Jak získat dotaci na výměnu kotle? Poradíme vám

Praha - Plánujete vyměnit kotel na topení, nebo si pořídit tepelné čerpadlo? Máte šanci získat dotaci až do výše 50 procent nákladů z programu Nová zelená úsporám, který se spustí za několik týdnů. Abyste byli úspěšní a peníze dostali, musíte splnit některé podmínky.

Musíte zateplit dům

O tom, jak velkou dotaci od státu dostanete, rozhodují všechna opatření, která provedete, aby se podařilo uspořit co nejvíce energie. Peníze nedostanete jen na pořízení nového kotle, ale současně budete muset dům zateplit, nebo vyměnit okna. Čím více úsporných opatření na svém domě provedete, tím větší dotaci dostanete.

Při výběru kotle se poraďte s odborníkem

Nepodceňujte výběr správného kotle či tepelného čerpadla, ačkoliv administrativa spojená se žádostí o dotaci bude časově náročná. „Častou chybou je totiž pořízení zbytečně výkonného nebo naopak příliš slabého zařízení, které pak nepracuje v optimálním úsporném režimu. Výkon musí odpovídat tepelně-fyzikálním vlastnostem nemovitosti. Pokud majitel domu provede současně zateplení, instalaci větracího sytému s rekuperací tepla a výměnu oken, bude při koupi otopného zařízení vhodná konzultace s odborníkem na vytápění nebo energetickým poradcem," uvedl Karel Vlach ze společnosti ENBRA, která se zabývá instalací čerpadel," doplnil Vlach.

Dům zateplili? Nevadí

Pokud jste již letos dům zateplili, nebo na zateplení pracujete, dotaci v rámci Nové zelené úsporám můžete čerpat také. Pravidla programu umožňují čerpat dotaci také na práce provedené během letošního roku. Pokud na jaře zateplíte dům a na podzim teprve vylepšíte vytápění a instalujete tepelné čerpadlo, o dotace nepřijdete. I v případě Nové zelené úsporám však platí, že práce vám musí provést ministerstvem schválený dodavatel.

Pozor na termíny podání žádostí

O dotace bude velký zájem a žádost je nutné podat co nejrychleji. S uzávěrkou žádostí o dotace v první vlně programu se zatím počítá na konec srpna.

Jakým způsobem mohu žádat o dotaci?

Žádosti budou podávány elektronicky pomocí specializovaného portálu. Rozhodující bude pořadí elektronického podání žádosti.

Související

Záď lodi Icon of the Seas naznačuje, jak děsivě monstrózní je tato největší loď světa.

Největší loď na světě už se plaví po moři. Ozvali se však ekologové

Nová největší výletní loď na světě Icon of the Seas je na své první okružní plavbě. Vyplula k ní z přístavu v Miami na americké Floridě. Loď je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a vejde se na ni přes sedm tisíc pasažérů. Je nicméně trnem v oku ekologů, kteří se obývají ekologického dopadu jejího provozu. 
Evropská unie, ilustrační fotografie.

Lídři EU povedou debatu o pomoci Kyjevu, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny. 

Více souvisejících

Ekologie dotace Smog

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy