Komunista ostře: Kolaborant Schwarzenberg, i Klaus se styděl

ROZHOVOR - Protiruské sankce uvalené Evropskou unií zatím úspěšně trestají Českou republiku. Politici by proto podle ekonoma a kandidáta do komunálních voleb ve městě Náchod za KSČM Pavla Janečka měli občanům vysvětlit, jak uživí své rodiny, až je vyhodí z firem. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz také Janeček zhodnotil současné kroky Sobotkovy vlády a "trapnost a sorty amatérismu" nynějších předvolebních sloganů.

Prezident Miloš Zeman v pátek na konferenci Dialog civilizací vyzval v ruském jazyce ke zrušení protiruských sankcí. Co si o tom myslíte?

Víte, domnívám se, že to je správný krok, bez ohledu na to, že je prezident Zeman etablovaný proruský sympatizant, nebo chcete-li, podporovatel ruského byznysu v ČR. V souvislosti se sankcemi by mělo také dojít k úbytku zhruba tisíců pracovních míst, což není zanedbatelné.

Někteří pravicoví politici Zemanovi vyčítají, že než udělá takový krok, měl by jej prvně oznámit doma. Souhlasíte s tím?

Řekl bych, že Miloš Zeman má z titulu své prezidentské funkce, která by měla být apolitickou, právo sdělovat své názory, a to i bez ohledu na názory a linii politické exekutivy kdykoliv to on uzná za vhodné, proto nevidím důvod, proč by měl být kritizován. Jsou to spíše výkřiky do tmy, ale od pravice se nic jiného čekat ani nedá, a před volbami už vůbec ne.

Podle Vás by tedy Rusko nemělo být trestáno například za anexi Krymu?

Zatím úspěšně trestáme sami sebe a daří se nám to. Lehce se vykřikuje, jak Rusko pokáráme, ale pak by měli naši politici občanům vysvětlit, jak uživí své rodiny, až je vyhodí z firem a zvýší se díky tomuto „trestu" nezaměstnanost ještě více. Rozdají jim peníze ze svého? Těžko. Ekonomická situace i bez sankcí nebyla zrovna valná. Existuje tady jednoznačné rozhodnutí krymských občanů v referendu o připojení Krymu k Rusku. Připomeňme si leden roku 1991, kdy se v Krymské oblasti uskutečnilo referendum o zpochybnění předání Krymu Ukrajině. Pro výše zmíněné zpochybnění hlasovalo 93% z 81% oprávněných voličů. Před 23 lety došlo de facto k anexi Krymu, i když je třeba podotknout, že pokojné. Na druhou stranu, oddělení Kosova od Srbska masivním dlouhodobým bombardováním vojenských a civilních cílů v Srbsku kolaborant Karel Schwarzenberg schvaloval, načež i Václav Kalus se za to styděl, čemuž se nedivím.

Jak se stavíte k sankcím, které proti Rusku uvalila Evropská unie?

Na svém webu www.janecekpavel.cz jsem publikoval několik postřehů k výše zmíněné problematice. Vzájemné sankce jsou holý nesmysl a znamenají obzvláště ztráty, nic jiného. Sankce nikdy nic nevyřešily. To vše navíc probíhá v situaci, kdy i bez sankcí vypadá stav věcí v EU špatně. Omezení dodávek surovin, zahraničního obchodu, investic, a tak bych mohl pokračovat dále. A tento neblahý vliv se rozloží ještě na další ekonomiky. Oslabení těchto ekonomik evropské osmadvacítky se dříve či později markantně dotkne České Republiky, neboť naše země je úzce vázána na Evropskou unii, jsme exportní země. V první řadě nejde ani tak o prodej jablek, ale o to, že to Unie všechno zaplatí. Koneckonců, lze spekulovat o tom, že jedním z cílů vyvolání ukrajinské krize bylo její oslabení, a tím pádem je třeba přehodnotit působení eurokomisařů (např. proamerický Štefan Fule, náš bývalý člen), kteří nás vehnali do tohoto dobrodružství. The Economist poznamenává: „Německo se potácí na hranici krize, Francie uvízla ve stagnaci a GDP Itálie je stejný jako před 15 lety. Na tyto tři státy připadají dvě třetiny GDP celé eurozóny", a to je už tristní stav. Celkově ztráty Evropanů v důsledku sankcí mohou dle prognóz nezávislých odborníků dosahnout nejméně bilion euro.

Pociťujete z pohledu ekonoma, že protiruské sankce nějakým způsobem škodí českému hospodářství?

No jistě, třeba Madeta, jejíž kamiony byly z ruských hranic vráceny, firma za povolení vývozu do Ruska zaplatila řádově miliony korun a snažila se dostat ve vyšších objemech na ruský trh už asi pět let. Sankcemi úspěch definitivně skončil. TPK Hodonín, Pribina a Povltavské mlékárny jsou na řadě jako další, vzhledem k nižšímu exportu je to ale poškodí méně. Rusko je také čtvrtý největší odběratel chmele. Sankce dopadnou i na zemědělce, nebude už potřeba tolik mléka. Dále budou poškozeni čeští ovocnáři, protože nebudou mít zboží kde udat, a v EU vznikne přetlak, který stlačí ceny. První brněnská strojírna vypočítává ztráty také na stovky milionů a začíná propouštět. Odvetné sankce jako zákaz vývozu zbraní potopí státní opravy vrtulníků LOM Praha. České firmy nemohou v Rusku soutěžit o veřejné zakázky, přitom Metrostav chce soupeřit o zakázku na prodloužení moskevského metra o 73 stanic. Vývoz obráběcích strojů do Ruska se v posledním roce zvýšil asi o třicet procent. Zhruba 20 % našeho strojírenského vývozu jde do Ruska. Konsorcium českých železničních se firem chtělo presentovat ruským státním železnicím. Toto je výsledek trestu pro Rusko, který chvílemi působí úsměvně, ale sankce jsou spíše namířeny proti nám a Ruské federace se to významně nedotkne, spíše symbolicky.

Pojďme se podívat na domácí politiku. Sobotkova koalice zvedla minimální mzdu, důchody, zrušila poplatky ve zdravotnictví apod. Nejedná se podle vás o jistou formu populismu?

Pane redaktore, zde se nejedná o žádný laciný populismus, neboť to jsou kroky, které má ve svém volebním programu i KSČM. Proto je celý Poslanecký klub KSČM podporuje a bude podporovat nadále. Pomalu, zdůrazňuji, opravdu pomalu se ČR snaží přiblížit rozvinutějším zemím. Pokud peníze mají tyto země, pak je musíme najít i my.

Kde ty peníze vláda vezme?

Finanční prostředky najde vláda v následujících oblastech: ve větší výkonnosti hospodářství, v zamezení rozkrádání a korupce, v efektivnějším hospodaření veřejného i podnikatelského sektoru, v eliminaci šedé a černé ekonomiky, v lepším výběru daní a pojistného, v návratu k progresivnímu zdanění fyzických i právnických osob.

Když jste zmínil to progresivní zdanění, vybavila se mi tenistka Petra Kvitová, která si právě kvůli daním zřídila trvalé bydliště v Monaku. Nebojíte se, že by tímto krokem mohlo přibýt více podobných případů, což by se opět neblaze projevilo na ekonomice státu?

Pokud jde konkrétně o otázku Petry Kvitové, tak to respektuji, neboť u nás stejně nežije. Zde nelze nikomu bránit, aby se odstěhoval. Nicméně, jde spíše o problém firem, tyto off-shorové praktiky by u nich měly být neprodleně zatrhnuty, aby stát nepřicházel o finanční prostředky z odvedených daní. Podle statistik změnilo v prvních šesti měsících tohoto sídlo 89 firem, každopádně toto číslo je mnohonásobně vyšší a neposkytuje nám tedy relevantní údaj. Kapitalismus se totiž neustále točí kolem jedné osy, a to je hledat svůj vlastní prospěch.

Blíží se nám komunální volby, v nichž Vy sám kandidujete do zastupitelstva města Náchod. Pro mnoho lidí jsou tématem současných předvolebních kampaní různá videa a předvolební hesla, za něž strany mnohdy schytávají kritiku i posměch, například díky vyčpělosti. Cítíte to podobně?

Cítím to, pane redaktore, naprosto stejně. Jak se říká, méně někdy znamená více, když se na mě z téměř každé autobusové zastávky v Náchodě „chechtá" muž tisíciletí a „nejlepší starosta planety" Jan Birke, tak raději chodím pěšky nehledě na to, že mě kritizuje, že se chci zviditelnit sám. U volebních sloganů se vesměs jedná o trapnost a sorty amatérismu, který nemá nic společného s marketingem. Třeba krychle „Chodník patří chodcům", jejíž konstrukce zabírá téměř celý chodník a nedá se tam de facto chodit, mě pobavil nejvíce, zřejmě to u Topky funguje i v důležitých politických záležitostech. Vulgární slogany raději nekomentuji, lepší kdyby vůbec nebyly. „Volte toho, kdo vám nejméně slibuje - ten vás také nejméně zklame", s touto větou od Bernarda Barucha se plně ztotožňuji.

Kolik mandátů v Náchodě obhajují komunisté a kolik čekáte, že jich obhájí?

V současné době obhajujeme v Náchodě dva mandáty, jelikož jsem třetí, tak optimisticky doufám, že získáme tři, pevně v to věřím. V minulosti jsme již totiž tři mandáty dokázali získat. Děláme pro to maximum, aktivně pracujeme na kontaktní kampani a snažíme se zapojit co nejvíce lidí. Náš volební program je zcela realistický a nevyniká populismem a prázdnotou jako u jiných stran. Respektujeme návrhy občanů Náchoda a vždycky budeme.

Proč by lidé měli volit KSČM?

Jak pravdivě poznamenal Albert Einstein: „Skutečným účelem socialismu je překonat predátorskou fázi lidského vývoje". My jsme jediná autentická levice. Chceme přeci žít ve společnosti, která je sociálně spravedlivá, která nejen prohlašuje právo na práci, ale která ji lidem dá, a ne sebere. Jsme strana, která plní svoje sliby a myslí na obyčejné lidi. KSČM stále nachází větší a větší podporu u veřejnosti, neboť se jedná o demokratickou stranu se životaschopným programem, která dnes přitahuje mladé lidi. Stálost volebních výsledků KSČM jasně ukazuje, že nám lidé věří a my děláme vše proto, abychom je nezklamali.

Související

Pavel Janeček /KSČM/ Rozhovor

Babiš si koupil lidi, arogantní Bělobrádek, skandály kolem Zemana... Promlouvá ekonom a politik Janeček

ROZHOVOR - Rok 2015 se pro KSČM obešel bez výraznějších přešlapů, který narušila v posledních týdnech až kauza europoslance Miloslava Ransdorfa. Ten měl podle zastupitele města Náchod za KSČM a ekonoma Pavla Janečka pozastavit své členství ve straně, dokud se vše nevyřeší. Politik také v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotil činnost šéfů koaličních stran i prezidenta Miloše Zemana.

Více souvisejících

Pavel Janeček (KSČM) Rusko top 09

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy