Komunistka se zastala Zemana, od TOP 09 obdržel tento dopis

Praha - Prezident Miloš Zeman svým výrokem o handicapovaných dětech pobouřil část veřejnosti. Výroky, v nichž se vyslovil se pro zachování praktických škol v případech, kdy je to v zájmu dětí, se nelíbí politikům z TOP 09, kteří mu napsali dopis. Naopak komunista Marta Semelová se nad jeho názorem zamyslela.

"Další výrok prezidenta, který spustil lavinu kritiky, se týká inkluze ve vzdělávání, tzn. zařazování zdravotně postižených dětí do běžných tříd základních škol. Podle prezidenta Zemana se tyto děti cítí nejlépe ve své komunitě. Osobně podporuji integraci dětí s postižením do běžných tříd, ovšem pouze tehdy, pokud to dítěti skutečně prospěje. To znamená, že má takový druh a stupeň postižení, které mu vzdělávat se v běžné základní škole umožní," hodnotí Zemanův výrok poslankyně Marta Semelová.

Ne vždy je to ale podle ní reálné. "Například dítě s těžkým mentálním postižením či s různými kombinovanými vadami potřebuje speciální přístup, formy práce, ale také pomůcky a vybavení. Velmi záleží na podmínkách konkrétní základní školy, ať už jde o připravenost pedagogů, vybavení, případně bezbariérové přístupy, počet a složení žáků ve třídách, možnost individuálního přístupu k takovému dítěti," zamýšlí se na webu strany.

Připomíná, že na mnoha školách je kolem třiceti žáků ve třídě, přičemž někteří mají specifické poruchy učení, další poruchy chování, někdo trpí hyperaktivitou, pár jich pochází ze sociálně slabého prostředí, k tomu třeba autista a také dítě mimořádně nadané. "Těm všem by měl učitel věnovat náležitou pozornost a individuální přístup podle jejich vzdělávacích potřeb. A teď si představte, že do takové třídy přijde ještě dítě s vážným zdravotním postižením. Bude to mít negativní dopad nejen na toto děcko, ale i na ostatní žáky, a učitelka bude po pár týdnech zralá na návštěvu psychiatra," dodala.

"Proto si myslím, že integrace ano, ale ne za každou cenu. Máme skvělý systém speciálního školství, který nám kdekdo záviděl. Vzdělávají zde kvalifikovaní a aprobovaní pedagogové, kteří mají znalosti, odborné předpoklady a zkušenosti z potřebných oborů a vědí, jakou formou a metodou to které dítě učit. K dispozici mají speciální pomůcky a vybavení a ve třídách nižší počet žáků. Dítě, které je sem oprávněně, na základě odborného posouzení, zařazeno, tak dostává speciální vzdělání a přípravu, aby se mohlo úspěšně integrovat do společnosti," dodala Semelová.

Znehodnocující a demotivující výrok?

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová je výroky, které Zeman 14. ledna 2015 pronesl při návštěvě Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, velice znepokojena. V dopise, který prezidentovi zaslala, zdůrazňuje, že ji nejvíce pobouřil výrok „Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapovány, měly být umisťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba."

Ten se podle ní hluboce dotýká nejen všech, kteří žijí se zdravotním postižením, ale také jejich rodin a v neposlední řadě tisíců pracovníků, kteří se problematikou zabývají.

"Dovoluji si Vás upozornit, že je Váš výrok v rozporu se článkem 24 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením. Zároveň bych ráda připomenula, že úmluva vstoupila v platnost na základě svého článku 45 odst. 1 dne 3. května 2008. Pro Českou republiku vstoupila v platnost podle odst. 2 téhož článku dne 28. října 2009," píše Zemanovi.

"Vaše výroky znehodnocují snahu nás všech, kteří se na procesu integrace a zavedení inkluzivního vzdělávání podílíme a činíme veškeré kroky k jeho realizaci v praxi, nejen v souvislosti s právě projednávanou novelou tzv. školského zákona. Zároveň jsou Vaše slova velmi demotivující pro všechny děti a mladé lidi s handicapem, kteří cílevědomě pracují na svém rozvoji a společenském uplatnění. Vážený pane prezidente, důrazně Vás žádám, abyste své výroky vysvětlil a veřejně se za ně omluvil," stojí dále v dopise.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

top 09 Marta Semelová Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy