Veterináři utratili v Pohořelicích kvůli salmonele 35 tisíc slepic, Lidl stahuje vajíčka

Pohořelice - Veterináři kvůli salmonele zlikvidovali v Pohořelicích na Brněnsku už 35.000 z 65.000 slepic. Vejce z chovu firmy AG Maiwald stahuje Lidl. K firmě jezdí vracet vajíčka lidé, kteří je zakoupili v provozovně.

Veterináři začali s likvidací ve středu, zlikvidovali 21.000 nosnic. Dnes od rána v pracích pokračují. Do dnešních 17:00 chtějí mít utraceno zhruba 50.000 nosnic. "Celkem jsme zlikvidovali 35.000 kusů. Do večera chceme odstranit dvě třetiny z celkového počtu a do pátku večer budeme hotoví," uvedl Ctirad Zabloudil, vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace ze Státní veterinární správy.

Slepice se usmrcují v kontejnerech za pomoci plynu. "Naskládáme je do kontejneru, do kterého se napustí taková koncentrace oxidu uhličitého, že okamžitě ztratí vědomí a dochází k usmrcení. Potom se kontejner převeze do asanačního podniku a moučka se spálí," uvedl ředitel jihomoravské veterinární správy Jaroslav Salava.

Doplnil, že tento způsob likvidace je nejrychlejší a ověřený, ale i šetrný ke zvířatům. Podle Salavy se salmonela objevila v trusu několika slepic. "Slepice však byly bez příznaků tohoto onemocnění. Je běžné, že se patogen objeví ve vylučování, přestože dotyčnému nemoc nezpůsobí. Vylučuje se ale do prostředí, a proto jsou opatření tak brutální," řekl Salava.

Veterináři odhalili salmonelu poté, co je hygienici ze Zlínského kraje upozornili na průjmové problémy dětí na jednom z táborů, kde byla vajíčka z podniku. Bakterie se objevily ve třech menších halách, ve čtvrté velké hale s 69.000 slepic se nákaza nepotvrdila. Proto je možné vejce z této haly konzumovat.

Dnes dopoledne přijelo k objektům chovu několik lidí vrátit vajíčka nebo se informovat o tom, co je za problém a zda je mohou konzumovat. Našli se ale i takoví, kteří si vajíčka i s vědomím rizika koupili a tvrdili, že je při tepelné úpravě mohou jíst. Diskonty Lidl stahují tato vejce s minimálním datem trvanlivosti 11. září nebo dříve. Opatření se týká prodejen Lidl na území Moravy, Slezska a části východních, středních a jižních Čech.

Majitel firmy Arnošt Maiwald ČTK řekl, že ho výskyt salmonely překvapil. "Provádíme schválený protisalmonelový vakcinační program a dodržujeme veškerá preventivní opatření. Podle sdělení veterinářů však žádná vakcína nemá stoprocentní účinnost. Situace nás mrzí a za vzniklé komplikace se všem našim zákazníkům omlouváme," uvedl Maiwald.

Dodal, že vejce od dotčené drůbeže lze konzumovat po tepelné úpravě. "V současnosti probíhá likvidace těchto nosnic a následovat bude desinfekce hal. Celkem chováme 470.000 kusů nosnic a 400.000 kusů odchovů ve čtyřech různých farmách v České republice. U ostatních nosnic byl výskyt negativní a vejce jsou zdravotně nezávadná," doplnil Maiwald.

Veterináři provedou v chovech stovky kontrol za rok, zhruba v jednom ze sta se problémy objeví. "Neexistuje stát, který by měl hejna, kde by nikdy nebyla salmonela. Znamená to, že není nulový výskyt," řekl Salava.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo z nemytých rukou. Pro silné a zdravé jedince nebývá onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Související

Ilustrační foto

Do ČR se dostal španělský fuet se salmonelami, varují veterináři

Na českém trhu se prodávalo 19.000 balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami. ČTK o tom dnes informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů. Ve Francii lidé salmonelózou kvůli tomuto produktu onemocněli.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

salmonelóza Jihomoravský kraj Vejce zemědělci státní veterinární správa lidl

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 10 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Atentát na Fica vyvolal na internetu bouří. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy