Bič na podvodníky: Novela proti falšování s vínem míří ke schválení

Praha - Novela zákona, která má především zabránit falšování vína a potírat černý trh s vínem, je před schválením. Poslanci vládní předlohu možná ale ještě zpřísní.

U 32 až 38 procent vzorků sudového vína zjišťuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce závažná pochybení. "Hlavním účelem novely vinařského zákona, která byla teď projednána ve druhém čtení, je, aby tady bylo transparentní, férové tržní prostředí a aby tady byla vyšší ochrana spotřebitele," řekl ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zemědělský výbor doporučil, aby na horní části láhve byla povinně trikolóra, a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením, vyrobeného z hroznů sklizených v tuzemsku. Podle vládního návrhu měla být trikolóra nepovinná. Ministr Jurečka s touto povinností nesouhlasí a zdůvodňuje to mimo jiné tím, že žádné podobné označení, například Klasa, také není povinné.

Výbor navíc doporučil vypustit ze zákona povinnost, aby na přední hlavní etiketě byla uvedena textová informace o zemi původu hroznů. Ani s tím Jurečka nesouhlasil. Vládní návrh s uvedením této informace na hlavní etiketě počítá proto, aby zákazník viděl informaci o původu hroznů na první pohled. Výrobci tuto informaci zpravidla uvádějí na zadní etiketě.

Vládní novela počítá například s tím, že vinotéky, které víno z dovozu prodávají, budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby, tzv. bag-in-boxy. Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno.

Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) navrhl zamítnutí vládního návrhu. Podle něj ztíží život malým vinařům, aby ti velcí mohli zdražit.

Související

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Více souvisejících

víno Marian Jurečka (KDU-ČSL) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 3 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy