Nečekejme na další šibenice na Václaváku a rasově motivované útoky. Strany se bouří proti zprávě o extremismu

Praha - Odbor bezpečnostní politiky ministerstva vnitra zveřejnil pravidelnou zprávu o extremismu v Česku. Podle ní například vzrostl počet akcí, které extremisté pořádali. Proti zprávě se však vzápětí ozvala strana Národní demokracie (ND), které je zahrnuta mezi krajně levicové subjekty. Protestují také zelení.

Hlavním tématem loňského roku byla podle zveřejněné zprávy migrace, na které chtěli získat nové stoupence zástupci krajní pravice a populistů Levicoví extremisté loni podle údajů z čtvrtletních zpráv o extremismu uspořádali 144 akcí, pravicoví extremisté 119 a populisté 60. Projevy na demonstracích se podle vnitra po celý rok příliš neměnily.

Psali jsme:
Počet akcí extremistů loni v ČR vzrostl
 

Proti zprávě se ostře ohradila Národní demokracie, která je řazena ke krajní pravici například vedle Dělnické strany sociální demokracie. Strana poukazuje na to, že se v pravidelné zprávě objevuje už od svého vzniku.

„ND se proti tomuto bezdůvodnému poškozování dobrého jména brání právní cestou. Oficiální dotaz, z jakého důvodu je Národní demokracie vedena jako 'extrémistická strana', zaslaný Ministerstvu vnitra, nebyl uspokojivě zodpovězen. Odpověď byla snůškou prázdných frází, konkrétní důvody uvedeny nebyly. Také ani uvedeny být nemohly, protože neexistují. Samo Ministerstvo vnitra na svých webových stránkách uvádí, že 'Extremismus je pojem velmi nejednoznačný...'," zlobí se strana.

Dodává, že na ministerstvu vnitra je řádně zaregistrována a neporušuje žádné právní předpisy. „Národní demokracie regulérní, demokratická strana a jediné, čím se 'provinila' je to, že prosazuje národně konzervativní myšlenky, které nekorespondují s protinárodní, neomarxistickou politikou současné vlády. Celkem oprávněně se tak lze domnívat, že tyto zprávy jsou zneužívány k stigmatizaci a tedy diskvalifikaci nepohodlné Národní demokracie z volné soutěže politických stran," tvrdí strana v oficiálním prohlášení.

Proti zprávě ministerstva protestuje i Strana zelených, která podle svých slov „odmítá nálepkování lidí, kteří nenásilně hájí lidská práva, za levicové extremisty". Právě to se prý v dokumentu děje. „Z aktuální zprávy o extremismu, kterou vydalo ministerstvo vnitra, totiž vyplývá, že policie řadí lidi, kteří se nenásilným způsobem postavili proti pravicově extremistickým a populistickým uskupením, mezi krajní levici. To považují zelení za nepřijatelné a vyzývají ministra, aby zajistil, že nedojde k nepřiměřeným zásahům policie při nadcházejících veřejných akcích proti nenávisti," uvádí strana.

Strana opakovaně vyzvala ministra vnitra Chovance, aby se nepřiměřenými zásahy policie zabýval tak, aby pod záminkou boje proti extremismu nerostla policejní moc a nerozšiřovaly se represivní postupy. „Používat nálepku extremismu pro ty, kteří se nenásilně staví do cesty xenofobii a rasismu, je nepochopením toho, co demokracie a právní řád pro společnost znamená. Mezi těmi, kdo nenávist šíří, a těmi, kdo hájí lidská práva, je nutno rozlišovat," uvádí místopředseda SZ Michal Berg..

„Policie by se raději měla věnovat těm, kdo staví svou politickou kariéru na hecování lidí k nenávisti a na populistickém rozdmýchávání strachu. Martin Konvička si už vykoledoval trestní stíhání za podněcování k nenávisti, ale co ti další? Nečekejme na další šibenice na Václavském náměstí a rasově motivované útoky," uvádí Monika Horáková z předsednictva zelených.

„Pokud se lidé kvůli policii budou obávat veřejně vystupovat proti projevům nenávisti, může to podle zelených vést k rasově motivovaný útokům, podobným tomu, který se stal minulý víkend v pražských Vršovicích. Podle informací médií se napadený Syřan, který v Česku dlouhodobě žil, angažoval v pomoci uprchlíkům a útoku předcházely různé výhrůžky," dodávají zelení.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policisté loni řešili 149 nenávistně motivovaných činů, meziročně více

Policie začala v loňském roce řešit celkem 149 nenávistně motivovaných trestných činů, což je meziročně o 41 více. Z loňských případů jich zatím objasnila 69. Terčem skutků byli nejčastěji Židé, následovali Romové a zástupci LGBT+ komunity. Pachatelé se nejvíce dopouštěli násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyplývá to ze zprávy o problematice extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra.
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.

Více souvisejících

extremismus NE Bruselu - Národní demokracie Strana zelených

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy