Volno pro péči o příbuzné má trvat až šest měsíců, navrhuje MPSV

Praha - Lidé pečující o blízkého příbuzného by podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mohli čerpat tří až šestiměsíční ošetřovatelské volno a dostávali by 70 procent ze svého vyměřovacího základu příjmu.

Novinářům to dnes řekla náměstkyně Jana Hanzlíková. O délce volna a výši peněz se podle ní ještě vedou diskuse. Národní rada osob se zdravotním postižením podle předsedy Václava Krásy podpoří volno minimálně šestiměsíční.

O variantách řešení debatují dnes odborníci na konferenci o pečujících osobách. Ty jsou většinou v produktivním nebo předdůchodovém věku. Péče je náročná, a tak často stojí před rozhodnutím opustit své zaměstnání. "Dlouhodobé ošetřovné by mělo zajistit pečující osobě příjem a zároveň by ji mělo legálně uvolnit ze zaměstnání, které by bylo nárokovatelné a pracovní místo by bylo po tu dobu chráněno," řekla náměstkyně.

Do komplexu opatření bude podle ní patřit i podpora terénních sociálních služeb, pečující osoba by tak mohla kombinovat péči s těmito službami, což umožní, aby zůstala v zaměstnání. Novým návrhem je i ustavení tzv. koordinátora péče, což by zřejmě byl pracovník obce, aby měl k pečujícím osobám blíže. "Měl by koordinovat informace o možnostech péče a pomoci pro pečující osoby i pro osoby, o které je pečováno," uvedla náměstkyně.

Krása připomněl, že rodinná péče je základem péče o lidi se zdravotním postižením. Mimo jiné proto, že je levnější než péče v institucích a služby agentur. Zhruba 70 procent služeb poskytují těmto lidem právě rodinní příslušníci. Péče rodiny bude důležitá i do budoucna, jak se stárnutím roste počet těch, kteří péči potřebují, řekl.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí zdravotně postižení Krása

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy