Velký test: Který slunečnicový olej je nejlepší? A který totálně propadl?

Praha - Olej je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a prakticky žádné jídlo se bez něj neobejde. Které oleje jsou ale dobré? A kterým se raději vyhnout? Je lepší slunečnicový, nebo řepkový? Podívejte se na výsledky velkého testu!

Rostlinné oleje jsou pro naši výživu velmi důležité. Obsahují žádoucí vícenenasycené mastné kyseliny i vitaminy. Používají se v kuchyni teplé i studené, uplatnění nacházejí v kosmetice a slouží i jako základ pro výrobu dalších produktů.

Jaký rostlinný olej by měl člověk konzumovat? Nejvhodnější je jednotlivé druhy rostlinných olejů střídat. Ovšem nejvíce bychom měli používat olej řepkový, který je účinný proti "zlému" cholesterolu a prospívá srdci. Detailnější informace o řepkovém a slunečnicovém oleji najdete v závěru tohoto textu.

Hodnocení olejů z hlediska senzorických vlastností, tedy především chuti a vůně, se tentokrát pro ujal Miroslav Grusz, šéfkuchař hotelu Augustine. A výrobce hned od počátku nešetří. " První chyba výrobců tedy je, že nemají olej v neprůhledných lahvích. Přitom informace o tom, že by olej neměl být na světle, je na některých obalech napsaná," vysvětluje šéfkuchař Grusz. Schválně si sami uvědomte, kde olej kupujete a zda je to potmě. " Olej pak vydrží kratší dobu, než je uvedeno na obalu," varuje náš expert.

Při testování oleje je podle něj důležité, aby se v ústech maličko zahřál. Vždy tedy každou lžičku poválí dvě tři vteřiny na jazyku, než doušek oleje spolkne. Zásadní je podle něj to, že olej musí být cítit a chutnat lehce po oříšcích.

Podívejte se na hodnocení olejů kuchařem Miroslavem Gruszem:

Které oleje tedy v testu uspěly a které naopak propadly? Hodnotili jsme oleje sedmi značek, které jsme nakoupili v supermarketu Tesco. Jsou seřazené od nejhoršího po nejlepší...

7. místo: Sunflower Oil

Na etiketě se v češtině neuvádí původ oleje. Údaj, že olej je vyrobený v Polsku, uvádí etiketa jen v polštině. Česky je na etiketě napsáno pouze to, že olej se balí v Maďarsku a prodejcem je Tesco Stores ČR.

Tenhle olej se v testu podle chuti umístil nejhůře. "Jeví se mi nejslabší – jak co do chuti, tak do vůně. Etiketa uvádí, že tuků je v tomto oleji 9,2g v 10 ml. Jiné oleje mají 10 gramů. Je to rozhodně méně kvalitní olej než vítězové testu," řekl k této značce oleje šéfkuchař Miroslav Grusz. Cena: 38,90 Kč

6. místo: Pure Sunflower Oil

I v tomto případě Tesco etiketa zatajuje skutečného výrobce a fakt, že olej byl vyrobený v Polsku, Krakowě (uvedeno pouze v polštině). Na etiketě se v češtině znovu uvádí pouze to, že olej je balený v Maďarsku a prodejcem je Tesco. I tento olej má menší procento tuku než ty, co ho chutí a vůní překonaly. Podle etikety olej obsahuje 9,2 gramů tuku na 10 ml. Cena: 47,50 Kč

5. místo: Sunol

Ani na tomto oleji se nedočteme odkud je a kdo ho vyrobil. Na etiketě je jako země původu uvedena "EU". Na 100 ml oleje podle etikety připadá 92 gramů tuku. Tedy jako u předchozích dvou. Cena: 42,90 Kč

4. místo: Raciol

Etiketa tohoto oleje sice uvádí "Made in EU", ale nezatajuje, že výrobcem oleje je slovenská firma z Bratislavy. I tento olej obsahuje 92 gramů tuku na 100 ml. Cena: 56,90 Kč

3. místo: Venusz

Je chutí a vůní téměř totožný i s dalšími dvěma, v testu byl tedy ohodnocen jako jeden z nejlepších olejů. "A dokazuje to i etiketa, která už na 100 gramů výrobku udává 100 gramů oleje," potvrzuje si svůj senzorický odhad šéfkuchař Grusz. Výrobce v tomto případě navíc uvádí své plné jméno, adresu i fakt, že olej je vyráběn v Maďarsku. Cena: 55,90 Kč

2. místo: Vegetol Gold

Jde o český výrobek (firma na etiketě uvádí i svou adresu). "Je velice jemný a příjemný a pro použití u mě doma bych ho upřednostnil, protože jde o českou produkci. Dříve byl balený v tmavé lahvi, dnes není. To je škoda," ohodnotil Miroslav Grusz. Cena: 69,90 Kč

Olej za poslední desetiletí zdražil o 30 procent, na vině je hlavně inflace

VÍTĚZ TESTU: Iskon

"Podle nosu i jazyka má tento olej nejvíce patrnou oříškovou chuť a vůni, takže je v testu hodnocen nejlépe. I tento výrobek obsahuje podle etikety ve 100 gramech oleje 100 gramů tuku," uvedl k výherci testu šéfkuchař Miroslav Grusz. Cena: 50,90 Kč

Najít na etiketě výrobce je trochu problém, protože chybí upozornění v češtině, ale při znalosti německého slovíčka "Hersteller" je jasné, že olej vyrábí firma v Srbsku. Další údaje už jsou uváděny česky.

 

ŘEPKOVÝ OLEJ

Řepkový olej se získává ze semen řepky olejné. Používá se při výrobě mnoha potravin (majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků), ale dá se na něm i dobře smažit. Dává se i do salátů či nálevů.

O řepkovém oleji se říká, že se kvalitou vyrovná olivovému a v mnohém ho i předčí. Obsahuje totiž velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství žádoucích nenasycených mastných kyselin omega 6 a omega 3.

Konzumací řepkového oleje předcházíte „zlému" cholesterolu. Pro lidské srdce a kardiovaskulární systém je tento olej prospěšný minimálně stejně, jako olej olivový.

SLUNEČNICOVÝ OLEJ

Slunečnicový olej je velmi oblíbený, na čemž má zásluhu hlavně jeho cenová dostupnost. Získává se výhradně ze semen slunečnice, na pultech je však k dostání především slunečnicový olej rafinovaný. Světově největšími producenty jsou Rusko a Ukrajina.

Tento olej obsahuje velké množství vitaminu E a používá se zejména na pečení, dušení, smažení a fritování. Má neutrální chuť, díky čemuž ho lze používat i ve studené kuchyni. V kosmetice se používá pro své zvláčňující vlastnosti a neucpává póry. A je nejúčinnější prevencí před cévními chorobami.

"Všeobecně je slunečnicový olej vhodný k tepelné úpravě někde kolem 160 až 170 °C. Olej není určený k opakovanému smažení a je nutné ho použít pouze jednou. Není to tedy správný fritovací olej. Ten by měl mít vyšší obsah tuků – nad 85 procent," dodal ke slunečnicovému oleji Miroslav Grusz.

Co slunečnicový olej obsahuje? Mimo jiné lecitin, tokoferoly, barviva karotenoidy a vosky. Obsahuje také nasycené mastné kyseliny (kyseliny stearová a palmitová), nenasycené jednoduché mastné kyseliny a kyseliny linolenovou a linolovou. Na podíl nenasycených mastných kyselin má značný vliv genetika a podnebí.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy