Stráský vyhodil 14 zaměstnanců Národního parku Šumava

Vimperk - Čtrnáct zaměstnanců Národního parku Šumava dostalo tento týden výpověď pro nadbytečnost. Oficiálním důvodem je nařízení ministra životního prostředí Tomáš Chalupy o úsporách nákladů, v jehož rámci by mělo park opustit do tří let 30 procent z 300 pracovníků, informuje v úterý server lidovky.cz.

Propuštění zaměstnanci a ekologové ale hovoří o snaze ředitele parku Jana Stráského zbavit se lidí, kteří nezastávají jeho názory na ochranu přírody a nesouhlasí s některými developerskými a stavebními projekty na Šumavě.Mezi propuštěnými je totiž například šéf státní správy parku Tomáš Hlavatý. Tato správa například posuzuje projekty nových staveb v chráněné oblasti nebo uděluje výjimky ke kácení stromů a zásahům proti kůrovci."V parku jsem pracoval takřka dvacet let a svému propuštění, po pravdě řečeno, příliš nerozumím. Práci našeho oddělení pravidelně kontrolovalo ministerstvo životního prostředí a nikdy nemělo žádné výhrady. Naopak nás označilo za nejlepší státní správu ze všech kontrolovaných," řekl LN Tomáš Hlavatý.Kromě něj ředitel Stráský propustil mimo jiné architektku, která vydávala posudky ke stavbám na území parku. "To nechápu, protože se jednalo o vynikající odbornici, která bránila legalizaci některých černých staveb," řekl Hlavatý.Ze 12 současných zaměstnanců státní správy parku dostali podle něj čtyři lidé výpověď, což může oddělení výrazně oslabit. "Naše agenda totiž v posledních letech naopak narůstá," uvedl Hlavatý.Vedle státní správy se propouštění týká i části vědecké sekce.Ředitel Jan Stráský však podobná nařčení odmítá. "Dostal jsem z ministerstva za úkol snížit personální náklady s tím, že do roku 2013 musím každý rok snížit počet zaměstnanců o deset procent," řekl Stráský. Při rozhodování o tom, koho propustit v takzvané první vlně, proto musel podle svých slov velmi obtížně hodnotit, jakých oddělení se budou úspory týkat."V současné době kůrovcové kalamity je pro mě nejdůležitější oddělení péče o les, odkud zatím nikdo neodchází. Musel jsem na návrh náměstků tedy propouštět v jiných odděleních, včetně státní správy," vysvětlil Stráský.

Související

Více souvisejících

šumava zaměstnání

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 46 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy