loni v červenci. Můj nástupce (Koníček) ho ale nevyužil," sdělila ČTK Müllerová.

MPSV vyplácí desítky miliard

Na dávkách nemocenského pojištění (nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství) se v roce 2012 vyplatilo celkem 19,4 mld. Kč. To je o 2,1 mld. Kč méně než v roce 2011. V meziročním snížení výdajů sehrála roli změna právních předpisů dobrovolně pojištěných OSVČ a příznivější vývoj dočasné pracovní neschopnosti.

Podpory v nezaměstnanosti si v roce 2012 vyžádaly 8,7 mld. Kč, tedy o 1,6 mld. Kč méně než v roce 2011. Pokles byl způsoben především nižším průměrným počtem uchazečů o zaměstnání s podporou v nezaměstnanosti (pokles z 132,4 tisíce v roce 2011 na 104,5 tisíce v roce 2012). Souvisel s meziročním poklesem počtu nově hlášených uchazečů o zaměstnání, s růstem počtu i podílu dlouhodoběji nezaměstnaných, kterým uplynula podpůrčí doba, a s legislativními úpravami účinnými od roku 2012, které zpřísnily podmínky nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Výdaje na dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc) byly v roce 2012 cca 7,8 mld. Kč. Znamená to meziroční nárůst o 2,8 mld. Kč. Výdaje se zvýšily proto, že přibylo vyplácených dávek souvisejících zejména se zvýšením částek životního a existenčního minima, zrušením sociálního příplatku, vyšším počtem uchazečů o zaměstnání bez nároku na podporu v nezaměstnanosti a růstem cen za bydlení.

Na dávkách pro osoby se zdravotním postižením se v roce 2012 vyplatilo 1,6 mld. Kč, z toho cca 1,0 mld. Kč byl příspěvek na mobilitu a 0,4 mld. Kč příspěvek na zvláštní pomůcku. Meziročně se tak výdaje snížily o 0,3 mld. Kč, a to v kontextu s náběhem nových dávek v prvním pololetí 2012 a vyššími výdaji na příspěvek na zvláštní pomůcky, který se kvůli nové právní úpravě vyplatil na konci roku 2011.

Výdaje na příspěvek na péči v roce 2012 meziročně vzrostly o 0,3 mld. Kč na 18,4 mld. Kč. Došlo také k nárůstu průměrného měsíčního počtu vyplacených příspěvků na 309,8 tisíce.

Výdaje na dávky státní sociální podpory byly v roce 2012 cca 35,5 mld. Kč. To je o 0,5 mld. Kč méně než v roce předchozím. Souvisí to převážně se snížením počtu dávek, od roku 2012 se zrušil například sociální příplatek.

Meziročně se výdaje na dávky státní sociální podpory snížily i navzdory výraznému nárůstu výdajů na příspěvek na bydlení o 1,1 mld. Kč. Vzrostl jak průměrný měsíční počet vyplacených příspěvků (cca o 20 tisíc na téměř 163 tisíc), tak průměrná výše vyplacené dávky z 2 726 Kč na 2 952 Kč v roce 2012.

 

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce má nového šéfa. Krištof má pokročit s digitalizací agendy

Úřad práce ČR má nového šéfa, v pátek se stal generálním ředitelem Daniel Krištof. Do úřadu ho uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vnímá jako jeho hlavní úkoly dokončení započatého procesu transformace a digitalizace či rozšíření cíleného poradenství občanům.

Více souvisejících

Úřad práce Ministerstvo práce a soc. věcí Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy