Liška: V tendru Lesů ČR hrozí miliardový tunel

Praha - Předseda Strany zelených Ondřej Liška v pátek v Poslanecké sněmovně varoval vládu, že ve vypsaných tendrech státního podniku Lesů ČR hrozí tunel ve výši několika miliard korun. Podle Lišky navíc zakázka vytlačí malé podnikatele.

"Reálně zde hrozí tunel v řádu miliard korun. Celá věc se točí kolem toho, jak lesy budou prodávat dřevo," vysvětlil Liška. Lesy ČR mohou prodávat dřevo třemi způsoby: metodou "napni", tedy ještě nepokácené stromy, metodou "připni", tedy poražené stromy, a metodou, kterou používá většina vyspělých zemí, tedy prodej pokáceného a roztříděného dřeva konečným odběratelům. Problém podle Lišky je v tom, že tendr je vypsán na metodu "připni". "Lesy ČR budou prodávat dřevo přímo v lese, aniž znají jeho cenu," řekl Liška.

"Současný systém zadávání lesnických zakázek na lokalitě "napni" a "připni", jak je ve vypsaném tendru, je netransparentní a ekonomicky neefektivní pro stát. Nepoužívá se ve většině vyspělých zemí," ocitoval předseda Strany zelených doporučení expertní skupiny ministerstva zemědělství.

Problémem je podle něj také to, že hrozí vytlačení místních firem, velkou část prací v lesích totiž dělají místní podnikatelé. "Ten tendr je vypsán tak, že se do něj mohou přihlásit jen mamutí firmy. Zakázka rozhodne o velké části trhu a vytlačí z něj malé podniky. Dopadem plánovaných zakázek bude likvidace mikropodniků na venkově a zánik pracovních míst," varoval ve sněmovně Liška.

Některé firmy podle informací Lišky kácely více, než měly ve smlouvě, až o 40 procent. Ministerstvo zemědělství si nechalo udělat studii a došlo k názoru, že je lepší prodávat maximum dříví ve vlastní režii přímo konečným odběratelům. "Vypsané tendry však dělají přesný opak," vysvětlil Liška a dodal, že ministerstvo zároveň doporučuje vypsat menší zakázky.

Šéf zelených zkritizoval, že ve sněmovně není přítomen premiér Jan Fischer ani ministr zemědělství Jakub Šebesta. "To, že tu není přítomen pan premiér a ministr zemědělství, je údajně kvůli tomu, že v názvu není zařazena formulace 'zpráva vlády'. Já jsem ale oba o formulaci stanoviska požádal a formální název tohoto bodu nemůže zastřít fakt, že tu zástupci vlády chybí," řekl Liška.

Předseda lidovců Cyril Svoboda vyzval vládu, aby zrušila výběrové řízení na tendr Lesů ČR, garantovala, že nevznikne monopol, prověřila výběrovou komisi, zaručila se, že projekt podpoří malé podnikatele a že zadání veřejných zakázek bude správné. V neposlední řadě by měla také zajistit, aby se výběrového řízení nemohli zúčastnit dlužníci státu či podniku Lesy ČR.

"Mnoho odborníků se shoduje, že zakázky tak, jak jsou nastavené, povedou ke zbytečnému poškozování lesů," naznačil Liška další problém. Na něj doplatí převážně venkov, domnívá se. Předseda Strany zelených vyzval vládu, aby tendry zrušila. Práce v lese půjde podle něj bez problému zajistit a na vypsání nového tendru je prý ještě dost času.

Související

Lesy, ilustrační fotografie.

Na zlepšení stavu lesů do roku 2027 půjde 446 milionů Kč, schválila vláda

Na zlepšení životního prostředí v lesích nebo přípravu na změny klimatu a ochranu lesů půjde do roku 2027 jako součást Společné zemědělské politiky EU 446 milionů Kč. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe), podporu dnes schválila vláda. Peníze budou z evropských zdrojů i státního rozpočtu. 
Ilustrační foto

IT specialista se skrývá před Putinovou mobilizací v lese

Když ruský prezident Vladimir Putin ohlásil loni v září částečnou mobilizaci, trvalo to Adamovi Kalininovi (což není jeho pravé jméno) týden, než dospěl k rozhodnutí, že nejlepší, co může udělat, je se přestěhovat do lesa. Specialista v oboru IT byl od začátku proti válce, dostal pokutu a strávil dva týdny ve vazbě za to, že na zeď svého bytového domu vylepil plakát s nápisem "Ne válce". Když tedy Rusko oznámilo, že povolává 300.000 mužů, aby pomohli zvrátit vývoj konfliktu, který prohrávalo, Kalinin nechtěl riskovat, že ho pošlou do první linie zabíjet Ukrajince, píše stanice BBC News na svém webu.

Více souvisejících

lesy Ondřej Liška

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy