Evropě hrozí další migrační vlna, varuje europoslanec

Štrasburk/Praha – Evropská unie plánuje ve druhém čtvrtletí zrušit vízovou povinnost pro občany Kosova. Avšak toto rozhodnutí ostře kritizuje řada europoslanců, mezi které patří i český lidovecký poslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který upozorňuje na možnou další migrační vlnu do Evropy a dlouhodobé neplnění podmínek pro prohloubení integrace ze strany Kosova.

„Kosovo určitě není plně demokratický stát, který by respektoval práva všech menšin. Navíc opakovaně je zde upozorňováno mezinárodními institucemi na korupci policie, úřadů i politiků. Proto nesouhlasím s předsedou Evropské komise Junckerem a místopředsedkyní Mogherini, že by Kosované měli získat bezvízový přístup do Evropské unie," vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský důvody, proč by Evropská unie měla pozdržet zrušení víz pro obyvatele Kosova nejméně o dva roky.

Kosovská vláda nedrží opakovaně slovo

„Součástí splněných podmínek má být zajištění zamezení hromadného exodu Kosovanů do Unie jako tomu bylo v minulých letech, boj s organizovaným zločinem, nebo zabránění diskriminace srbských obyvatel," upozorňuje na Zdechovský na potenciální vážný bezpečnostní i imigrační problém. Do Evropy odcestovaly desítky tisíc mladých lidí, kosovská televize uvádí 110 00 lidí. Odliv lidí byl zastaven až zpřísněním vízové povinnosti.

„Pokud dojde ke zrušení víz pro občany Kosova, Evropa může očekávat další migrační vlnu z Balkánu," zdůraznil Zdechovský, podle kterého současná komise zřejmě situaci v této balkánské zemi zřejmě příliš nerozumí. „Bohužel vysoká nezaměstnanost, nestabilita a ekonomické problémy vedou k tomu, že většina mladých lidí tady nevidí svou budoucnost a odchází do západní Evropy, především Německa," přiblížil europoslanec.

Koncem loňského roku doporučila Evropská komise zrušit vízovou povinnost pro Gruzii a Ukrajinu. U Kosova dojde ke zrušení víz až po splnění podmínek, nicméně podle předsedy Evropské komise Junckera to bude v blízké době.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Svrchovanost Kosova uznala i Česká republika. Dodnes ho však neuznávají některé státy Evropské unie – Španělsko, Rumunsko, Slovensko, Kypr.

Související

Srbský prezident popřel zprávy o hromadění armády podél své hranice s Kosovem

NATO posílá 600 britských vojáků do Kosova

Zálohy budou pomáhat jednotkám NATO KFOR v regionu po ozbrojených střetech minulý týden. Srbský prezident Vučič mezitím popřel, že by shromažďoval vojáky na hranici s Kosovem. Informuje DW s odvoláním na agentury AP a AFP.
Policie na severu Kosova obklíčila nejméně 30 ozbrojenců

Během útoku "zelených mužíčků" zemřeli čtyři lidé. Útočníky podle Kosova podporuje Srbsko

Během ozbrojených střetů v obci Banjska na severu Kosova zemřeli čtyři lidé, včetně jednoho kosovského policisty a tří útočníků. Uvedla to kosovská policie. Úřady později uvedly, že mají pod kontrolou areál kláštera pravoslavné církve, který byl předtím obsazen přibližně 30 ozbrojenci. Kosovští představitelé tvrdí, že útočníci jsou profesionálové podporovaní Srbskem, což však Srbsko popírá.

Více souvisejících

kosovo Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy