Bobošíková a Roithová se střetly v televizi. Takhle to dopadlo

Praha - Jana Bobošíková (Hlavu vzhůru!) a Zuzana Roithová (KDU-ČSL) se jako dvě neúspěšné kandidátky v prezidentském souboji podívaly na dvouleté "panování" hlavy státu Miloše Zemana. Zatímco podle Roithové Zeman devalvuje prezidentský úřad, podle Bobošíkové čelí tlaku médií.

"Miloše Zemana známe jako výrazného politika už pětadvacet let, je to autentický člověk, a nepředpokládám, že by si kdokoliv soudný mohl myslet, že se ve funkci hlavy státu jakkoliv zásadně změní," uvedla Bobošíková v Událostech, komentářích.

Roithová Zemana pochválila za vysokou aktivitu. "Ovšem za ty dva roky jsme svědky devalvace vážnosti prezidentského úřadu díky neprofesionálně připraveným tématům, možná někdy až uličnickému chování, které způsobuje šok doma i v zahraničí. To co považuju za nejzávažnější je, že nehledě na to, jak silné má pravomoce prezident, tak že dochází k promarnění té příležitosti, kterou má funkce prezidenta jako morální autorita," dodala.

Podle Bobošíkové Zeman sice přitvrdil ve svém vyjadřování, ale nemá pocit, že by se změnil. "Já si myslí, že prezidentskou funkci nedevalvuje osobnost Miloše Zemana, ale přímá volba implementovaná do našeho volebního systému. Každý kandidát, který získá méně než sto procent, bude tu společnost logicky rozdělovat," domnívá se.

Roithová následně vyjádřila názor, že Zeman je mírně odtržen od reality, domnívá se ale, že Zeman by byl stejný, i kdyby mohl být zvolen nepřímou volbou. "Jediným pozitivem je, že ta odpovědnost je na voličích," podotkla s tím, že si někteří lidé začínají uvědomovat, že jít volit je kromě práva i povinnost.

"Problém té přímé volby není v Zemanovi, ale lidé se více cítí psyhologicky spjatí s kandidátem, než kdyby byl zvolen Sněmovnou," oponovala Bobošíková a podotkla, že opačně to platí také a Zeman se snaží zodpovídat svým voličům. "Velmi často vidíme jeho dialog s občany, to předchozí prezidenti nedělali," dodala. Podle Roithové ale prezident nemusí rozdělovat společnost a jako příklad zmínila slovenskou hlavu státu Andreje Kiska. I přesto Zemana podobně jako Bobošíková pochválila za kontakt s občany.

Související

Více souvisejících

Jana Bobošíková Zuzana Roithová Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy