Dojde na prolomení limitů? Zásoby uhlí byly přehodnoceny, oznámil Mládek

Ústí nad Labem – Těžební limity na dole Bílina možná padnou. Na jejich prolomení panuje podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka shoda. Uhlí z dolu by sloužilo pro české teplárny. Navíc mohou těžaři pokračovat v těžbě v lomu ČSA i v rámci současných limitů, a to metodou ražení chodeb, tzv. chodbicování, či stěnování.

V Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Podle zprávy poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, kterou dnes citoval ministr, přímo v lomu ČSA pracuje asi 2 tisíce lidí, další dodavatelské firmy jsou pak závislé na těžbě.

„Podle tohoto odhadu by něco mezi 3400 až 4800 lidí přišlo o práci při uzavření dolu ČSA. Na Bílině by to bylo někde mezi 5250 a 7500," vypočítával Mládek. Životnost dolu ČSA by se podle něj mohla prodloužit metodou chodbicování či stěnování až do roku 2025.

Podle Mládka nové materiály ukázaly, že zásoby uhlí v dole jsou větší, než se původně říkalo. Větší zásoby podle něj leží i na Sokolovsku. Vláda v září rozhodne, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části.

Mládek se původně přikláněl k variantě demolice asi 170 domů v obci, dnes se přímo nevyjádřil. „Můj názor zná premiér Bohuslav Sobotka, já chci nejprve mluvit s tripartitou," řekl. Tripartita zasedá na konci července. Sobotka se kloní k variantě, která nebude znamenat bourání lidských obydlí. Naopak těžaři jsou pro úplné prolomení limitů, argumentují zejména nezaměstnaností.

S prolomením těžby v lomu Bílina souhlasil i ministr životního prostředí Richard Brabec, podle něj jde ale o krajní variantu. Mládek také představil schválenou energetickou koncepci, která počítá s tím, že podíl uhlí na energetickém mixu bude dlouhodobě klesat. Podle něj je nutné přemýšlet o tom, co bude po uhlí.

Horní Jiřetín už dlouhé roky bojuje o svoji budoucnost. Pokud by byly prolomeny těžební limity, hrozí asi dvoutisícové obci, že bude z větší části srovnána ze zemí. V referendu konaném na jaře 2006 většina obyvatel zbourání své obce odmítla. V komunálních volbách v roce 2006 i v roce 2010 zvítězili odpůrci těžby.

Související

Jan Mládek /ČSSD/, exministr průmyslu a obchodu

Fraška, otrávená ČSSD. Z krajů se valí kritika na vedení strany, ozvali se Hašek a Mládek

Regionální představitelé sociální demokracie, které dnes oslovila ČTK, jsou většinou spokojeni s výsledkem pondělního jednání předsednictva strany, které trvá na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury a předsedu Jana Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z vlády. Rozhodnutí označili za předvídatelné a logické. Nicméně někteří považují za absurdní, že situace vznikla kvůli jednomu ministrovi, a doufají, že se její řešení nebude protahovat. Ne všichni jsou účasti ČSSD v menšinovém kabinetu s ANO nakloněni.

Více souvisejících

Jan Mládek Vláda ČR Limity těžby hnědého uhlí

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy