Akcie Farmy Čapí hnízdo vlastnila moje rodina, nechtěl jsem ohrozit své děti, tvrdí Babiš

Praha – Po dlouhém projevu před poslanci nakonec ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš oznámil, kdo v problematických letech vlastni Farmu Čapí hnízdo. V době, kdy farma získala dotace, podle něj patřila jeho dvěma dospělým dětem a bratrovi jeho partnerky.

Babiš to dnes řekl poslancům při mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kterou ke kauze vyvolala pravicová opozice. Ministr trvá na tom, že žádný dotační podvod nespáchal. V době získání dotace měla firma Farma Čapí hnízdo anonymní akcie.

„Zároveň se omlouvám veřejnosti za to, že jsem se vyhýbal odpovědi na otázku, kdo jsou akcionáři farmy. Nepředpokládal jsem, že tento skvělý projekt pro veřejnost, za který by měla být v Bruselu Česká republika pochválena, bude zneužit proti mně," prohlásil Babiš.

Upozornil, že dotace byla přidělena podle platných pravidel. Jména akcionářů dříve nechtěl prozradit, protože prý nechtěl ohrozit svoje děti. „Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně, nemohl jsem říct pravdu, toto přece musí každý rodič pochopit," vysvětloval.

Babiš řekl, že bude v politice pokračovat. „Není důvod, aby naše koaliční vláda nefungovala dál," prohlásil ministr s tím, že to závisí i na koaličních partnerech.

Řekl také, že Agrofert byl partnerem Farmy Čapí hnízdo, ručil jí za bankovní úvěr a společnost Imoba pronajímala farmě nemovitosti. Po určité době, po níž musela farma plnit podmínky evropské dotace, se vrátila pod Agrofert. Podle Babiše byla jeho skupina nucena projekt převzít kvůli ztrátám.

Opozici ale takové vysvětlení nestačilo, Předseda ODS Petr Fiala mu například v reakci na Babišův velmi dlouhý projev položil otázky, které považuje za zásadnější než to, kdo byl v době přidělení dotace vlastníkem farmy. To stejné zopakoval i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Bez ohledu na to, kdo farmu vlastnil, jde podle něj o to, že se dopustil manipulace, aby dosáhl na dotace pro malé a střední podnikatele.

Podvodu jsem se nedopustil

"Dotace byla přidělena podle platných pravidel. Nespáchal jsem žádný dotační podvod," řekl Babiš. Na počátku, v roce 2005, byl nápad postavit rodinnou farmu. Měla ji podle ministra postavit společnost Imoba z Babišovy skupiny Agrofert, záměr ale podle něho ekonomicky nevycházel ani při zvažovaném pronájmu areálu ani v případě stavby kongresového centra pro Agrofert.

"Specialistka na evropské fondy přišla v roce 2007 se záměrem nového projektu otevřeného pro veřejnost, multifunkční kongresový areál," pokračoval Babiš. Projekt, který se kvalifikoval pro dotaci, byl podle něho ekonomicky návratný. A protože se netýkal byznysu Agrofertu, nechtěj ho prý jako Agrofert realizovat. Dal tedy raději rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt provedla.

Vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo podle něj nemělo žádný dopad na získání dotace. Peníze z fondů by prý projekt získal, i kdyby byl stoprocentním akcionářem on sám. Babiš připomněl, že dotaci schválil výbor regionální rady soudržnosti Střední Čechy za účasti tehdejšího hejtmana a nynějšího poslance ODS Petra Bendla i nynější poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové, řekl Babiš.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miroslav Kalousek Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy