Mládek dostal titul "veleropák". Antiekologickou cenu získal loni i letos

Praha - Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) se stal držitelem ceny Ropák roku 2015. Cenu Zelená perla 2015 za antiekologický výrok pak získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Mládek cenu získal za to, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Prosadil také státní energetickou koncepci, jež stojí na jaderné energii, na těžbě hnědého uhlí a je v ní malý důraz na obnovitelné zdroje.

Mládek získal Ropáka roku 2014 za snahu o prolomení limitů, což se mu posléze povedlo. Obhajobou, první za 24 ročníků ankety, si podle Miroslava Patrika ze spolku Děti Země vysloužil titul "veleropák".

Dlouhý uspěl s výrokem, kterým hodnotil studii o dopadech ukončení provozu dukovanské elektrárny, v němž popřel sám sebe. "Vždycky je to poměrně složité interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný," prohlásil Dlouhý.

Dnes Dlouhý ČTK z pracovního jednání v Moskvě napsal: "Vloni prezident republiky Miloš Zeman, letos prezident Hospodářské komory. Zdá se, že ocenění je výsadou prezidentů... Doufám, že se mohu nominovat i do dalšího ročníku." A pogratuloval také veleropákovi Mládkovi.

Na druhém místě v Ropákovi roku se umístil ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Odmítá zařadit cenné území Labe u Děčína a Slavíkovy ostrovy u Přelouče do evropské soustavy chráněných území Natura 2000 kvůli stavbě jezu a plavebního kanálu.

Třetí byla bývalá starostka Hodonína Milana Grauová (ANO), která podporovala výstavbu obřího kontejnerového překladiště na řece Moravě.

V Zelené perle se za Dlouhým umístili generální ředitel firmy Snip&Co Jiří Morávek, který zpochybňoval dopady brněnských ohňostrojů na živou přírodu.

Související

Klára Dostálová

Ropákem roku 2019 je Dostálová, Zelenou perlu má Babiš. Zde je jeho reakce

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za výrok o motýlech a řepce. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. Babiš cenu komentoval tím, že on přírodu podporuje a nechápe, proč ocenění dostal.
Andrej Babiš

Na Ropáka roku je 12 nominací, Babiš může vyhrát Zelenou perlu

Do ankety o antiekologický čin Ropák roku se letos sešlo 12 nominací, je mezi nimi například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V anketě o antiekologický výrok Zelená perla postoupilo ze 44 výroků do finále 18, z toho čtyři z úst předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. Sdružení ankety pořádá. Vítězové budou známi v pátek.

Více souvisejících

ropák a zelená perla roku Jan Mládek Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy