Hejtman Rozbořil nerezignuje. Kauza nemá v historii Olomouckého kraje obdoby, řekl

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec se dnes vyjádřili k obvinění olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila z korupce, podle nich by měl rezignovat. Ten to však zatím odmítl.

O svém dalším setrvání v čele krajského úřadu i kandidátky ČSSD pro nadcházející krajské volby bude jednat se spolustraníky a Sobotkou. Hovořit bude i se zástupci KSČM, se kterou ČSSD v Olomouckém kraji vládne.

"Tato kauza nemá v historii Olomouckého kraje svým rozsahem obdoby," uvedl Rozbořil, který tvrdí, že nikdy od nikoho nepožadoval informace nad rámec kompetencí hejtmana. "Informace, které by se mohly charakterizovat jako nestandardní, jsem nikdy nepožadoval a žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Z mého pohledu jsem byl pouze ve špatný čas na nesprávném místě," zdůraznil hejtman. Rozbořil tvrdí, že není klíčovou osobou této kauzy.

"Vyšetřování Jiřího Rozbořila je plně v kompetenci Policie České republiky. Sociální demokracie nemá ke kauze žádné podrobnější informace. Žijeme v právním státě, platí presumpce neviny a o případném provinění Jiřího Rozbořila musí rozhodnout policie, státní zastupitelství a eventuálně soud," komentoval kauzu Sobotka.

Psali jsme:
Obvinění Rozbořila je pro hejtmany šok, reaguje Hašek na korupční kauzu
 

Podle krajského předsedy ČSSD Jiřího Zemánka bude o pozici hejtmana jednat krajské vedení strany na zasedání nejpozději do pondělí. Rozbořil by měl straníkům vysvětlit svůj postoj. "Pro sociální demokracii to není dobrá pozice, byť pan hejtman tvrdí, že je jeho osoba v případu velmi marginální. Nicméně to neznamená, že to nepoškozuje sociální demokracii, že to není velký malér," uvedl Zemánek. Naznačil, že s podporou to hejtman bude mít velmi těžké, neboť trendem strany je ochrana před dalším poškozováním jejího jména. "Obávám se, že ta situace tak graduje v jeho neprospěch, že to nepoškození jména ČSSD bude v dané chvíli více preferováno než jeho podržení ve funkci," doplnil Zemánek.

Pro ČSSD je situace o to horší, že Rozbořil se měl stát lídrem strany pro příští krajské volby. "Rozbořil byl dosud výraznou tváří a byl úspěšný hejtman, nebude úplně jednoduché jej v případě, že ta situace pro něj nedopadne dobře, nahradit," řekl Zemánek.

Rozbořil čelí obvinění z podplácení a další dva lidé jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Čtvrtý obviněný je stíhán pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Rozbořil je jako jediný je stíhán na svobodě. U ostatních tří obviněných navrhli žalobci vazbu. Důvody obav nesdělili. Podle informací ČTK byl obviněn náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a obviněn je také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý.

Psali jsme:
Zlotřilý Langer, nebezpečný Ištván, totalitní země... Promlouvá Štěpánek
 

Rozbořil stojí v čele správního orgánu Regionálního operačního programu Střední Morava, přes který proudí do Olomouckého kraje miliardové dotace. Podle serveru Neovlivní.cz Rozbořil s policistou Kadlecem řešil například podezření ministerstva financí na dotační podvod při výstavbě jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích. Podle informací Neovlivní.cz, které vycházejí z policejních odposlechů, Rozbořil nabízel Kadlecovi úplatek výměnou za to, že bude odloženo vyšetřování okolností kolem dotací pro tento projekt. Kadlec údajně na nabídku kývl.

V úterý pak zahájili detektivové akci Vidkun, během které provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik osob včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více jak 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Kauza míří také do řad vedení olomoucké policie. Právě údajné nadstandardní vazby mezi obviněným policejním náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vazby se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec však tehdy jakékoliv pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila. Šetřen byl i pro údajné urážky podřízených, krajské ředitelství poté v té době opustila řada zkušených kriminalistů.

Související

Jiří Rozbořil

Kauzu Vidkun brzdí analýza dat, další kolo výslechů se nestihne

Olomouc - Další kroky ve vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun zbrzdila rozsáhlá analýza zabaveného materiálu. Plánované další kolo výslechů se tak již letos nestihne, řekl dnes ČTK žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Posun v případu, ve kterém jsou obviněni čtyři lidé včetně bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, se tak dá očekávat až příští rok. Od rozsáhlého zátahu policie uplynul letos v říjnu rok, aktéry policie naposledy vyslýchala na začátku letošního roku.
Pavel Blažek

Exšéf olomoucké GIBS předal komisi k policii nové dokumenty

Praha - Bývalý šéf olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný dnes předal sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizaci policie písemné podklady. Figuruje jako svědek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po vystoupení před poslanci novinářům řekl, že byl v této souvislosti nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) tato informace členy komise zaujala. Jde o to, jestli byly důkazy k případu získávané zákonným způsobem.

Více souvisejících

Olomoucká korupční kauza Jiří Rozbořil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy