Langer a olomoucká kauza? Známá novinářka odhaluje víc

Praha – Po velkém zátahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byli obviněni čtyři lidé, Ivan Langer, politik ODS, na kterého se na počátku upínala největší pozornost médií, mezi nimi není. Podle serveru Neovlivni.cz to ale rozhodně neznamená, že v kauze nefiguruje.

„Politik sice v příběhu ovlivňování kauz obviněný nebyl, při jeho domovní prohlídce však podle zjištění Neovlivní.cz šli detektivové právě po věcech spojených s fotovoltaickým byznysem," píše novinářka Sabina Slonková. Právě o spojení Langera a elektrárny v Ševětíně se mluví od počátku případu.

Ostravská soudkyně Jana Bochňáková, která vydala povolení k prohlídce Langerových bytů v Olomouci a Praze napsala, aby se policisté věnovali „osobám jménem Daniel Beneš či Martin Shenar", a hledali „věci spojené s firmami firem Amun.Re, MAPRO či ČEZ". Právě tato jména totiž v kauze fotovoltaické elektrárny figurují.

„Z dosavadního průběhu obou kauz tedy vyplývá, že nyní využila Langerových kontaktů na podezřelé olomoucké policisty a zejména jeho úzkou vazbu na ústřední postavu Ivana Kyselého, a získala tak možnost provést u něj domovní prohlídku. A v ní šla právě po soláru," píše server.

Měli tomu napomoci i dva obvinění – Karel Kadlec a Ivan Kyselý, kteří se v odposlouchávaných hovorech měli zmínit právě o Langerovi a jeho roli v solárních elektrárnách. „Podezřelý Ivan Kyselý podrobně informuje podezřelého Karla Kadlece o problému se zakázkou pro společnost ČEZ, kterou realizovali společně s Ivanem Langerem. (...) Podezřelý Ivan Kyselý na této schůzce popisuje, jak zakázka probíhala, přičemž vysvětluje, že cena byla navýšena o 80 mil. korun za takzvané vícepráce. Dále Ivan Kyselý popisuje, že za navýšením ceny stál Ivan Langer a jeho právní kancelář a Langerovi již tehdy říkal, aby to nedělali, že to bude 'průser'," cituje server, jak kriminalisté vyhodnotili tyto odposlechy.

Sám Langer se k tomu nevyjadřuje, už dříve ale popřel, že by byl zapojen do jakýchkoliv nezákonných aktivit spojených se solárním byznysem. Jeho advokát Tomáš Sokol uvedl jen to, že jeho klient z ničeho obviněn nebyl.

Související

Je symbolické, že v době, kdy ÚSTR strádá a chátrá, tak se do čela kabinetu dostal agent komunistické tajné policie a bývalý člen KSČ, řekl bývalý ministr Ivan Langer (vpravo) na křtu knihy Vetřelci na vnitru, kterou napsal poslanec Pavel Žáček o projektu Otevřená minulost, za nímž právě expolitik stojí. Rozhovor

Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Bojím se, že jsme si ani za jeho vládnutí nesáhli na dno, říká Langer

Bývalého ministra vnitra a informatiky Ivana Langera vůbec nepřekvapuje, že se premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO těší tak obrovské podpoře některých lidí, i když ministerský předseda čelí řadě problémů a skandálů. „Andrej Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Jasně řekl, že za jejich životní a osobní neúspěch nemohou oni sami, ale jsou za něj odpovědní členové minulých vlád, kteří zde kradli a zničili tuto zemi. A slíbil jim jakousi odplatu, která spočívá v tom, že on tady vše napraví. Jeho voliči na takovou rétoriku slyší,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ivan Langer, který je stále členem ODS.

Více souvisejících

Ivan Langer Olomoucká korupční kauza Sabina Slonková (novinářka)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy