Klaus a Robejšek lžou, díky EU máme v Evropě mír, zuří politik

Praha – Před několika dny v České televizi vystoupili exprezident Václav Klaus a politolog Petr Robejšek. Oba dva se ostře pouštěli do Evropské unie. Podle europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) však oba hosté záměrně lhali.

Klaus se do EU pouštěl především kvůli uprchlíkům, kteří podle něj zcela ohrožují kulturní identitu Evropy. Na migraci podle něj vůbec nemají nárok. Robejšek zase mluvil o tom, že EU je až na výjimky k ničemu.

Psali jsme:
Klaus zúčtoval s uprchlíky: Vůbec nemají nárok
 

„To, čeho se v debatě Událostí komentářů 30.12.2015 dopustili pánové Klaus a Robejšek, nesmí zůstat bez odpovědi. Podle Klause 'spiklenci' v Bruselu záměrně čekali na migrační krizi a neřešili ji, aby nám mohli naordinovat 'více Evropy'. Klaus řekl, že Německo poptávalo migranty, čímž pro méně pozorného posluchače zaměnil následek za příčinu a našel vítaného viníka. Takže migrační krize nezačala v roce 2011 vypuknutím syrsko-iráckého konfliktu?" nechápe exprezidentova slova lidovec.

Ani Robejšek za Klausem podle něj nezaostával. Svoboda shrnuje jeho vyjádření do několika vět. „(1) Jediné, co na EU dává smysl, je volný obchod, vše ostatní je nesmysl; (2) na nic kromě volného obchodu nemá EU demokratický nárok; (3) členským státům se nyní vede hůře = migrační krize přehlušila ostatní výhody evropské integrace; (4) nezvládáním migrační krize je EU dysfunkční," parafrázuje jeho slova Svoboda v textu, který vyšel v Lidových novinách a který politik uveřejnil také na svých stránkách.

Záměrně prý ale odhlédl od policické podstaty celého projektu, díky které se na území členských států přes šedesát let neválčí. „To je něco, co nemá v předchozí historii našeho kontinentu obdoby. Tento prostor míru, právního státu a demokracie nemá zjevně pro Robejška hodnotu. Mír je zřejmě v jeho kruzích úplně nanic a můžeme se bez něj obejít," zlobí se lidovec.

Politolog by podle něj neměl popírat to, co se učí se učí v základních kurzech o jakékoliv ekonomické integraci. „Ty čtyři svobody jednotného trhu jsou balík: volný obchod bez cel a bariér je dosažitelný jen tehdy, když výrobní specializace států, která vede k odumírání méně konkurenceschopných odvětví v daných státech, je prokrvována pohybem pracovní síly a pohybem firem. Jedna svoboda bez druhé nedává ekonomický smysl," připomíná europoslanec.

Oběma kritikům EU proto poslal jasný vzkaz. „Milí pánové, aby bylo jasno: EU funguje na principu svěřených pravomocí, dělá jen to, k čemu jí členské státy daly pravomoci. EU dostala pravomoci především k vybudování jednotného vnitřního trhu a zde je dost úspěšná. V oblasti azylu a migrace ale EU nedostala v podstatě pravomoci žádné: po celých dvacet let, kdy se v Amsterodamské smlouvě objevila požadavek kooperovat, tvrdily členské státy, že podstatné otázky migrace, azylu apod. musejí zůstat v pravomoci členských států," píše Svoboda.

To ale není všechno, co jim chce lidovecký politik připomenout. „A hlavně – to píši jak panu Robejškovi, tak Klausovi – dnešní nezvládnutá migrační krize je tudíž důsledkem stavu, kdy je migrace v pravomoci a odpovědnosti členských států, ne EU. Jsou-li tedy dysfunkční členské státy, jak to, že nediskutujeme o jejich zrušení, ale o zrušení EU? Nemohu oba pány podezírat z nedostatku informací a intelektu. Schválně nám lžou. Proč?" ptá se na závěr.

Související

Tomio Okamura

Okamura se má omluvit europoslancům za tvrzení o migrantech

Předseda hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura se má veřejně omluvit europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud.
Miloš Zeman

Mela u Hradu. 200 lidí protestovalo proti Zemanovi, dorazil i Hayato Okamura

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Více souvisejících

Pavel Svoboda Václav Klaus Petr Robejšek

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy