ODS na dně. Prosí členy o pomoc. Víme víc

Praha - Dluhy ODS se přibližují k hranici 42 miliónů a srazily stranu několik týdnů před volbami ke dnu. Předseda občanských demokratů Petr Fiala dokonce zažádal o finanční pomoc všech 17 944 členů. S touto informací dnes přišel deník Právo, ODS však následně vysvětlila, jaká je skutečnost.

Právo v článku nazvaném "ODS na dně. Členy prosí o pomoc" uvádí, že ODS zřídila zvláštní transparentní účet a lédr strany Fiala vyzval e-mailem členy, aby do stranické kasy přispěli. Sám navíc věnoval straně třicet tisíc korun.

„ODS se o své peníze dobře nestarala. Což nevylučuje, že někteří členové ODS se o její peníze opravdu starali. Stranická kasa je prázdná a o svých dluzích si můžeme přečíst ve všech novinách," píše se v e-mailu, který předseda strany posílá všem členům.

Fiala deníku přiznal, že nespoléhá na to, že jednou sbírkou vyřeší minulé financování ODS a všechny dluhy. I přesto mu to přišlo jako dobrý nápad. "Lidé mi říkali, že chápou, že nás dluhy zatěžují, ačkoliv nikdo, kdo v současné době v ODS je, za ně nemůže. Mají pocit, že to stojí za to, aby se na tom podíleli sami," řekl deníku. 

ODS není na dně, brání se strana

Místopředseda strany Martin Kupka v reakci na článek vydal tiskovou zprávu, v níž upozorňuje na nepřesnosti, kterých se deník dopustil. Nepopírá, že obsah článku je pravdivý, vadí mu ale způsob, jakým byl podán.

"Dnešní vydání deníku Právo je příkladem toho, jak lze manipulovat s titulky v médiích. Pod rádobyskandálním titulkem "ODS na dně. Členy prosí o pomoc", informuje o tom, že předseda ODS Petr Fiala inicioval výzvu k založení konta, na němž chce shromažďovat finance k řešení historie ODS. V obsahu článku však nic skandálního není," uvedl Kupka.

"ODS dnes na základě výzvy Petra Fialy spustila sbírku pro příjem darů. Tento postup je běžný ve všech standardních demokratických státech. Účet je transparentní, předseda ODS na něj vložil své prostředky a zaštítil ho svou nespornou autoritou," dodal místopředseda.

"Když už Právo nenalezlo nic skandálního v textu, vynahradilo si to tedy alespoň v titulku. Ten je opravdu skandální – ne však proto, že přináší nějaké skandální odhalení, ale protože vůbec neodpovídá informacím, které jsou v textu uvedeny. Výzva k financování ODS není důkazem slabosti, ale naopak síly. Petr Fiala ukázal, že nechce uhýbat před resty minulosti, ale že je aktivně řeší. Za to si zaslouží uznání, nikoliv skandalizaci ODS," uzavřel Kupka.

Fiala: Děláme co můžeme, ale nestačí to

Proti titulku článku se ohradil také lídr strany Petr Fiala. "Právo na dně. Článku nedokáží dát titulek odpovídající jeho obsahu. Přání levice je otcem jejich myšlenky," uvedl. Následně na stranický web zveřejnil informace pro ty, kteří by stranu rádi podpořili.

"Znáte to úsloví „o peníze jde vždy až v první řadě"? Není pravdivé, nemístně zjednodušuje, nelíbí se mi, ale něco na něm je. Minimálně nás upozorňuje na to, že na finanční stránku věci nemáme nikdy zapomínat. ODS se o své peníze dobře nestarala. Což nevylučuje, že někteří v ODS se o její peníze opravdu starali. Stranická kasa je ale prázdná a o našich dluzích si můžeme přečíst v každých novinách," přiznal smutně Fiala.

Strana má podle něj i nadále co nabídnout, například přesvědčivý program, kvalitní osobnosti, důležitá témata nebo dobrou představu, jak vést Českou republiku. Jedna věc ale ODS chybí, a to jsou peníze.

"Děláme, co můžeme, abychom to napravili. Ale běžné kroky nestačí," posteskl si Fiala a závěrem upozorňuje na konto „Pro ODS, pro budoucnost", zřízené formou transparentního účtu u Komerční banky. Na jeho stav se můžete podívat zde.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS Martin Kupka (ODS)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy