Inspekce zavřela Penny v Hradci kvůli velkému výskytu myší

Hradec Králové - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes uzavřela Penny Market v ulici Akademika Bedrny v Hradci Králové kvůli velkému výskytu myší. Na místě byl myší trus a ohlodané potraviny. ČTK to oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle kontrolorů měl obchod problémy s hlodavci opakovaně.

"Při dnešní kontrole inspekce zjistila množství stop přítomnosti škůdců, zejména myší trus a několik balení mouky poškozených myším požerem," sdělil výsledky prověrky Kopřiva. Stopy škůdců našla inspekce ve stejné prodejně už 26. února, ale v menším rozsahu. Jenže obchod ani více než týden poté, co SZPI nařídila deratizaci problém s myšmi nezvládl, stop po hlodavcích dokonce naopak přibylo."Přítomnost hlodavců v prodejně potravin i zázemí je závažným porušením hygienických předpisů," uvedl mluvčí inspekce. Hradecký Penny Market tak nesplňoval podmínky pro zachování zdravotní nezávadnosti potravin, a proto musel být okamžitě uzavřen. Prodejnu podle Kopřivy může firma znovu otevřít teprve, až bude vyloučeno, že by potraviny mohli znečistit hlodavci. "S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce," doplnil.Obchodů s potravinami zavřených kvůli výskytu myší loni prudce přibylo, oznámil nedávno ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. Zatímco v minulých letech se jednalo o jednotlivé případy, v roce 2013 jich bylo 20, a to jak v menších obchůdcích, tak supermarketech známých řetězců. Inspektoři dokonce nenacházeli jen myší trus nebo prokousané obaly potravin, v několika případech sami viděli myši pobíhající po obchodech."Zejména velké obchodní řetězce ve snaze, mít co nejvyšší zisk, podceňují vyčlenění jak peněz, tak lidí na prevenci výskytu hlodavců, která je zárukou bezpečnosti potravin," uvedl Klanica. Pokud bude výskytů myší dál přibývat, chce inspekce přitvrdit v pokutování. Podle šéfa SZPI by sankce mohly činit až několik milionů korun, což by již pocítily i velké řetězce.

Související

Více souvisejících

státní potravinářská inspekce Penny Market

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

Černý kašel není jediný. SZÚ upozornil na jiné nemoci s podobnými příznaky

Za uplynulý týden přibylo 1 266 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem se již letos potvrdilo 12 239 případů onemocnění. Ústav v aktuální zprávě upozornil i na jiné nemoci, které se podobají černému kašli.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy