Hranice ČR stále existují. Převáděčství je v Schengenu trestné, uvedlo NSZ

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) odmítlo právní názor, že nemůže docházet k nezákonnému pozemnímu překračování českých hranic, protože jsou v schengenském prostoru hranice zrušeny. "Státní hranice České republiky stále existují, stát je povinen ochranou státních hranic zajistit svrchovanost na svém území. Organizování nedovoleného překročení státních hranic ve kterémkoli místě je trestný čin," uvedlo NSZ ve svém stanovisku ze 14. srpna, na který upozonil server ceskajustice.cz.

Stanovisko vzniklo kvůli nejednotné praxi státních zástupců ve vztahu k trestnému činu "organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice", který český trestní zákoník v paragrafu 340 postihuje v základní sazbě až dvěma lety vězení či zákazem činnosti, v nejzávažnějších případech pak až 12 lety odnětí svobody.

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a kolektiv dalších autorů ve svém komentáři k trestnímu zákoníku uvedli, že pokud státy Schengenu zrušily ochranu hranic a tím i samotné hranice, nemůže dojít k nedovolenému překročení těchto hranic. "Vnitřní hranici České republiky lze překračovat na jakémkoliv místě, a tudíž není u pachatelů, kteří překračují hranice České republiky se státem, pro který jsou závazná ustanovení schengenské dohody, naplněn zákonný znak trestného činu - nedovolené překročení státní hranice," citoval Šámala server.

NSZ s tímto postojem ale nesouhlasí. Podle jeho stanoviska je pojem "státní hranice" potřeba vykládat v souladu se zákonem o státních hranicích. Ten uvádí, že státní hranice oddělují výsostné území České republiky od území sousedních států jak na zemském povrchu, tak svislým směrem ve vzdušném prostoru i pod zemským povrchem, v nadzemních i podzemních stavbách a zařízeních.

Za "organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice" bylo podle statistik ministerstva spravedlnosti v posledních třech letech odsouzeno 33 lidí, konkrétně v roce 2012 to bylo deset pachatelů, o rok později čtyři a loni 19 osob. Český trestní zákoník dále postihuje také napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky a násilné překročení státní hranice. Ministerstvo žádné zpřísnění legislativy v souvislosti se současnou uprchlickou vlnou nechystá.

Závěry NSZ ze 14. srpna 2015

Státní hranice České republiky stále existují, stát je povinen ochranou státních hranic zajistit svrchovanost na svém území. Organizování nedovoleného překročení státních hranic ve kterémkoli místě je trestný čin.

Ustanovení § 340 trestního zákoníku se vztahuje na všechny případy organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice České republiky v jakémkoli jejím místě a případnou následnou přepravu přes státní území.

Rozlišování tzv. „vnitřní a vnější hranice" pro účely schengenského prostoru se nijak nedotýká pojmu „státní hranice" v § 340 trestního zákoníku a tudíž neomezuje jeho aplikaci jen na tzv. „vnější" schengenskou hranici.

Nedovolenost překročení státní hranice nelze zúžit jen na nerespektování kontroly na (vzdušné) státní hranici, ale je ji třeba vykládat šířeji ve smyslu respektování všech dalších požadavků, které si Česká republika stanovila jako podmínky vstupu na své území (cestovní doklady16, bezpečnostní, zdravotní, veterinární omezení atd.).

S ohledem na účel ochrany hranic způsobem vyjádřenými v Schengenském hraničním kodexu, bylo by nesmyslné, kdyby si stát nemohl zajistit ochranu tzv. vnitřních hranic jen proto, že sousedí jen se signatáři tzv. Schengenského prostoru.

Související

Rakouský Parlament je reprezentativní budova stojící nedaleko vídeňské radnice a Hofburgu na okružním výstavním bulváru Ringstrasse ve středu města. Budovu navrhl a její stavbu zrealizoval na konci 19. století architekt Theophil von Hansen s odkazem na starověké řecké stavitelství, což pozná i laik na první pohled. Před vstupem nelze přehlédnout fontánu a sousoší se sochou znázorňující Pallas-Athénu, bohyni moudrosti.

Rakousko a dalších sedm zemí chce lepší ochranu vnějších hranic EU

Rakousko a dalších sedm zemí včetně Slovenska požaduje více unijních opatření na ochranu vnějších hranic EU, rychlejší vyhošťování migrantů a novou readmisní dohodu se třetími státy o vracení neúspěšných žadatelů a azyl. Informuje o tom dnes agentura APA, podle níž se vrcholní představitelé těchto zemí s požadavky obrátili dopisem na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a předsedu Evropské rady Charlese Michela. 

Více souvisejících

schengen Nejvyšší státní zastupitelství hranice

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 29 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy