15 tisíc uprchlíků do Česka? Vyčurané, 'mimoň' Dienstbier se prý zbláznil...

Praha - Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier se domnívá, že by Česká republika měla přijmout více uprchlíků, než o kolika se hovoří v rámci kvót. Podle něj bychom byli schopni pojmout 7 až 15 tisíc uprchlíků. To se některým politikům nelíbí, jiní ale přiznávají, že Česko může opravdu přijmout více běženců.

"Myslím, že bychom zvládli i násobná množství uprchlíků," uvedl dnes na tiskové konferenci ministr s odkazem na kvóty Evropské komise, která původně mluvila asi o 4 tisících uprchlíků pro Česko. Podle něj by země zvládla přijmout 7 až 15 tisíc uprchlíků. Reakce na jeho výrok jsou rozporuplné.

"Je fajn, že se konečně ministr pro lidská práva vyjádřil. Čísla jsou spekulativní. Důležitější jsou příčiny a jejich odstranění. 1) Stabilizace zemí, odkud přicházejí. 2) Pomoc v uprchlických táborech. 3) Zpřísnit ochranu Schengenského prostoru. 4) Vytvořit fungující návratovou politiku ekonomických běženců. Pak se bavme o počtech," reagoval na ministrova slova pro EuroZprávy.cz šéf lidovců a místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

"Ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier dnes na tiskové konferenci prohlásil, že by Česká republika měla po odmítnutí kvót přijmout sedm tisíc uprchlíků, ale může to být i patnáct tisíc. Toto prohlášení je pro mě překvapivé. Vzhledem k tomu, že se jedná o ministra vlády Bohuslava Sobotky, vyzývám premiéra, aby otevřeně řekl, jaký počet uprchlíků se Česká republika chystá přijmout, jakým způsobem a odkud je bude vybírat, a jak bude s nimi následně probíhat azylové řízení," pozastavuje se předseda ODS Petr Fiala.

"Nezodpovězenou otázkou taktéž zůstává, kde chce pan Dienstbier tisícovky uprchlíků umístit, když současná kapacita azylových center je omezená. U takto důležitého tématu bych očekával jednotný postup vlády, nikoli individuální a rozporuplná vyjádření jednotlivých ministrů. Ukazuje se, že vláda nemá žádný plán, jak uprchlickou krizi řešit a hazarduje s bezpečností České republiky a jejich obyvatel. ODS již několikrát deklarovala ochotu pomoci lidem na útěku před hrůzami války. Poskytněme pomoc v uprchlických táborech, pomozme řešit situaci u nich doma. Nedělejme však pokrytecká prohlášení, která nepomohou nikomu a ničemu," dodal Fiala.

"Je to absolutní nesmysl, který nemá oporu v sociální demokracii. Problém nelze vyřešit kvótami. Navíc odpovědnost by měly převzít ty státy, které eskalaci uprchlické krize způsobily. Česká republika mezi nimi nebyla," uvedl pro EuroZprávy.cz poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

"Ministr Dienstbier svým vyjádřením, že jsme schopni přijmout až 15 tisíc migrantů, fakticky pozval uprchlíky do České republiky," uvedl na svém facebookovém profilu mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

"Česko může přijmout i více lidí než říkají kvóty, ale pouze za předpokladu, že budou příchozí prověřeni z hlediska bezpečnostních rizik a budou respektovat nejen naše zákony, ale i kulturní prostředí. Přivítala bych, kdybychom pomáhali zejména těm nejzranitelnějším a nejpronásledovanějším," sdělila serveru EuroZprávy.cz předsedkyně podvýboru pro migraci a azylovou politiku Helena Langšádlová (TOP 09).

"Toto jednání je už opravdu příliš a připadá mi, že se ministr Dienstbier definitivně zbláznil. Absolutně odmítám jeho dnešní návrh, že prý není problém ihned zaměstnat tisíce uprchlíků, že každý ihned po příchodu dostane právní pomoc a to ve svém rodném jazyce, a že by uprchlíci neměli být zadržováni v detenčních zařízeních, ale měli by mít volný pohyb," uvedl pro EuroZprávy.cz předseda SPD Tomio Okamura.

"Pokud má pan Dienstbier a tato vláda ihned tisíce volných pracovních míst, proč je ihned nenabídne nejchudším českým nezaměstnaným včetně nezaměstnaných Romů? Pokud je pan Dienstbier ochotný platit právní pomoc potřebným, tak ať ji přednostně ihned poskytne českým obětem exekutorů, státního aparátu a justiční mafie. Pokud má mít volný pohyb člověk, který porušil zákon a protiprávně, tedy nelegálně, překročil několikery státní hranice, tak mi uniká logika pan Dientsbiera, jelikož podle této pomatené logiky by tedy také ostatní pachatelé trestných činů neměli být drženi ve vazbě nebo vězení?" dodal.

"Panu ministrovi ubývají šílenci, co jsou ochotni ho volit, a tak doufá, že to dožene muslimskými přistěhovalci. Pokud hosty, které pan ministr zve, ubytuje u sebe a bude si je sám živit ze svých peněz, a zajistí, ze ani oni a ani jejich potomci tu nebudou vraždit, ani vypalovat obchody, tak prosím, ať si je sám za svoje u sebe doma ubytuje. Ale v reálu pan ministr zve, ale my všichni máme platit účet. Řekl bych, že to je dost vyčurané a nemorální," doplnil Okamura.

"Ve srovnání s ostatními zeměmi je to zanedbatelné číslo. Ale o licitaci o drobné nejde. V 50. letech (Řecko) i v 90. letech (Jugoslávie) jsme zvládli víc. Ale nyní jde daleko více o řešení příčin než spekulovat pod nátlakem Německa o sdílených počtech v tak dynamicky se vyvíjející situaci. Měli bychom se s ministrem Chovancem dohodnout o celkovém přístupu," řekl serveru EuroZprávy.cz poslanec za KSČM Jiří Dolejš.

"Ten mimoň, který je členem vlády ČR se buď už opravdu pomátl, nebo plní úkoly, které jako občan USA dostává. Pro mě definitivně skončil!!!" reagoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

"Myslím, že o tom číslu 7000 se velmi věcně diskutuje. Nicméně osobně považuji za nevhodné, pokud teď před jednáním ministrů vnitra někdo vykřikuje naše pozice a nepočká na koordinaci v rámci V4," sdělil nám europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

"Pan ministr Dienstbier má americké občanství, tak svým prohlášením asi myslel, že by těch 15 000 imigrantů mělo přijmout USA!! Jinak si jeho, absolutně nezodpovědné prohlášení nedokážu vysvětlit. V době, kdy odmítáme příliv uprchlíků, kdy bojujeme proti kvotám, přichází ministr Dienstbier s tímto návrhem. A jak je vidět, bez jakékoli konzultace. Ptám se - konzultoval toto číslo alespoň s ministrem vnitra, který je jeho stranickým kolegou? Mluví za sebe nebo za vládu?? Je tu varovný příklad Německa, kdy kancléřka Merkelová pozvala všechny Syřany a vyvolal tím takový příval utečenců, že následně musela vláda začít hlídat hranice. V situaci, kdy nejsme schopni zastavit příval běženců, kteří se valí do Evropy, mimo její území, je uvádění jakýchkoli čísel a nabídek nebezpečné, protože zvyšuje motivaci migrantů vydat se na cestu," uvedl pro EuroZprávy.cz 1. místopředseda strany Úsvit – Národní koalice Marek Černoch.

"Určitě je potřeba pomoci lidem v nouzi. Ovšem podobné zvací výroky jsou nezodpovědné. Což je příklad Německa. Nejdříve otevřená náruč, dnes uzavírání hranic. Nejhorší je vyvolat očekávání, která se pak nenaplní. A navíc je tento výrok Jirky Dienstbiera v rozporu s politikou naší vlády, jejímž je členem," reagoval pro EuroZprávy.cz senátor Zdeněk Škromach.

Související

Více souvisejících

Jiří Dienstbier ml. Pavel Bělobrádek Jeroným Tejc

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy