Praha - Sezóna grilování je v plném proudu a spolu s ní se na trhu objevují výrobky určené specificky k této kulinářské úpravě. Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat složení i chuťové vlastnosti vepřových grilovacích klobás dostupných v českých obchodech. Čtvrtina testovaných produktů neobsahovala množství masa deklarované na obalu.
Do laboratoře putovalo 16 druhů vepřových grilovacích klobás, některé z nich nesly označení „norimberské". Cílem testu bylo zjistit, kolik masa, tuku a přídatných látek klobásy obsahují, jaká je kvalita použitého masa a zda výrobci uvádějí na obalech pravdivé informace. Posuzovala se samozřejmě také chuť klobás.
„Na grilovací klobásy se nevztahují žádné legislativně stanovené parametry, na rozdíl třeba od špekáčků. Výrobce má tedy volnou ruku a záleží pouze na něm, jaké suroviny použije. Rozdíly tudíž byly velké – co do obsahu masa i zbytečných přídatných látek. Nejvíce masa, 92,6 % laboratoř naměřila ve výrobku Original Nürnberger Rostbratwürste (Schlütter´s Echte!), nejméně ho obsahovaly klobásy Bivoj Na gril, a to 55,3 %," uvádí Olga Šlesingrová, redaktorka časopisu dTest.
Důležitý je však nejen celkový obsah masa, ale i jeho kvalita, například to, kolik libového masa výrobce použil. Nejméně čisté svalové bílkoviny obsahovaly klobásy Münchner Weisswürste z výroby Ponnath die Meistermetzger (7,24 %). Jen pro srovnání dodejme, že vepřová kýta jí obsahuje kolem 20 %.
Výrobci někdy mohou nahrazovat maso levnějšími surovinami, například sójou nebo strojně odděleným masem. Pozitivní zprávou je, že v žádném z testovaných výrobků laboratoř tyto náhražky neobjevila. U některých klobás však vyšly najevo rozdíly mezi naměřeným obsahem masa a hodnotami uváděnými na obalu.
„Největšími hříšníky byly výrobky Münchner Weisswürste a Bavorská grilovací klobáska, obě z dílny Ponnath, které deklarovaly až o pětinu masa více, než jsme naměřili. Oba výrobky si i kvůli tomu odnesly nejhorší hodnocení v testu. První jmenované navíc neoslnily ani v senzorickém hodnocení. Jejich chuť a vůni označila porota jako mdlou, nevýraznou a málo kořeněnou s pěnovitou konzistencí. Po opečení byly klobásy měkké a mazlavé," říká Olga Šlesingrová.
Co naopak mnohé klobásy obsahují relativně hojně, jsou přídatné látky. Například glutaman sodný, látku zvýrazňující chuť a vůni, obsahovala třetina výrobků. Ve složení grilovacích klobás se můžeme dále setkat s konzervační látkou dusitanem sodným, který pomáhá zachovat barvu masných výrobků, nebo s polyfosforečnany, které mají za úkol držet v klobásách masovou šťávu nebo vázat přidanou vodu.
V senzorické části testu posuzovalo osm odborníků vzhled, vůni, chuť i příjemnost skousnutí u hodnocených klobás. Nejvíce chutnaly Norimberské klobásky Grill&Fun z Lidlu, které měly na řezu šedobílou barvu se zřetelnou mozaikou masových a tukových částic a koření. Po započtení hodnot všech ostatních měřených kritérií se tyto grilovací klobásy staly také celkovým vítězem testu.
Související
Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy
Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
před 2 hodinami
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
před 3 hodinami
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 4 hodinami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 5 hodinami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 5 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 7 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 7 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 8 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 8 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 8 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 9 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 10 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 11 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 12 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 12 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 13 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 13 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 14 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 15 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
Německý kancléř Friedrich Merz odcestuje v pátek večer do Bruselu, aby se pokusil přesvědčit belgické vedení k podpoře půjčky pro Ukrajinu ve výši 165 miliard eur. Tato reparační půjčka má být financována z peněžní hodnoty zmrazených ruských státních aktiv, které jsou uloženy na belgickém území. Merz zrušil své původní cestovní plány do Osla, aby se mohl zúčastnit klíčové večeře s belgickým premiérem Bartem De Weverem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
Zdroj: Libor Novák