Praha - Olej je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a prakticky žádné jídlo se bez něj neobejde. Které oleje jsou ale dobré? A kterým se raději vyhnout? Je lepší slunečnicový, nebo řepkový? Podívejte se na výsledky velkého testu!
Rostlinné oleje jsou pro naši výživu velmi důležité. Obsahují žádoucí vícenenasycené mastné kyseliny i vitaminy. Používají se v kuchyni teplé i studené, uplatnění nacházejí v kosmetice a slouží i jako základ pro výrobu dalších produktů.
Jaký rostlinný olej by měl člověk konzumovat? Nejvhodnější je jednotlivé druhy rostlinných olejů střídat. Ovšem nejvíce bychom měli používat olej řepkový, který je účinný proti "zlému" cholesterolu a prospívá srdci. Detailnější informace o řepkovém a slunečnicovém oleji najdete v závěru tohoto textu.
Hodnocení olejů z hlediska senzorických vlastností, tedy především chuti a vůně, se tentokrát pro ujal Miroslav Grusz, šéfkuchař hotelu Augustine. A výrobce hned od počátku nešetří. " První chyba výrobců tedy je, že nemají olej v neprůhledných lahvích. Přitom informace o tom, že by olej neměl být na světle, je na některých obalech napsaná," vysvětluje šéfkuchař Grusz. Schválně si sami uvědomte, kde olej kupujete a zda je to potmě. " Olej pak vydrží kratší dobu, než je uvedeno na obalu," varuje náš expert.
Při testování oleje je podle něj důležité, aby se v ústech maličko zahřál. Vždy tedy každou lžičku poválí dvě tři vteřiny na jazyku, než doušek oleje spolkne. Zásadní je podle něj to, že olej musí být cítit a chutnat lehce po oříšcích.
Podívejte se na hodnocení olejů kuchařem Miroslavem Gruszem:
Které oleje tedy v testu uspěly a které naopak propadly? Hodnotili jsme oleje sedmi značek, které jsme nakoupili v supermarketu Tesco. Jsou seřazené od nejhoršího po nejlepší...
7. místo: Sunflower Oil
Na etiketě se v češtině neuvádí původ oleje. Údaj, že olej je vyrobený v Polsku, uvádí etiketa jen v polštině. Česky je na etiketě napsáno pouze to, že olej se balí v Maďarsku a prodejcem je Tesco Stores ČR.
Tenhle olej se v testu podle chuti umístil nejhůře. "Jeví se mi nejslabší – jak co do chuti, tak do vůně. Etiketa uvádí, že tuků je v tomto oleji 9,2g v 10 ml. Jiné oleje mají 10 gramů. Je to rozhodně méně kvalitní olej než vítězové testu," řekl k této značce oleje šéfkuchař Miroslav Grusz. Cena: 38,90 Kč
6. místo: Pure Sunflower Oil
I v tomto případě Tesco etiketa zatajuje skutečného výrobce a fakt, že olej byl vyrobený v Polsku, Krakowě (uvedeno pouze v polštině). Na etiketě se v češtině znovu uvádí pouze to, že olej je balený v Maďarsku a prodejcem je Tesco. I tento olej má menší procento tuku než ty, co ho chutí a vůní překonaly. Podle etikety olej obsahuje 9,2 gramů tuku na 10 ml. Cena: 47,50 Kč
5. místo: Sunol
Ani na tomto oleji se nedočteme odkud je a kdo ho vyrobil. Na etiketě je jako země původu uvedena "EU". Na 100 ml oleje podle etikety připadá 92 gramů tuku. Tedy jako u předchozích dvou. Cena: 42,90 Kč
4. místo: Raciol
Etiketa tohoto oleje sice uvádí "Made in EU", ale nezatajuje, že výrobcem oleje je slovenská firma z Bratislavy. I tento olej obsahuje 92 gramů tuku na 100 ml. Cena: 56,90 Kč
3. místo: Venusz
Je chutí a vůní téměř totožný i s dalšími dvěma, v testu byl tedy ohodnocen jako jeden z nejlepších olejů. "A dokazuje to i etiketa, která už na 100 gramů výrobku udává 100 gramů oleje," potvrzuje si svůj senzorický odhad šéfkuchař Grusz. Výrobce v tomto případě navíc uvádí své plné jméno, adresu i fakt, že olej je vyráběn v Maďarsku. Cena: 55,90 Kč
2. místo: Vegetol Gold
Jde o český výrobek (firma na etiketě uvádí i svou adresu). "Je velice jemný a příjemný a pro použití u mě doma bych ho upřednostnil, protože jde o českou produkci. Dříve byl balený v tmavé lahvi, dnes není. To je škoda," ohodnotil Miroslav Grusz. Cena: 69,90 Kč
Olej za poslední desetiletí zdražil o 30 procent, na vině je hlavně inflace
VÍTĚZ TESTU: Iskon
"Podle nosu i jazyka má tento olej nejvíce patrnou oříškovou chuť a vůni, takže je v testu hodnocen nejlépe. I tento výrobek obsahuje podle etikety ve 100 gramech oleje 100 gramů tuku," uvedl k výherci testu šéfkuchař Miroslav Grusz. Cena: 50,90 Kč
Najít na etiketě výrobce je trochu problém, protože chybí upozornění v češtině, ale při znalosti německého slovíčka "Hersteller" je jasné, že olej vyrábí firma v Srbsku. Další údaje už jsou uváděny česky.
ŘEPKOVÝ OLEJ
Řepkový olej se získává ze semen řepky olejné. Používá se při výrobě mnoha potravin (majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků), ale dá se na něm i dobře smažit. Dává se i do salátů či nálevů.
O řepkovém oleji se říká, že se kvalitou vyrovná olivovému a v mnohém ho i předčí. Obsahuje totiž velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství žádoucích nenasycených mastných kyselin omega 6 a omega 3.
Konzumací řepkového oleje předcházíte „zlému" cholesterolu. Pro lidské srdce a kardiovaskulární systém je tento olej prospěšný minimálně stejně, jako olej olivový.
SLUNEČNICOVÝ OLEJ
Slunečnicový olej je velmi oblíbený, na čemž má zásluhu hlavně jeho cenová dostupnost. Získává se výhradně ze semen slunečnice, na pultech je však k dostání především slunečnicový olej rafinovaný. Světově největšími producenty jsou Rusko a Ukrajina.
Tento olej obsahuje velké množství vitaminu E a používá se zejména na pečení, dušení, smažení a fritování. Má neutrální chuť, díky čemuž ho lze používat i ve studené kuchyni. V kosmetice se používá pro své zvláčňující vlastnosti a neucpává póry. A je nejúčinnější prevencí před cévními chorobami.
"Všeobecně je slunečnicový olej vhodný k tepelné úpravě někde kolem 160 až 170 °C. Olej není určený k opakovanému smažení a je nutné ho použít pouze jednou. Není to tedy správný fritovací olej. Ten by měl mít vyšší obsah tuků – nad 85 procent," dodal ke slunečnicovému oleji Miroslav Grusz.
Co slunečnicový olej obsahuje? Mimo jiné lecitin, tokoferoly, barviva karotenoidy a vosky. Obsahuje také nasycené mastné kyseliny (kyseliny stearová a palmitová), nenasycené jednoduché mastné kyseliny a kyseliny linolenovou a linolovou. Na podíl nenasycených mastných kyselin má značný vliv genetika a podnebí.
2. května 2024 12:50
Mrazivé počasí zdecimovalo úrodu. Česko může zažít nejhorší sklizeň ovoce v historii
Související
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani
Aktuálně se děje
před 30 minutami
Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu
před 1 hodinou
Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný
před 2 hodinami
Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí
včera
Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko
včera
Rusko opět vyhrožuje: Odpovíme zničujícím odvetným úderem, pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most
včera
Hamás dostal od Izraele ultimátum: Máte týden, jinak jdeme do Rafahu
včera
Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody
včera
Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu
včera
Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán
včera
Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona
včera
Rusko plánovalo útok na německém území, chtělo zničit vojenskou pomoc Ukrajině
včera
Tragická nehoda na Třebíčsku: Auto vyjelo mimo silnici, žena zemřela
včera
Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo
včera
Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí
včera
Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal
včera
Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu
včera
Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán
včera
Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem
včera
Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky
včera
NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko
Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.
Zdroj: Libor Novák